Folktrons naturväsen: Så hittar du dem

Har du också varit med om något märkligt ute i naturen? Kanske känt dig iakttagen, eller har du till och med sett något oförklarligt? Om du är sugen på att leta vättar och troll på nästa tur behöver du veta hur de ser ut och var de rör sig.

Denna artikel publicerades ursprungligen under 2018.


Text: Emma V Larsson, Illustration: Leif Högström

Det omättliga skogsrået

Folktrons kändisar

År 1737 står Anders Månsson inför tingsrätten i Halmstads härad, anklagad för ett mycket allvarligt brott – han har legat med skogsrået. Det är oklart vilket straff Anders får, men bara några decennier tidigare hade han nog blivit straffad med döden.

Att ha sex med skogsrået anses fullt realistiskt under den här tiden, även i bildade kretsar. De som råkar ut för henne är män som vistas mycket i skogen, som kolare och tjärbrännare. Om någon går vilse beror det på att hon lockar honom in i marker där hon kan förföra honom.

Till en början är det inte så dumt att vara skogsråets sängkamrat, hon hjälper till genom att assistera vid tungt arbete och den jägare hon gillar får alltid bästa bytet. Flera karlar har dock vittnat om att det ofta blir en påfrestande samvaro och många sade sig förr ha en stor extrafamilj med henne inne i skogen.

Skogsrået är omättlig, och varje gång hon ropar måste mannen komma till henne. Hon är vacker framifrån – men om man ser hennes rygg är hon ihålig eller har en djursvans.

Vackra och listiga troll

Folktrons kändisar

Särskilt i södra och mellersta Sverige finns risken att stöta ihop med troll i skog och mark. I bondesamhället är de kända som listiga varelser och de skiftar gärna gestalt. De är inte så groteska till utseendet som vi kanske lärt oss. Oftast ser de ut som ovanligt vackra och välklädda människor. Därför är det också klurigt att skydda sig mot troll. Om en skogsarbetare plötsligt ser tre välklädda damer ute i skogen gäller det att vara extra försiktig.

Från trollens bostäder kan man känna lukten av stekos och höra rop och skrik, för deras familjeliv är ganska bråkigt. De stjäl gärna mat och dryck från människor, ibland lockar de in en i bergsalen och håller en fången en kort eller längre tid. Bergtagna personer har vittnat om hur vackert trollens hem är, med silver och guld på väggar och tak. De lär också ha blivit väl behandlade av trollen, med god mat och älskog.

Näcken släkt med Satan

Folktrons kändisar

Näcken är ett erotiskt väsen som gärna håller sig framme under förlovningstiden. Han förvandlar då sitt yttre så att han liknar fästmannen – och flickan blir således lurad.

Att Näcken sitter naken i en fors är inte den sanna bilden. Enligt folktron är han en gråklädd gubbe som dyker upp ur vattnet. Han är en mästare på att förvandla sig, men ibland skymtar en klöv eller hov eftersom han är nära släkt med Satan. Näcken är ett av få väsen som faktiskt vill ont. Hans högsta önskan är att få dränka folk – och han lockar sina offer med musik.

Vittra sprider olycka

Folktrons kändisar

I hela Norrland är det vittra som dominerar berättandet. De bor under marken, i stenblock eller gamla träd. Oftast är de småväxta, men det varierar.

Vittra påverkar än idag vår vardag. Motorvägen norr om Gävle ogillas till exempel av vittra och därför är den vägen olycksdrabbad. På en gård i Hälsingland vittnar en familj om att det vistas små varelser under köksgolvet, som gömmer föremål och ingriper i vardagen.

Vid fäbodarna sägs vittra ha egna kor och getter. Den som fångar en vitterko kan skatta sig lycklig – för en sådan mjölkar osedvanligt mycket.

Den vresige gårdstomten

Folktrons kändisar

Den mest populära av folktrons väsen håller gärna till i människans närhet. Ofta bor han uppe på hörännet eller hos hästarna, de djur han älskar mer än allt annat. På natten har han många bestyr, både på åkrar och i skogen.Gårdstomten skyddar gården han bor på. Det växer bättre på åkrarna där det finns en tomte. Han klär sig som en gammaldags bonde och vill helst inte ha några nymodigheter eller förändringar. I Uppland har han bara ett öga mitt i pannan. Ganska vresig och tvär, mestadels osynlig – och ungkarl. Den dräng som inte ger hästarna gott om mat kan förvänta sig en örfil.


Läs mer om folktro här: ”Folktro och friluftsliv”


(Källa: Älvor, troll och talande träd, Ebbe Schön, Bokförlaget Semic)