Vilken kökstyp är du?

Uteköket ger friheten att koka vatten och laga mat i naturen – och i ett nödläge i vardagen kan det vara din räddning. Men vilket kök passar dig? Vi guidar dig i bränsledjungeln!

Av: Erika Enequist och Lena Hedman, Foto: Sofie Lantto

LÄTTA GASKÖK
Ett toppmonterat gaskök skruvas direkt på gastuben och är enkelt att använda. Perfekt när bara vatten ska kokas, och flera modeller fungerar också med större kastruller och lågan kan justeras. Kan också köras i kyla med regulator eller vintergas. Nersidan är att tuberna ger resurskrävande sopor och det är svårt att veta hur mycket gas som finns kvar i tuberna.

STABILA GASKÖK
Effektiva och stabila är spindelköken, som kallas så för att de står på ben. En slang går till tuben – lågan är enkel att justera även om det blir en lätt fördröjning. Fungerar bra i kalla temperaturer, tack vare en värmeslinga som förvärmer gasen. Kan användas med vintergas, och några fungerar med upp-och-nervända gastuber för högre tryck. Klarar större kastruller och är bra för flera personer. Samma nackdelar som lätta gaskök.

VINTERKÖK
Multibränslekök eldas med ren bensin, diesel eller fotogen. Ett tryck pumpas upp i bränsleflaskan, varvid vätskan förgasas och kan antändas i brännaren. Ger hög effekt och lättjusterad låga. Brännarna är dyra, det är en del trix med köken och bränslet är inte miljö- och hälsovänligt.

SPRITKÖK
Rejäl konstruktion som är enkel att använda, och det är lätt att se hur mycket bränsle som finns kvar. Lågt placerad brännare gör spritköken vindtåliga, särskilt då det oftast ingår stabila vindskydd. Bränslet är förnyelsebart och miljövänligt. Dock är det svårt att beräkna mängden bränsle, brännaren behöver svalna innan den åter kan fyllas på och lågan är svårreglerad.

VEDELDAT
På turer i miljöer där det finns gott om pinnar och kottar kommer vedeldade kök till sin rätt. De fungerar även när det är kallt ute och det miljövänliga bränslet är förnyelsebart, gratis och ger ingen vikt i ryggsäcken. Dock tar det tid att elda, kärlen blir sotiga och de är tunga och skrymmande.