3 tips: Gratis äventyr

Smakar det så kostar det? Nja, inte alltid. I alla fall inte om man, som vi, går igång på natur och friluftsliv. Mitt i årets fattigaste månad kommer här tips på tre aktiviteter som inte kostar en krona.

1. Besök ett naturum
Från norr till söder finns i Sverige 32 stycken naturum. Dessa kan bäst beskrivas som ett slags informationscentrum där den som tar en tur vid exempelvis Kullaberg, Fulufjället eller Färnebofjärden kan krydda upplevelsen med lite teoretiska naturkunskaper. Och detta helt gratis! På de olika naturumen kan du lära dig mer om djur, växter, geologi och historia för det aktuella området, och det brukar vara väl anpassat för hela familjen. Våra naturum anordnar även tema-kvällar och aktiviteter, många gratis eller till en billig peng. På naturvardsverket.se finns en karta över samtliga naturum, och info om vilka som håller öppet under vintern.

2. Gör en gratis stugtur
Runt om i Sverige finns något av en dold skatt för den som gillar flerdagarsturer, men gärna vill skära ner lite på utrustning och logistik – nämligen övernattningsstugor och kojor som kan nyttjas helt gratis. Dessa kan inte bokas i förväg och är oftast av det enklarare slaget, men charmigt spartanska och lämpligt placerade ute i naturen. Exakt antal är oklart, men minst ett par hundra kan du hitta i naturreservat och nationalparker runtom i landet. Gå in på länsstyrelsens hemsida för din ort och klicka dig vidare för att lokalisera närmsta gratisboning. Mer information finns också i Kjell Vowles och Moa Karlbergs fina bok Stuglandet (Votum Gullers Förlag), som guidar till över 250 fria övernattningar på svensk mark.

3. Haka på Hej främling! 
För den som saknar resurser och/eller ett bra sammanhang för att kunna hänge sig åt friluftsliv, idrott eller kultur rekommenderas Hej Främling. Den ideella föreningen som grundades i Östersund för tio år sedan har i dag verksamhet i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Stockholm, Västra götaland och Skåne. Aktivitetsutbudet är brett, gratis och öppet för alla. Löppass och promenader i naturen är idag en mindre del av utbudet, fler träffar kretsar kring lagidrott och hantverk. Men den du säger hej till på yogan i dag kanske vill gå på tur med dig i morgon? På hemsidan finns en kalender med aktuella aktiviteter i respektive region. 

Mer info: naturvardsverket.se; hejframling.se; sverigesnationalparker.se.