Ledare: ”Så blir ditt friluftsår”

Tvilling? Stenbock? Våg? Ta det lugnt med friluftsplanerandet, stjärnorna har din rygg.

Nytt år igen, och jag vet vad du tänker:­ ”Hur i hundan ska jag hinna med allt stärkande friluftsliv jag drömmer om?” ­Fritiden är ju för de allra flesta begränsad,­ samtidigt­ som naturen­ kryllar av lockande ­platser, rutter och ­upplevelser.       

Många vänder sig idag till AI för råd i krislägen som detta. Andra frågar stjärnorna. För att bespara dig både tid och huvudbry har vi på Utemagasinet vägt in alla adekvata källor och kan nu presentera Årets Friluftshoroskop 2024. Trams, säger någon och bläddrar vidare – men skyll då inte på oss om du prioriterar fel och går på en utenit. 

Vi börjar med den högaktuella Stenbocken, som trivs bäst i karga och branta miljöer med minimal risk för kallprat med okända. Det gångna året har bocken fått en kraftig överdos av socialt­ ­utemys kring stekhäll, så nu är det dags att sätta ner ­klöven och göra en riktigt vass egotur. GR20 på Korsika möter behoven.

Vattumannen och Fiskarna krokar arm under 2024 och utforskar sitt rätta element. Sista helgen i varje månad viks åt blöta äventyr och tärningen får bestämma plats och utrustning. I januari blir det kallbad i närmsta skogssjö, klädsel mössa. De nyfikna och impulsiva Tvillingarna råkar passera och köper konceptet rakt av.

Med ryggsäcken full av envishet, tålamod och uthållighet är Oxen den perfekta frilufts­föräldern. I sommar packar hen inte bara egna barn utan också andras ungar, och bestiger Dalarnas stolthet Städjan i sidvind och hällregn. Alla kommer hem helskinnade (men ett barn ska senare komma att beklaga upplevelsen i sina memoarer). 

Kräftan och skorpionen (same, same but different) bortser från sina fysiska begränsningar och vågar tillsammans testa något helt nytt och för båda otippat: Stigcykling i böljande skogslandskap. Premiärturen sker i Slite på Gotland.

Om någon gapar efter mycket i utelivet så är det lejonet. Planen för 2024 innefattar bestigning av varje planets högsta topp – iklädd en dräkt sydd av upplockade fimpar och snusprillor – med syftet att samla in pengar till förmån för klimatet. Den entusiastiska Skytten hakar på som personlig livvakt, tillika producent för filmen om äventyret som släpps på TikTok kommande nyårsafton. 

För den skygga Jungfrun får friluftsåret 2024 mål och riktning i och med upptäckten av hemma­regionen Jungfrau i Schweiz. Under året blir det minst två tågresor söderut för nöjet att skrida fram mellan kaxiga bergstoppar, glimmande alpsjöar och skvalande vattenfall.

Vågen har länge känt sig tyngd av av sin packning, och i samråd med nya vänner på Facebook bantat sin basvikt rejält (obs: tre nya julkilon runt midjan räknas inte). Årets höjdpunkt blir en trevlig tarptur längs Bergslagsleden, om bara den lövtunna vindjackan hinner anlända från staterna.

Själv är jag Vädur, med den lilla egenheten att inte vara nöjd förrän ALLA är glada och taggade på uteliv. Och det kommer jag och redaktionen att fortsätta jobba för under 2024. Varje månad i din brevlåda, varje dag i våra digitala kanaler. 

/ Marie Kjellnäs, chefredaktör