10 drömturer för vandrare

Europa kryllar av vackert utstakade vandringsleder, som bjuder in till spännande natur- och kulturupplevelser. Här tipsar vi om tio som sticker ut i mängden – vilken blir din favorit?

Text: Karin Wallén Foto: Gettyimages

Mäktigt landskap i Hornstrandir naturreservat.

Hornstrandir, Island

Som en rufsig, spretig svans sticker den upp i nordväst, den flikiga halvön Västfjordarna. Denna geografiska utpost från Island är en egen region, och ett av de mest avlägsna områdena på ön. Här väntar vandring i Hornstrandir naturreservats mäktiga fjällandskap, med Atlantens vågor och vidsträckta sandstränder som återkommande följeslagare. Platåfjällens sidor är ofta branta, men samtidigt stöpta i mjuka gröna toner som mynnar ut i blommande ängar. Ett kontrastrikt landskap där du kan möta alla väder på en och samma dag. 

Enda sättet att ta sig hit är med båt, oftast från Isafjördur, men viss båttrafik finns även från Nordurfjördur. En populär dagstur går från Adalvik till Hesteyri, som har båtförbindelse i båda ändar. Vill du ha mer kan du till exempel vandra från Hornvik till Adalvik på fem dagar. 

Här finns lunnefåglar (i säsong), sälar, valar och nyfikna fjällrävar inpå tältknuten.

Distans: 14 kilometer eller 66 kilometer (finns även andra alternativ).

Mer info: icelandtravelguide.is

Bergskammen Striding Edge är inget för höjdrädda, och kräver ibland både händer och fötter.

Striding Edge & Helvellyn, England

Gillar du att scrambla? Nu pratar vi inte om att steka äggröra, utan om att använda både händer och fötter för att ta dig upp och ner i bergig miljö. Snäppet under klättring. Den som är sugen på att testa scrambling kan med fördel bege sig till Englands största nationalpark, Lake District – och ställa in siktet på tredje högsta toppen, Helvellyn (950 möh). Striding Edge är en spetsig bergskam som leder fram till toppen, med tvärbranta sidor åt båda håll. 

Det här är inget för de mest höjdrädda, och du måste förstås hålla koll på var du sätter fötterna (och ibland händerna) på den karga och kuperade drakryggen. Då och då bör du ändå höja blicken och se ut över de omgivande topparna – till exempel Scafell (978 möh), som är Englands högsta. Det låter kanske inte så högt och dramatiskt, men de här bergen bjuder på fysisk ansträngning och växlande väder. 

Att Helvellyn badar i moln är inte ovanligt, men förhoppningsvis ska den ge dig utsikt över den spetsiga bergskam du scramblat dig över för att nå hit. För att gå hela bergskammen börjar du i Glenridding och tar dig upp till Hole-in-the-wall, där rundslingan börjar som tar dig upp på kammen och runt sjön Red Tarn. 

Distans: 16 kilometer

Mer info: stridingedge.net 

The Kerry Way bjuder på en skön mix av gröna berg och gulliga byar med irländsk pubkultur.

The Kerry Way, Irland

Tänk dig gröna kullar och karga berg, stupande klippor vid havet och långsträckta Atlantstränder med utsikt mot öar, vikar och halvöar. Där har du County Kerry, i sydvästra Irland – och halvön Iveragh i synnerhet. Här finns Irlands högsta bergstoppar (högst är svårstavade Carrauntoohil, 1 067 meter över havet), som sticker upp ur vindpinade hedlandskap i den populära Killarney nationalpark. 

Vill du få en extra allt-upplevelse i det här området kan du ta dig an The Kerry Way – en led som går runt hela Iveragh-halvön, via bergspass som får upp flåset, och gulliga byar som bjuder på återhämtning i form av irländsk pubkultur. 

Hela The Kerry Way (som börjar och slutar i staden Killarney) är 20 mil lång och går att göra på sisådär nio dagar. Ett kortare alternativ är en femdagarsvandring från Killarney till Glenbeigh. Eller kanske bara en dagstur eller två i nationalparken, med en av byarna som bas? 

Distans: Hela The Kerry Way mäter 220 kilometer (och 4 000 höjdmeter) men det finns många kortare alternativ. 

Mer info: kerryway.com

Picos de Europa & ruta del cares, Spanien

Man kan inte få allt, brukar det heta. Men på något vis har Asturien lyckats snuva åt sig Spaniens snyggaste berg och dito kust. Det är åtminstone väldigt många överens om. Här uppe i norr ligger Picos de Europa, Spaniens äldsta nationalpark, med tre mäktiga bergsmassiv. -Vandring är så klart en given aktivitet, och det råder ingen brist på dramatiska vyer att vila blicken på. Gröna dalar, dramatiska kalkstensklippor, forsande floder.

Vill du göra en dagstur utöver det vanliga ligger Ruta del Cares nära till hands. Här har stigen karvats ut ur en stupande bergssida, när den inte smiter in i tunnlar och över broar. Leden, som är ungefär 11,5 kilometer lång, följer bergskanten på en vindlande ravin och floden Cares, mellan Caín (i Kastillien och Léon) och Poncebos (i Asturien). I blickfånget tornar spetsiga toppar på över 2 600 höjdmeter upp sig. Det är ingen svår vandring, men skulle du göra den tur och retur (som många gör) blir det ändå en lång dag. 

En häftig 5-dagars är att gå från Poncebos till Cordinanes, Jermoso Col, Hotel Refugio de Aliva och Vega de Urriellu (1 960 meter över havet, vid foten av den fotogeniska toppen Naranjo de Bulnes), med avslutning i Poncebos. 

Distans: 11,5 kilometer enkel väg på Ruta del Cares. Eller cirka 55 kilometer för 5-dagarsturen från Poncebos. 

Mer info: spain.info/en/hiking-trails

Gran Paradiso Grand Tour, Italien

Italiens äldsta nationalpark bjuder på vidsträckt alpin vildmark som varit skyddad sedan 1922. Här trivs stenbockar, murmel-djur, stengetter – och vandrare, förstås.

Gran Paradiso är inte bara namnet på nationalparken utan också på den högsta toppen i området (om man enbart räknar toppar inom Italiens gränser). Den sträcker sig 4 061 meter över havet och är riktigt tjusig att vila ögonen på, omgiven av lika vassa drakryggstoppar. 

I de här bergen finns en hel del värdshus som alla betonar den italienska vurmen för mat och dryck. Även i dalgångarna Val di Rhêmes, Val Savaranche och Valle di Cogne finns bekvämt boende och god mat. Allt detta och lite mer får du uppleva om du vandrar Gran Paradiso Grand Tour, mellan Aostadalen och Piemonte – en tur som tar ungefär fem dagar. Räkna med bergskulisser à la -Disney och många, tuffa höjdmeter i benen. 

Distans: Cirka 56 kilometer.

Mer info: pngp.it/en/national-park

Har du god fysik, två lediga veckor och ett sug efter äventyr? Då ska du kolla in GR20 på Korsika.

GR20, Korsika

Korsika. En kuperad fransk ö i Medelhavet, med egen identitet, självständig attityd – och en prestigefylld och krävande vandringsled som går rakt över ön, från norr till söder. Kanske är det det korsikanska lynnet självt som går igen i de knivskarpa topparna och de krävande branterna som GR20 bjuder på. 

Den som antar utmaningen att göra den här vandringen kommer att belönas rikligt, inte bara med mjölksyra i benen. Du kommer att matas med goda ostar, torkat kött och vansinnigt vackra vyer. Under ungefär två veckor tillryggalägger du 180 kilometer, från Calenzana i norr till Conca i söder, över den höga bergskedjan mitt på ön. I norr får du räkna med att bitvis använda hela kroppen för att ta dig fram, men som tur är finns kedjor till hjälp där det är som brantast. Vill du så kan du tälta längs vägen, men bara på särskilt anvisade platser nära en stuga. Väljer du att bo på så kallad refuge eller gîte kan du räkna med att anlända till dukat bord, och hugga in på en mängd rätter innan det är dags att nanna kudden. 

Distans: 180 kilometer.

Mer info: le-gr20.fr/en 

Hiker’s Haute Route, Frankrike/Schweiz 

Få har väl missat topptursklassikern Haute Route, som går mellan Chamonix i Frankrike och Zermatt i Schweiz. Den förknippas framför allt med vinter, snö och skidor – men misströsta icke om du är typen som föredrar barmark och vandringskängor. 

Vandrarens Haute Route är 221 kilometer lång och är uppdelad i 14 dagsetapper som går över 11 bergspass. Räkna med runt 1 000 höjdmeter per dag, räkna med att vila blicken på Alpernas snyggaste 4000-meterstoppar och grönskande dalgångar, och räkna med att det finns stora variationer i boende – från enkla hostel till dyra lyxhotell, att boka i förväg. 

Det finns flera varianter av den här leden, så du kan till exempel ta en extra tur för att få bo på ett särskilt ställe, eller byta rutt när vädret kräver det. Och nej, du behöver inte gå hela 22 mil. Det går utmärkt att ta några etapper bara. Den höga vägen har något för alla. 

Distans: 221 kilometer för hela. Eller några etapper efter tycke. 

Mer info: alpineexploratory.com/walking-guides/walkers-haute-route.

Jotunheimens mest kända etapper är ofta knökfulla under högsäsong, men luftigare under vår och höst.

Jotunheimen, Norge

När det kommer till Norge är det alltid svårt att välja. Det finns liksom för mycket som skulle förtjäna sin plats på vilken bucketlist som helst. Men Jotunheimen har ändå något av vandrarens paradis över sig. Här finns både Norges högsta topp, Galdhöpiggen (2 469 möh) och den häftiga kamvandringen på Besseggen, för att nämna två kändisar. Och givetvis kan du få in båda på samma rundvandring, om du har några dagar på dig. 

Ett enkelt sätt att ta sig an Jotunheimen är att börja och sluta i Gjendesheim. Ta båten till Gjendebua, och jobba dig sedan nordvästerut till Leirvassbu och Kyrkja, för att sedan fortsätta upp till Galdhöpiggen. Vandra därefter vidare österut i en vid sväng via Glittertind (2 465 möh) och det turkosa Russvattnet, för att så småningom avrunda med nämnda Besseggen. När du gått på den världskända bergskammen med en blå sjö på ena sidan och en grön på den andra, har du inte långt tillbaka till utgångspunkten. Bär med dig eget tält, eller bo i stugor längs leden om du föredrar det. 

Distans: Cirka 84 kilometer, exklusive toppbestigningar längs vägen.

Mer info: dnt.no, fjallvandring.com/norska-fjall/jotunheimen 

Att korsa Tyrolen till fots, från St Johann till St Anton, är ungefär lika episkt som det låter. 

Adlerweg, Österrike 

Är du redo för en riktig utmaning? Look no further. I Österrikes pampiga alper väntar en långvandring som tar dig genom Tyrolen, från öst till väst, i 33 etapper. Längst österut ligger St Johann, någonstans i mitten hittar du Innsbruck, och längst bort i väst ligger St Anton. Skulle du få för dig att gå hela Adlerweg (”örnvägen”) får du hålla på ett tag, för den är 41 mil lång. De flesta väljer med andra ord några etapper i taget. 

För en riktig utmaning rekommen deras etapp 19–24, från Anhalter hütte till St Christoph am Arlberg. Det är en brant och tuff vandring, och under etapp 23 finns kablar och kedjor fästa i berget till din hjälp där det är som svårast. Du måste alltså vara beredd på krux under turen – men när du lyfter blicken har du ett sagolikt vackert landskap omkring dig, med taggiga bergstoppar, djupa dalar och glittrande sjöar. 

Du har dessutom god chans att slippa trängas med andra tvåfotingar – men desto fler fyrbenta vänner – längs vägen. Murmeldjuren som piper iväg, stenbockar med enorma horn och stengetter som klättrar utmed bergssidorna. 

Distans: 68 kilometer för etapp 19–24. 413 kilometer för hela Adlerweg. 

Mer info: tyrol.com; alpineexploratory.com/walking-guides/adlerweg.

Hört talas om Dinariska alperna? Balkan är ännu ganska outforskat som vandringsdestination.

Peaks of the Balkans, Albanien/Kosovo/Montenegro

Höga berg, forsande vattenfall, gröna dalar, gnistrande sjöar och pittoreska byar. Ja, du har hört det förut, men på Balkan kan du få allt det här med några skopor extra karaktär. För 20 år sedan var de här bergsområdena i princip otillgängliga för besökare, vilket gör att den kulturella upplevelsen längs leden fortfarande är autentisk snarare än tillrättalagd. 

Genom ett samarbete mellan turistorganisationerna i de tre länderna Albanien, Kosovo och Montenegro har man bundit ihop ett nätverk av vandringsleder till en rejäl rundslinga: Peaks of the Balkans. Leden är totalt 193 kilometer och tar dig över bergspass och ner i dalar i de Dinariska alperna. Du kan starta på ett flertal platser, många börjar i Albanien, eller i orten Plav i Montenegro, som nås med buss. 

Boendet varierar från traditionella stenhus, så kallade ”kulas”, till bergsstationer och värdshus där lokal mat serveras. Vissa etapper är det långt mellan byar och boenden med servering, så kolla upp var du behöver bära med dig mat. Ska du korsa landsgränser behöver du också rapportera detta i förväg – se info på nätet om hur du går tillväga.

Distans: 192 kilometer (hela leden). 

Mer info: peaksofthebalkans.com; peaksofthebalkans.info.