3 tips: Omfamna mörkret

Det kan kännas oändligt stort och segt, det ­svenska vintermörkret – men vi väljer att se ljuset och äventyret däri. För med rätt ­inställning, god planering och en bra pannlampa finns precis lika mycket friluftstid så här års som under sommaren. Här bjussar vi på tre idéer att utforska.

1. Mörkerpaddla i vänern

Utanför Lidköping ligger Kållandsö, som är Vänerns näst största ö efter Torsö. Här har Naven Outdoor Experience sin bas, och fram till 1 mars arrangerar de mörkerpaddlingar. Framåt våren är det förhoppningsvis månen som leder väg, men så här års guidas det i pannlampans sken. Förutom mysig paddling bjuds det på berättelser om mytomspunna sagoväsen, tragiska båtolyckor och gammal skrock. Priset är 690 kronor (500 för ungdomar) och då ingår fullutrustad kajak, torrdräkt och andra kläder samt guide. Viss kajakvana rekommenderas, även om grundläggande teknik gås igenom.

2. Vasaloppet om natten

Vasaloppet i traditionell tappning går av stapeln första söndagen i mars, men numera arrangeras ju också en mängd andra skidlopp under vad som blivit Vasaloppets vintervecka. På fredagskvällen, till exempel, går starten för Nattvasan. När mörkret lagt sig över Berga By utanför Sälen ger sig deltagarna iväg, med pannlampor på och Mora i sikte. Spåren kantas av marschaller och eldar, som både lyser upp och ramar in den här häftiga skidupplevelsen. Du kan delta ensam eller i par, åka klassiskt eller skejt. Och känns 90 kilometer lite väl mastigt finns alternativen 30 eller 45 kilometer, båda med start i Oxberg.

3. Din närmaste reflexbana 

Hört talas om reflexbanor? Det är precis vad det låter som – banor uppmärkta med reflexer, där du (oftast) går eller springer på stigar eller rakt genom terrängen. Allt du behöver är en bra pannlampa och rediga skodon, och/eller cykel om du föredrar det. Var finns då dessa reflexbanor? Lite överallt, ofta uppsatta av föreningar eller kommuner. Du hittar dem enkelt via sajten reflexbanor.com, där banorna visas på en interaktiv karta. Känner du till en bana som inte finns på sajten? Då kan du själv vara med och bidra genom att registrera den. Kanske har du sett någon norröver? När detta skrivs finns sajtens nordligaste reflexbana i Umeå, och en klar majoritet i mellersta och södra Sverige. 

Mer info: naven.se; vasaloppet.se; reflexbanor.com.