Åkerbergs nya äventyr: 10000 km genom Europa

Igår blev det officiellt att äventyraren Linda Åkerberg planerar för en ny expedition under nästa år. För egen maskin ska hon ta sig 10 000 kilometer från det kontinentala Europas nordliga punkt, till den sydligaste: Nordkap till Tarifa. Längs vägen passar hon på att göra en europeisk ”triple crown of hiking”. Vi tog oss en pratstund med Linda för att få veta mer.

10 000 kilometer och cirka tio månader. Det väntar Linda Åkerberg när hon ska ta sig från Nordkap till Tarifa. Längs vägen kommer hon passa på att göra en europeisk ”triple crown of hiking” och ta sig an: Norge på langs, leden Hexatrek och Camino de Santiago. Lederna ska hon länka samman med cykel. Den nya vandringsleden Hexatrek invigdes 2022 och går genom Frankrikes högsta bergsregioner: ”l’Hexagone”, från Vogeserna via Alperna till Pyrenéerna och tar sig sammanlagt upp och ner för 136 000 höjdmeter.

Hej Linda! Vilken otrolig tur du ska göra! Hur fick du idén?
– Hej! Det kommer att bli väldigt tufft – men det borde inte vara omöjligt! När tanken slog mig att ta mig från kontinentala Europas nordligaste till sydligaste punkt – och dessutom få in flera andra av de turer jag sneglat på – så kändes det klockrent! Både när det kommer till utmaning, men det blir också en naturlig uppföljare till tidigare äventyr.

Berätta, vad är en triple crown of hiking?
– På andra sidan Atlanten, i USA, finns det en klassiker inom långdistansvandring som kallas ”The Triple Crown”. Det innebär att man vandrat de tre långdistanslederna Pacific Crest Trail, Continental Divide Trail och Appalachian Trail. Under denna expedition vill jag göra en europeisk motsvarighet och vandra/skida klassikern Norge på langs, nykomlingen HexaTrek och en av världens mest kända vandringar, pilgrimsleden Camino de Santiago. Jag kommer dessutom göra alla dessa i ett svep, sammanlänkade med cykel. 

Vad är syftet med expeditionen?
– Syftet är precis som förra gången att inspirera till äventyr i närmiljö, eller i alla fall på platser som går att nå på ett hållbart sätt med tåg. Om hela Expedition Sverige-projektet riktade sig till nybörjaren och de med lite mindre vana av att var ute, så blir detta något för den att följa som är redo att ta nästa steg. Att ge sig ut på en längre tur, en vintertur eller som vill testa på hur det funkar i Europa. Äventyret kommer ju gå att följa i mina kanaler, främst på Instagram (@wildernessstories) i realtid, men också via min nystartade podd: Wilderness Stories Podcast! Sedan är min förhoppning såklart en ny bok och även en film efteråt!

Vad känns mest utmanande?
– Till skillnad från 2019 då jag var ute så länge, har jag en mycket tajtare relation med mina bonusbarn idag. Det kommer bli stundtals väldigt tufft att vara borta från dem så länge! Vi kommer dock att lösa det så att de får komma och hälsa på då och då. På så vis får de också ta del av äventyret, men på deras nivå. Sedan såklart att jag ska vara borta så sjukt länge – nästan ett år! Det har jag aldrig varit förut och jag kan knappt greppa hur lång tid det faktiskt är.

Och vad är mest utmanande på själva turen?
– Den första ”etappen” mellan Nordkap och Treriksröset. Det är 42 mil (lika långt som Kungsleden), i delvis väldigt avlägsen terräng och i hårda vinterförhållanden. Fördelen med det är ju dock att ha det värsta gjort först, haha! Det och när våren kommer och jag är i situationen att välja mellan skidor och annat färdsätt på grund av främst svaga isar. Det ser jag inte fram emot.

Hur förbereder du dig?
– Det mesta handlar om att få ordning på allt här hemma! Styra upp ekonomi med olika samarbetspartners, hyra ut lägenhet, packa för de olika delarna. Just nu kikar jag mycket på första etappen, vilka vägar andra har tagit (det finns inga markerade vinterleder i Norge som det gör i Sverige), vilka ställen jag kan proviantera på. Jag börjar så, och får ta det andra efterhand. Jag vet av erfarenhet att det inte är någon idé att lägga för mycket tid på logistisk planering i förväg. Då kommer man aldrig iväg! Det är också så mycket man inte kan styra över som beror på förhållandena. Sen har jag ju så god erfarenhet av turplanering vid det här laget att jag känner mig trygg med att planera efter hand.

Fysikmässigt så försöker jag hålla igång, men planen är att börja försiktigt och träna mig i form längs vägen – och inte glömma vilodagarna!

Läs mer om Lindas äventyr här!