Ledare: ”Säg hej till nya utefest!”

6–8 september 2024, blocka de dagarna i kalendern. Då smäller vi av nya Utefest – i Järvsö! Och du, det blir friluftsfestivalernas friluftsfestival!

För ganska exakt ett år sedan tog vi beslutet att pausa Utemagasinets ­eventverksamhet under 2023. Istället för att trampa på i ullstrumporna på samma sätt som innan pandemin förändrade våra beteenden och drömmar, ville vi ta ett kliv tillbaka och göra en rejäl utvärdering. När, var, hur och varför ska vi anordna friluftsevent?  

Under året som gått har vi pratat en hel del med läsare, följare, eventbesökare, naturguider, ­entreprenörer, inspiratörer och annat kreativt folk i ­friluftssvängen. Vi vet att ni – precis som vi – älskar att ses där ute, lära av varandra och skapa minnen tillsammans. Vi har fått höra vilka aktiviteter och förmågor ni är mest sugna på att utveckla just nu, och vilka miljöer ni trivs bäst i.

Med detta i ryggen nylanserar vi nu frilufts­festivalernas friluftsfestival, originalet som ­genererat så många copycats. ­Utefest kommer tillbaka 6–8 september 2024 – nu med charmiga och natursköna Järvsö i Hälsingland som bas. Det känns fantastiskt kul att äntligen få släppa den här nyheten, och på allvar dra igång planeringen med alla som vill vara med och bidra. 

Utefest är, för dig som missat det, en mötesplats i verkligheten för alla som älskar friluftsliv eller är nyfikna på att prova. Under en långhelg hänger vi tillsammans på mysiga Camp Järvsö, där vi dukar upp ett smörgåsbord av guidade turer, workshops, föreläsningar och annat kul. Du bestämmer själv vilka programpunkter du vill vara med på – ­kanske paddling på Ljusnan, stigcykling på berget i byn, skogsbad eller utematlagning? 

När det mörknar tänder vi lägereldarna, småpratar om dagen, välkomnar kvällens liveband och öppnar utebaren. Jag har haft några av mitt livs bästa ögonblick sådana kvällar, när alla ­pratar med alla och vaggas i samma utefamn. När ögonlocken börjar dippa smyger vissa iväg till tältängen och kryper ner i sin sovsäck, medan andra föredrar bäddad hotellsäng. 

Att Utefest landade i lilla Järvsö, i Ljusdals kommun, är ingen slump. Här finns den perfekta mixen av skog, berg och vatten som för många är sinnebilden av svensk natur. Dessutom kryllar här av kunniga, kreativa och positiva människor som brinner för sin bygd och vill dela med sig.

Kommunikationerna är en annan viktig del. Järvsö nås med direkttåg från Stockholm på bara tre timmar, med stopp i Uppsala och Gävle, och ännu snabbare med buss från exempelvis Sundsvall och Dalarna. Ju mindre tid på resande fot, desto mer utetid på plats.

Vad tror du, kan Utefest vara din grej? Ett bra sätt att ta reda på det är att testa. Fram till den 31 december har vi en riktigt bra deal, där du som anger koden ”earlybird” får två biljetter till priset av en. Varför inte ge bort den ena i julklapp till en partner, kompis, förälder, kollega eller tonåring som kan behöva lite mer friluft i livet? 

Läs mer och boka på utefest.se! Där kommer också programmet att växa fram under våren, med både populära favoriter och nya grepp. 

/ Marie Kjellnäs, chefredaktör Utemagasinet