8 Prylar för lägerlivet

Friluftsliv kan vara utsträckt och avskalat, men också samlat och uppbullat. Uteredaktionen byggde läger och testade åtta prylar som ska förgylla de bekvämaste äventyren. 

Text: Uteredaktionen

Trenden med mer lägerbetonat friluftsliv har smugit sig på under flera år, men fick en rejäl skjuts under pandemin. ­Plötsligt ville ”alla” hänga runt ­eldar, leva vanlife och testa taktält. Outdoorföretag som ­specialiserat sig på utrustning som stekhällar, kylboxar, campingstolar och kaffepannor fick ­förstås eld i baken – och en hel drös nya konkurrenter.

Vilka är det då som hakar på läger-friluftslivet? Barnfamiljer? Äldre? Större kompisgäng? Kanske mer bekväma typer, som anser det vara galenskap att släpa runt på en ryggsäck från A till Ö, sova på marken och äta frystorkat? Svaret, utifrån vår erfarenhet på Utemagasinet, är att det finns lägernjutare av precis alla sorter. Inte minst bland de mest inbitna lättviktsvandrarna, som gärna varvar vilda långturer med vindskydd, eldhäng, gjutjärn och mys. Det ena utesluter inte det andra.

I månadens test har vi valt ut åtta stycken typiska lägerlivsprylar som är avsedda att fylla helt olika funktioner: en packväska, ett campingkök, ett grillhalster, en popcorngryta, en utedusch, ett kaffe­kit,  en pizzaugn och en campingstol. Vad är värt att ta med på nästa lägertur? 

SÅ GICK TESTET TILL

Vi har valt ut 8 produkter för det mer -lägerbetonade friluftslivet, att använda på äventyr där packningen endast transporteras korta sträckor. Produkterna har helt olika syften och jämförs inte med -varandra, utan testas och bedöms utifrån sin egen funktion i lägerlivet. Vi har särskilt tittat på konstruktion, hantering och vad produkten tillför i lägret. Mått, vikt och prisuppgifter är hämtade från respektive varumärke. Det kan finnas lägre eller tillfälligt nedsatta priser i vissa nätbutiker.    


Light my fire – Grandpa’s firegrill

Pris 280 kronor

Material Rostfritt stål

Vikt 131 gram

Mått 16,5 x 16,5 x2,5 centimeter.

Köpinfo lightmyfire.com/se

Bakgrund

Med ett enkelt grillhalster kan du upp-gradera- korvgrillningen, tillaga nyfångad fisk över elden och mycket mer. Det här från Light My Fire känns unikt i formen, och vi har inte hittat något annat där en pinne från skogen agerar skaft. Muurikka -säljer motsvarande produkt, och enkla halster (med kort skaft) finns också hos budgetkedjor som Jula och Biltema. 

Snabba fakta

Grandpa’s Firegrill är tillverkat helt i rostfritt stål, med en enkel låsanordning som gör att du kan klämma fast mat i halstret eller låsa det som ett grillgaller i utfläkt läge. En pinne från skogen krävs för halsterfunktionen.

UTE-låtande

Första intrycket är att grillhalstret knappt väger något och ryms i en större- benficka. Vi letar upp några olika pinnar- att testa med, skapligt raka. Konstruktionen ser väldigt -enkel ut, men det tar ett tag innan någon av oss lyckas montera halstret på pinnen utan att rådfråga -instruktionsmaterialet.

När halstret väl monterats -sitter det rätt stadigt. Vi klämmer fast – i tur och ordning- – toast med olika fyllningar, fyra korvar samtidigt, skivad halloumi och platta kakor av pinnbrödsdeg. Allt grillas fint och enkelt över elden. Halstret kan också vikas ut till ett litet grillgaller, men det känns helt klart som B-funktionen. 

En smart detalj är att halstret passar i Light My Fires triangelformade matlåda. Du kan alltså förbereda mackor och annat -hemma, ta med i matlådan – och på hem-vägen kan det sotiga halstret åka i lådan (låt det svalna först – det blir riktigt hett).

Halstret är lätt, smart och prisvärt. Så lätt och packbart att det är värt att bära med sig på övernattningsturer, till och med långvandringar, medan du för mer stationärt lägerliv kanske hellre skulle välja ett större och mer gediget grilldon än detta. 

Att komplettera med pinne från naturen håller vikten nere, men ställer krav på att -användarna har koll på allemansrätten och inte bryter från levande träd.

+ Lätt, smart, mångsidigt, prisvärt.

– Kräver att det finns bra pinnar på marken.


Primus Tupike Stove

Pris 2 749 kronor

Material Rostfritt stål, aluminium, ek och mässing.

Vikt 4 300 gram

Mått 29,5 x 8,2 x 47,5 centimeter. 

Köpinfo primusequipment.com

Bakgrund

Det klassiska campingköket är mer gediget än mindre friluftskök för vandring. Campingköket har i regel kapacitet för mer avancerad matlagning till fler personer. Det finns för det mesta plats för två kokkärl – samtidigt behöver köket vara enkelt att packa ihop och ta med sig. Campingkök är populära bland dem som gillar bilburet friluftsliv, vanlife och klassiskt campingliv. Det finns mängder av varumärken som har ett eller flera i sitt utbud. 

Snabba fakta

Tupike Stove har två brännare som tänds med integrerad piezo-tändare. Benen är utfällbara och höjer köket från marken. Precis som på ett vanligt litet gaskök kan man styra effekten på brännarna. Locket och utfällbara vindskydd ger lågan skydd vid blåst. Kärlstöd och droppbricka är lösa och lyfts bort vid rengöring. När matlagningen är klar packas Tupike ihop och låses med hjälp av handtaget. Slangen och gasregulatorn förvaras under spisen när de inte används. Med detta Primuskök kommer även en grill- och stekplatta. Den har ett eget skyddande fodral och passar in i köket vid förvaring och transport. En rejäl förvaringsväska finns att köpa till för 699 kronor.

UTE-låtande

Vi testar Tupike Stove både på lägerhäng med kollegorna på Utemagasinet och på familjetur med småbarn. Campingköket revolutionerar verkligen matlagningen för oss som vanligen hanterar lätta vandringskök – allt blir enklare, stabilare och snabbare.

Detta är ett kvalitativt kök, väldigt tåligt och skyddat. Det tog ett tag innan vi listade ut hur vindskydden kunde fästas. Bra att benen höjer köket och frigör utrymme på bord eller mark, men det är också toppen att man kan strunta i att fälla ut benen och på så vis få en lägre arbetsyta och mer stabilitet. 

Väl ihoppackat är köket kompakt och lätt att bära. Efter lite googling inser vi att Tupike väger mindre än många liknande kök. Och är snyggare! Det är något med stommen i rostfritt stål och ekribborna, mycket elegant. Glöm den gamla campingstämpeln, med ett kök som detta kan lägerkocken briljera och laga mat till barnfamiljen eller kompisgänget. Passar alla som lägger vikt vid matlagning och inte vandrar alltför långt till lägret. Stort plus för att det är enkelt att rengöra.

+ Snyggt, lätt att bära, hög kapacitet och kvalitet.

– Ganska dyrt. Ett-enkelt fodral hade varit bra.

Sea to Summit Pocket Shower

Pris 419 kronor

Material Vattentätt 70D nylon.

Vikt 120 gram

Mått Fodralet är 7,6 x 15 centimeter och själva duschpåsen rymmer 10 liter.

Köpinfo seatosummit.eu

Bakgrund

Detta är en campingdusch, gjord för att vara lätt, liten och behändig. Utöver att fungera just som en dusch kan den användas till att tvätta av husdjur, diska, rengöra utrustning eller tvätta händerna. Det finns en rad olika campingduschar på marknaden, men många är större och dyrare – och inte lika lätta att bära med sig på exempelvis vandring. 

Snabba fakta

Pocket Shower är fjäderlätt och rymmer hela 10 liter, vilket räcker till minst lika många minuters duschande. Den är sydd som en påse i ett vattentätt tyg och har rullstängning – precis som en dry bag. Om man låter Pocket Shower hänga i solen absorberar det svarta tyget värme och höjer vattnets temperatur. För att duscha varmt direkt kan du fylla halva säcken med kallt vatten och fylla upp med uppvärmt. Duschen har ett inbyggt duschhuvud som man stänger av och sätter på med en enkel vridmekanism. Med detta kan man också justera vattenflödet.

UTE-låtande

Vår första tanke: varför behövs en portabel dusch på turen – det är ju härligare att bada om ett vattendrag ändå finns? Men efter lite eftertanke och testande har uppfattningen justerats. Det är ju faktiskt inte alltid som vattendraget är särskilt badvänligt, och då vinner duschen. Men mest användbar är den här duschen som station för handtvätt, vilket är toppen när man slagit läger och ska elda och laga mycket mat. Eller om man har många små smutsiga barnhänder (och fötter!)- att tvätta. 

Duschen är enkel att hänga upp i ett träd med sin sex meter långa lina. Det är smidigt att justera vattenflödet och duschstrilen är skön. Behövs då den här produkten på varje tur? Nja, det beror på hur stort renlighetsbehov man har. Men som en tvättstation i lägret med vänner eller familj kan den fylla en trevlig och ganska skön funktion. Och när den inte är vattenfylld kan du använda duschen som dry bag. 

Av miljöskäl rekommenderas att du hänger duschen 100 meter från närmaste vattendrag, vilket tillför en del krångel. 

+ Lätt, smidig, prisvärd. 

– Bör hängas 100 meter från vatten, lite bökigt. 

GSI Javagrind pourover set

Pris 875 kronor

Material Silikon, polypropen, copolyester, keramik, nylon, acetal.

Vikt 368 gram för hela kitet, enbart kvarnen väger 227 gram. 

Mått 16 x 7 x 21 centimeter.

Köpinfo gsioutdoors.com

Bakgrund

Att dricka kaffe har alltid varit en stor del av utelivet, men på senare år har den klassiska kokkaffepannan fått konkurrens av alla möjliga och omöjliga sorters kaffeprylar för friluftsbruk – många med lyxkänsla för javakonnässörer. Att bära med sig hela bönor på tur är inga konstigheter, och produkter som både maler och tillreder kaffet finns hos exempelvis GSI, Snow Peak, Porlex och VSSL.

Snabba fakta

Setet innehåller allt du behöver för att göra pinfärskt och nymalet kaffe: kaffekvarn, filter och filtertratt, lock och en påse för förvaring. Det enda som saknas är hett vatten. Kaffekvarnen rymmer 25 gram bönor och det ihopfällbara kaffefiltret kan brygga 1–12 koppar. 

UTE-låtande

Vi har tagit med kaffekitet från GSI på allt från vandringar och lägerliv till resor och kontorsjobb. Det levererar i alla miljöer och är supersmidigt att hantera innan, under och efter kafferasten. Vi gillar särskilt att det är så pass enkelt att ta isär, packa ihop och rengöra – då blir det av att man använder det. Och det vill man. Slutresultatet smakar nämligen väldigt gott och lyfter upplevelsen- från att ta med sig färdigmalet – och det behöver du inte vara någon kaffesnobb för att lägga märke till.

368 gram för kitet, plus själva kaffet – och 875 kronor. Är du gramjägare och tycker att snabbkaffe är helt okej så är förstås detta inget köp för dig. Men prioriterar du livs-njuteri framför lättvikteri i friluftslivet, ja då är valet givet.

Det enda minuset vi noterat är att strecken som anger hur mycket bönor du fyllt behållaren med snabbt slets ut och nu knappt syns. I övrigt är det här en pryl för dig som vill kunna dricka gott kaffe var som helst, när som helst.

+ Smidig hantering.Lätt att rengöra. Bra resultat.

– Snabbt slitage på viktmarkeringarna.

Hällmark popcorngryta

Pris 699 kronor

Material Stål

Vikt 1 500 gram

Mått 17 centimeter hög, 16 centimeter i -diameter. Rymmer 4 liter.

Köpinfo hallmarkofsweden.se

Bakgrund

Människor lär ha poppat popcorn sedan åtminstone år 3600 före Kristus, enligt utgrävningar i New Mexico, så att det nu på 2000-talet blivit populärt att poppa över lägereld är inget annat än en återgång till det ursprungliga. Det är möjligt att använda en gammal gryta med lock hemifrån köket, eller lägga foliepaket med popcorn och olja på elden – men på senare år har det kommit en rad popcorngrytor anpassade för eldbruk eller friluftskök. Förutom den här från Hällmark har vi sett varianter från bland annat Espegard, Esschert och Eagle Products. 

Snabba fakta

Popcorngrytan har ett lock med knopp och ett löstagbart handtag, som också kan användas för att hänga grytan över elden. Den ger ett gediget första intryck och är klar att använda direkt. Vi testar popcorngrytan tillsammans med en liten ihopfällbar eldställning i stål från Hällmark, 249 kronor.

UTE-låtande

En skvätt solrosolja i botten på grytan, i med popcorn, på med locket – och in i elden. Det är smidigt att använda eldställningen för att få lite avstånd till lågorna, men grytan har en tjock botten och senare ställer vi den direkt i falnande glöd med lika gott resultat. Godast blir popcornen med både olja och en klick smör i grytan. Inte en enda gång bränns popcorn fast i botten under testet.

Vi provar också att hänga grytan över elden, i både krok på kedja och genom att trä en vågrätt placerad pinne genom handtaget. Båda funkar, men på grund av handtagets form hänger grytan inte riktigt rakt. Bättre att poppa med grytan stående, tycker vi.

Bäst med popcorngrytan är att den är väldigt enkel att använda – kan du hantera en eld, så kan du hantera den här prylen. Ett par rejäla handskar är bra att ha, så att man snabbt kan lyfta bort den heta grytan när det slutat poppa. 

Popcorn är förstås inte essentiellt för lägerlivet, men det här är helt klart en pryl som ger guldkant. Hela processen från den enkla hanteringen, via det trivsamma poppandet till lyxen i att få äta sina egengjorda snacks kring elden är svårslagen. 

Grytan blir förstås sotig efter användning, ett tåligt fodral hade inte varit fel.

+ Robust. Enkel att hantera. Lägerlyx.

– Ett medföljande fodral hade varit bra.

Helinox Chair Zero Highback

Pris 2 095 kronor

Material Ram i lättviktsaluminium, tyg i polyester.

Vikt 667 gram 

Mått 54,5 x 52 x 82 centimeter. Packmåttet är 12 x 12 x 40 centimeter. Maxlast 120 kilo.

Köpinfo helinox.eu

Bakgrund

Googla campingstol och du får hundratals träffar. I Sverige har de kanske mest använts på Böda Sand samt vid jakt och fiske, men sedan några år inspireras vi allt mer av lägerliv á la USA och Oceanien med brasa och gitarr. Och kommer du till lägerplatsen med en pickup är det klart du ska slänga fram några stolar. Helinox räknas som världsledande när det kommer till lätta campingprodukter med idiotsäker konstruktion, andra som har stolar i liknande stil är till exempel Urberg, Outwell och Nordisk.

Snabba fakta

Först kom originalet, Chair One, och sedan den ungefär hälften så tunga Chair Zero – som nu också finns i en modell med högre rygg. Alla dessa är kompakta och snabbmonterade campingstolar för friluftsigt lägerliv. När vi skulle beställa in Chair Zero Highback till det här testet fick vi höra att den egentligen är mer av en turstol än en lägerstol. Borde vi inte välja en tyngre modell, med mer komfort? Nja, vi lockades av den låga vikten, men tog ändå in den
1 470 tunga Sunset Chair att jämföra med. 

UTE-låtande

Vi skrattar och bollar runt stolen när den anländer, stor som en termos och bara något tyngre än ett paket smör. Den monterar sig i princip själv på några sekunder, du behöver bara skaka lite på underredet så rören kommer i sina fästen och därefter trä på själva sittyget. 

Förutom lätt som en plätt känns Chair Zero Highback gedigen och tålig, inget skäl att känna oro inför att slå sig ner i den. Testpersoner upp till 170 centimeter är också väldigt nöjda med komforten, medan de längre tycker stolen känns trång och låg. Vi tvivlar inte på att den håller för 120 pannor, men det verkar inte så troligt att en person med den vikten skulle rymmas i stolen. 

Sunset Chair känns som en kunglig tron i jämförelse, inte bara rymligare och mer bastant utan också med längre ben. Vi landar ändå i att Chair Zero Highback är en mer intressant och allsidig stol för inte alltför välväxta äventyrare, som funkar för lägerliv men också är nätt och lätt nog att packas med i kajaken, cykelväskan eller till och med ryggsäcken på flerdagarsturer. 

Någon är av åsikten att skogen är full av stubbar och stenar, vem behöver en stol för 2 000 kronor? Men hen blir väl också gammal och stel en vacker dag.

+ Lätt, snabbmonterad, skön att sitta i. 

– Dyr jämfört med en stubbe. 

North face base camp gear box l

Pris 1 649 kronor

Material Återvunnen polyester överdragen med vattentålig TPU. Metallram.

Vikt 2,5 kilo

Mått 42 x 31,2 x 80 centimeter.

Köpinfo thenorthface.se

Bakgrund

1978 lanserade The North Face sin första duffelbag – Base Camp Duffel – och det blev startskottet för en produktkategori där man än idag är marknadsledande, trots att de flesta konkurrenter har lanserat egna varianter. Utseendet är sig likt, men mycket har hänt när det kommer till material samt olika utföranden och storlekar.

Snabba fakta

Base Camp Gear Box beskrivs som en mix av en klassisk duffel-bag och en förvarings-box. Och förvara kan den verkligen – den slukar hela 90 liter äventyrsutrustning (även 65-liters finns). Det som särskilt skiljer den här modellen från The North -Faces övriga, lite mjukare duffels är att den spänns upp med en -metallram, som sedan kan vikas ihop och även tas ut för smidigare förvaring.

UTE-låtande

Denna campingduffel har testats på hemma-plan – det vill säga i ned- och uppackningsfaserna – och sedan kånkats med på både bil- och tågresor. I bilens bagageutrymme gör den sig bäst, på tåget något klumpig att hantera med sin skarpa form.

Packmässigt finns många bra detaljer, exempelvis stora meshfickor invändigt för prylar du vill komma åt ofta och smidigt, utan dessa blir det nog lätt rörigt i stora utrymmet. Den boxiga formen och stora öppningen inbjuder till att stapla campingkök, tallrikar, stolar och andra lägerprylar – där känns en mjuk duffelbag något mindre lämplig. Vi uppskattar också att Base Camp Gear Box kan plattas till helt när den inte används – skönt att slippa det irriterande ihopknöglandet som man tvingas till med mjukare duffelbags.

Vi har också testat den här väskan på en 9 kilometers vandring, där den bars som en klassisk ryggsäck. Detta rekommenderas icke, redan efter 2 kilometer började axelremmarna kännas som mindre knivar. Nej, vi vet, den är inte alls gjord för att bäras på det viset – och där har vi ett klart minus jämfört med den klassiska mjuka duffelbagen, som är betydligt mer allround. 

+ Tålig och stabil. Packvänlig design.

– Mindre allround än en klassisk duffelbag.

Espegard pizzaugn för eld

Pris 3 445 kronor

Material Syrafast stål med termometer på ovansidan och trähandtag. 

Vikt 7 600 gram 

Mått 24 centimeter hög, 37 centimeter i diameter.

Köpinfo espegard.se

Bakgrund

De senaste åren har vi sett att två produktkategorier – köksprylar för friluftsliv och köksprylar för utekök i trädgården – har närmat sig varandra. Flera av de ganska avancerade gasolgrillar och ugnar som blivit populära för hemmabruk har kommit i mer portabla versioner för öppen eld, som till exempel kan tas med till vindskydd och andra lägerplatser där det finns en eldstad. 

Snabba fakta

Den enda montering som krävs är att skruva fast handtaget med fyra skruvar. När du fått fart på elden ställer du på ugnen och väntar på att temperaturen kommer upp till cirka 200 grader innan du hystar in din första pizza. Vi har testat pizzaugnen på Espegards egen bålpanna med grillgaller, och även på Hällmarks eldställning. Pizzaspade och grillvantar behövs, vi använde Espegards rekommenderade tillbehör.

UTE-låtande

Pizzaugnen är lätt att förstå sig på och vi är snabbt igång med bakandet. En person plattar till färdigköpt pizzadeg och lägger på fyllning, en annan håller koll på elden och temperaturen. Av rädsla för att ugnen inte ska vara het nog går vi ut för hårt, vilket resulterar i kolsvarta bottnar men perfekt gräddad fyllning. Nästa gång äter vi halvdegiga pizzor för att inte riskera att bränna dem – men på tredje försöket börjar det faktiskt likna något. Gott! Med lite vana kan en person sköta hela processen själv.

Pizzaspaden behöver mjölas mellan varje pizza, men också få tid att svalna – annars klibbar degen fast på den och du skjutsar in bara fyllningen i ugnen. Ett annat tips är att se till att ha ett stort bord intill elden med plats för alla prylar, degkluttar och godsaker att toppa pizzorna med – annars blir det lätt rörigt. De rejäla grillvantarna är fantastiska, dessa ska vi nu ha till allt.

Espegards egen bålpanna med grillgaller synkar förstås bra med pizzaugnen, men tar du med ugnen till en färdig eldstad eller bygger en egen rekommenderas Hällmarks smidiga eldställning på tre ben (som vi också använde i testet av popcorn-grytan här intill). 

Ugnen svalnar ganska snabbt, stekskivan kan lätt plockas ur och rengöras. Men det hade varit bra med någon sorts enkel förvaringspåse att sätta ugnen i på vägen hem, när den är sotig.

+ God pizza, som stenugnsbakad. Kul grej! 

– Kräver lite övning. Saknar förvaringspåse. Högt pris.