Fjällens vandringssäsong har tonat ut och vi börjar genast drömma om och planera för nästa års höjdpunkter. Var, när, hur? Vi har valt ut ett knippe riktigt fina tältturer på 4–8 dagar, för både ledvandrare och fristajlare.
Text: Karin Wallen

1. Ljungdalen –Snasahögarna
Travers via Helags och Sylarna
Känner du för att vandra genom Jämtland-Härjedalens fjällvärld, från söder till norr (eller vice versa), men undrar hur -logistiken ska gå ihop? Då har vi svaret. Genom att börja eller avsluta i Ljung-dalen/Kläppen respektive Enafors har du tillgång till kollektivtrafik i båda ändar, ända in på fjällknuten.
Den här Jämtlandstraversen ger dig en rivstart med häftiga Helags och Sveriges sydligaste glaciär. Nästa dag tar du dig -vidare till Sylmassivets mäktiga toppar, om du inte väljer att stanna lite innan och slå läger vid någon lämplig jokk. Det fina i att gå på tälttur är trots allt valmöjlig-heterna, utefter väder, tycke och smak.
Tältplatser finns det gott om och leder-na är förstås väl utmärkta. Väl framme vid Sylarna är du inne i Jämtlandstriangelns område, men istället för att gå till Blåhammaren eller Storulvån fortsätter du på en led som går däremellan – till Snasa-högarna. Faktum är att det här var den vägen man gick till Sylarna förr, när tåget stannade vid Snasahögarnas station. Från Snasahögarna och inte minst Storsnasen (1 463 möh) har du milsvid utsikt mot de norska gränsfjällen i väster, Skäcker-fjällen i norr, Åre och Vålådalen i öster och Helags- och Sylarna i söder. Kanske väljer du att göra någon extra topptur, innan du fortsätter till Enafors och turens slut.
Distans: Cirka 70 kilometer. 4–5 dagar, eller mer om du vill göra toppturer.
Ta dig hit: Tåg till Östersund, buss 613 till Ljungdalen. Genom Facebookgruppen ”Vem kör Funäsdalen” kan du förmod-ligen fixa skjuts till parkeringen i Kläppen och kapa de tråkiga kilometerna i början. I Enafors hoppar du på tåget för vidare resa hemåt.
Mer info: ljungdalsfjallen.se; svenska-turistforeningen.se; enaforsholm.se.

2. Abisko – Nikkaluokta
Vid sidan av Kungsleden
Det är väl inte så konstigt att många dras till Kungsleden. Här finns trots allt några av Sveriges spetsigaste fjälltoppar i kombi-nation med fungerande infrastruktur. Men du som inte vill ta den vanligaste och mest välbefolkade vägen från Abisko till Nikka-luokta – eller åt andra hållet – kan välja att vandra på östra sidan av Kungsleden, -genom Visttasvággi/Vistasdalen.
Om du börjar i norr hoppar du av tåget i Abisko, vinkar hejdå till Tjuonavagge/Lapporten och börjar genast knalla söder-ut, ner till södra delen av sjön Alesjaure. Här delar sig lederna, och istället för att följa den klassiska Kungsleden viker du av österut, och får efter några kilometer en magisk utsikt över Visttasvággi. Här -väntar stupande fjällsidor på båda sidor av den slingrande Visttásjohka som blir din följe-slagare längs vandringen söderut. Här och där kan du göra avstickare in bland de mäktiga topparna, i någon av dalarna som viker av. Varför inte ta en tur in i Unna -Visttasvággi eller Stuor Reitavaggi, mot den tjusiga Nallo? Att åtminstone slå upp tältet med utsikt mot den sylvassa siluetten borde vara ett måste.
Känner du dig rask i fötterna kan du förstås välja att vandra hela vägen till Nikka-luokta, men annars finns båttransport att boka för de sista 8 eller 12 kilometerna på Visttásjohka. Boka i förväg (och gör det när du har mobiltäckning) på 0980–55015.
Distans: 89 kilometer, eller cirka 77–79 kilometer om du tar båten en bit mellan Visttasvággi och Nikkaluokta. 5–7 dagar.
Ta dig hit: Nattåget till Narvik passerar både Kiruna och Abisko. För att ta dig till Nikkaluokta hoppar du på bussen i Kiruna.
Mer info: visitabisko.com; svenskaturist-foreningen.se; naturkartan.se; nikkaluokta.com.

Uppskattar du vidsträckta vyer, -vatten och växtlighet är Padjelantaleden något för dig.
3. Ritsem – Kvikkjokk
Korsa lättgångna Padjelanta
Padjelanta är Sveriges största nationalpark och klassisk vandrarmark. Ändå är stigarna här långt ifrån så vältrampade som Kungsleden. Här väntar öppna vidder och stora sjöar, i lättgången terräng som kan ta dig långt på en dag.
Om du väljer att gå hela Padjelantaleden från Ritsem i norr till Kvikkjokk i söder får du en hel del sol i ansiktet om vädret är på det humöret. Längs den 16 mil långa vandringen får du med dig allt från blomstrande fjällhedar och strömmande älvar till kutryggiga fjäll och mörk granskog. Börjar du med båtresan över Akkajaure från Ritsem välkomnas du av det väldiga Akkamassivet (2 011 möh), och fortsätter söderut mot Kisuris.
Det finns gott om bra tältplatser längs hela leden, så skapa de etapper som -passar dagsform, väder och vind. -Spänger och hängbroar finns i mängder, friskt vatten likaså (och jodå, nog kan myggen vara flertaliga också, om det är den tiden på året).
Vill du korta ner vandringen, men ändå få med dig en god bit av allt det vackra? Och dessutom starta och avsluta på -samma plats, utan att gå i dina egna spår? Då finns det perfekta alternativet- i form av det så kallade Treparksmötet.- -Istället för att fortsätta söderut mot Lådde-tjåkkå (och i förlängningen, Kvikk-jokk), vänder du västerut strax norr om Sáluhávvre. Ta dig över de tre hängbroarna, och du är på Nordkalottenleden, som här löper väster om Padjelantaleden. På ett par dagar tar dig upp längs forsande vatten och vidsträckta fjällhedar, förbi Kutjaure och hela vägen upp till same-vistet Vaisaluokta, där du kan ta båten tillbaka till Ritsem.
Observera att hundar inte får följa med in i Padjelanta nationalpark, med undantag för perioden 1 januari till 30 april.
Distans: Padjelantaleden 160 kilometer, vanligen fördelat på cirka 10 vandringsdagar. Treparksmötet är cirka 57 kilo-meter, räkna med 3–4 dagar.
Ta dig hit: Tåg till Gällivare och anslutande buss till Ritsem. Båten Storlule tar dig över Akkajaure till starten av vandringen. Går du Treparksmötet kommer du tillbaka till Ritsem med samma båt. Går du hela Padjelantaleden avslutar du med att ta buss från Kvikkjokk till Murjek och därifrån vidare hemåt med tåg.
Mer info: padjelanta.com; laponia.nu; svenskaturistforeningen.se.

Marsfjällen i Västerbotten är -klassisk vandringsmark, men ännu okänt för många.
4. Kittelfjäll tur och retur
Samla toppar eller dalar
Kittelfjäll i Västerbotten är en anrik skidort, inte minst känd för bra offpistområden som samlar rejält med det så eftertraktade pudret. Men under barmarkssäsongen är det här en perfekt -utgångspunkt för äventyr till fots. Med tält i ryggsäcken kan du ge dig ut på strövtåg i flera dagar med leder som -mestadels går i lättvandrad terräng, men där toppar som till exempel Marsfjället (1 589 möh) bjuder in till högre höjder för den som vill. Allt i ett vildmarksområde som varierar mellan kalfjäll, fjällbjörkskog, högt belägna myrplatåer och urskog.
Börja din vandring söderut, mot den lilla fjällbyn Marsliden, genom Marsfjällets naturreservat. Härifrån kan du fortsätta- österut, till den samiska kyrkostaden -Fatmomakke, med gräsbevuxna kåtor, rustika timmerstugor, och – mitt i björkskogen – en vit kyrka. Härifrån vänder du norrut igen, tillbaka in i naturreservatet och upp mot Blerikstugan, för att sedan fortsätta upp till byn Borkan. Är du sugen på ännu en topptur så står snyggingen Daunatjåkko (1 291 möh) till din tjänst, med dramatisk ravinutsikt och allt. -Härifrån har du ungefär 15 kilometer kvar tillbaka till Kittelfjäll, med några dagars skön vandring i benen.
Distans: 92 kilometer/5–6 dagar, eller mer med extra toppturer.
Ta dig hit: Tåg till Östersund, sedan -inlandsbuss till Kittelfjäll via Vilhelmina.
Mer info: marsfjallet.se; visitvilhelmina.com/fatmomakke; kittelfjall.com.

5. Mjölkvattnet runt
Vandra fritt i Offerdalsfjällen
Öster om Skäckerfjällen i västra Jämtland, lite bortanför byn Frankrike, öppnar sig en fjällvärld för dig som vill känna på det oledade äventyret. Visst finns här en del stigar, men det är ont om märkningar, skyltar och mobiltäckning. Hit kommer du med karta, kompass och tält och går så långt eller kort du vill varje dag. En -lämplig tur att inledningsvis sikta på är runt sjön Stor-Mjölkvattnet, som ligger vackert inramad av Mjölkvattsfjällets och Himmelsraftens branta fjällsidor.
Vintertid kommer skoterfolket hit till Offerdalsfjällen, belamrade med isborrar- och fiskespön. Men det är framför allt för toppturer i orörd snö som området gjort sig känt i friluftskretsar de senaste åren. Området hör inte till de mest lättillgängliga – och det är också en del av tjusningen. Du lämnar bilen vid vägbommen ungefär sex kilometer innan byn Mjölkvattnet (som inte är mer än en väldigt liten samling hus). Du börjar alltså med att följa en grusväg i det kuperade landskapet, men får därefter lön för mödan i form av egentid i de glest besökta Sösjö- och Oldfjällen. Följ sjöns former, en bit upp på fjällsidorna, och njut av långsträckt utsikt över vidderna. För att ta dig runt Stor-Mjölkvattnet behöver du hitta bron i norra änden, vid Burvattnets damm.
Bra tältplatser finns bland annat på ryggarna norr om Himmelsraften eller på platåerna ovanför trädgränsen på Mjölkvattsfjället (1 248 möh).
Kanske vill du avrunda med en extra- sväng in i Oldklumpens naturreservat- och Trädgården, det vill säga den sydvästra- branten av Oldklumpen. Här är det varmare än på andra håll i fjällen och därför överraskar naturen med alm, kransrams och liljekonvalj i den blockrika terrängen.
Distans: 30–55 kilometer, beroende på vägval och eventuella toppturer. Räkna med att det tar längre tid att vandra i -oledad terräng, och ta till extra tid för spontana infall.
Ta dig hit: Vägbommen vid Mjölkvattnet nås med bil (eller någon timmes taxi från Järpen). Kör mot Olden, sväng vänster i T-korsningen. Efter cirka 4 kilometer, sväng höger i Åkroken mot Mjölkvattnet.
Mer info: krokom.se; offerdal.se.

6. Dörrsjöarna –Dromskåran
Ledat och oledat i Oviksfjällen
Trots att Oviksfjällen ligger bara en dryg timme från Östersund kan man inte direkt påstå att det kryllar av vandrare. Tvärtom, här får du svängrum – precis som Bydalen säger i sin slogan. Fortsätt förbi Bydalen- och Höglekardalen tills vägen tar slut (för alla utom samebyn som har nyckel till vägbommen). Där finns en stor parkering och där börjar din vandring, med 11 lättgångna kilometer på sommarleden bort till de magiskt vackra Dörrsjöarna. På Bodfjället hittar du en perfekt tältplats med utsikt över den avlånga sjön nedan-för de branta fjällsidorna. Längs hela sjön sträcker sig smala landtungor ut, och -bildar ett fantasieggande mönster.
Nästa dag börjar oledat, när du tar dig ner mot samevistet Glen. För att undvika- en lång sträcka av brant och jobbig blockterräng är det bra att hålla lite distans till sjön när du tar dig över Bodfjället. Kanske gör du ett (förbokat) besök på restaurangen Hävvi i Glen innan du tar dig ut på kalfjället igen och rundar Hunds-högen (ta höjd för vyernas skull), för att sedan hitta en tältplats nere vid vattnet.
Följande dag är det dags att gå över en av de där häftiga landtungorna, över till andra sidan. Haka på leden upp mot vindskyddet vid Tvärån och gör en så kort eller lång dagsetapp du känner för. -Kanske väljer du att tälta någonstans uppe kring Österfjället eller Falkfångar-fjället. Häromkring är det ganska lättvandrat och vid fint väder kan du lämna leden och improvisera efter behag. Vad du än gör för vägval är den bästa avslutningen att ta sig bort mot Drommen och gå ner genom den mäktiga Drom-skåran, rakt ner till restaurangen nedanför.
Distans: Cirka 60 kilometer/4 dagar.
Ta dig hit: Tåg till Östersund och sedan buss 162 till parkeringen längst bort i Höglekardalen. På tillbakavägen kan du hoppa på bussen vid Dromliften.
Mer info: bydalsfjallen.se; hoglekardalen.com; havviiglen.se; ltr.se.

Norge och Sverige smälter ihop kring Grövelsjön. Som vandrare får du det bästa av två världar.
7. Rundtur i Gränslandet
Grövelsjön, Rogen och Femundsmarka
Från Grövelsjön i norra Dalarna spretar ett nätverk av leder ut sig över kartan. Inte minst in i Norge, vilket förstås är lite lockande. Här har begreppet Gränslandet- etablerats – där naturreservat på olika -sidor lands- och landskapsgränserna -ligger sida vid sida. Många väljer att göra dagsturer från Grövelsjön, men det är enkelt att göra rundor på flera dagar och återkomma till utgångspunkten.
En variant är att ta en led -västerut, rakt upp på kalfjället och bort till Valdalen på norska sidan. Härifrån fortsätter en led nordvästerut, mot Svukuriset som blir nästa etapp. Kanske ta en extra tur upp på Elgåhågna (1 460 möh) längs vägen, för riktigt fina vyer över sjön Femunden? Från Svukuriset går det att göra båtturer på sjön för den som vill.
Vidare går vandringen sydösterut, till Ryvang vid Grövelsjöns norra ände. Skulle du av någon anledning känna för att avbryta nu är det bara att ta båten tillbaka till själva byn Grövelsjön – men vi tycker nog att du ska fortsätta österut, mot sjön Hävlingen. Kom ihåg att om du vill tälta inom det rödstreckade området (Töfsingdalens nationalpark) på kartan måste det ske på iordningsställda tältplatser.
Med tanke på hur mycket mygg det kan vara i björkskogen runt Hävlingen vill du nog ändå vidare. Siktet är inställt på Storvätteshågna (1 204 möh). Här råder inga tältrestriktioner och det finns gott om bra platser – vid tjärnen nära fjällets topp, eller exempelvis på platåerna lite österut där du får utsikt mot Städjan och Nipfjället. Härifrån har du en skön utförs-promenad tillbaka till Grövelsjön, med några dagars gränsland i ben och sinne.
Distans: Cirka 74 kilometer/5 dagar.
Ta dig hit: Tåg till Mora, därifrån buss vidare till Grövelsjön (20 mil, tar cirka 3,5 timmar). För den föreslagna turen -behöver du ingen bil på plats.
Mer info: graenslandet.se; grovelsjon.com; visitdalarna.se.