På jakt efter nynorska isar

När kalendern bådar skridskopremiär svarar den svenska ostkusten med nordostliga vindar, snö och elände. Utemagasinets Henrik Trygg och Mårten Ajne hittar lä och oförstörda isar väster om gränsfjällen. 

Text och foto: Henrik Trygg

Store Måsvatnet i Måndalen, Åndalsnes. En lättillgänglig pärla till högfjällssjö, där du kommer nästan ända fram till strandkanten med bil.

Bom på Stortrollvatnet i Måndalen. Inte en isbit i sikte, men fin fjällvandring dit.

Strax intill Stranda skidanläggning ligger en liten skitsjö som heter Svartevatnet. Med Mårten Ajne som sällskap hoppar man inte över någon sjö om isen ligger.

Högt uppe i Sunnmørs-alperna, omgärdad av fjäll  som Tårnet och Trollkjyrks-tindane, tronar Storevatnet. Kända marker för toppturare, mindre kända bland skridskoåkare. Den isiga och hisnande bilfärden upp till sjön var en spännande ouvertyr.
Venjedalsvatnet i Romsdalen är en klassisk skridskosjö där många premiärjägare skrinnat före oss. Toppen Romsdalshorn ståtar i bakgrunden. 

I Sunnmørsalperna hittar vi också Storevatnet, en dämd sjö där isen var riktigt klurig. Planen att vandra vidare till två andra sjöar i närheten gick tyvärr i stöpet. 

När vi anländer Jotunheimen i slutet av oktober är Sognfjellsvägen fortfarande sommaröppen, så vi kan ta oss in i bergskedjan Hurrungane som huserar flera sjöar. 

Presteinsvatnet i Hurrungane är en riktig sjö – ett varv är runt tre mil med broderier. I fonden glaciären Fannaråksbreen.