Rekord på vita bandet

Vita bandet är kanske inte för alla, men klart är att allt fler lockas av det 130 mil långa fjäll­­äventyret. I år väntas 32 skidåkare och hundförare ta sig an utmaningen.

Den 13 januari lämnade Elijah Ourth Grövelsjöns fjällstation med siktet inställt på Treriksröset, och 24-åringen från Östersund blev därmed först ut på Vita bandet 2024.
– Jag ser mest fram emot att vara ute så länge att det blir vardag. Att vakna upp varje dag i tältet och följa mina rutiner, för att sen se den fantastiska utsikten, låta kroppen slita lite och stanna upp och fotografera det vackraste fjälltopparna och tokigaste stormarna, kommenterade han innan avfärden.

 Totalt har 32 skidåkare och hundförare anmält sig till årets upplaga av Vita bandet – inga horder direkt, men faktiskt nytt rekord. Ifjol var det 25 som anmälde sig men bara åtta personer som tog sig hela vägen till målet vid Treriksröset.

Sedan Vita bandet startade 2010 har totalt 143 skidåkare och hundförare antagit utmaningen, och 97 av dessa har tagit sig hela vägen – så vi kan nog räkna med ett tresiffrigt antal äkta vitabandare när den här ­vintern är förbi. 

Torkel Ideström, som grundat både Vita och Gröna bandet tillsammans med sin fru Annika, vet vad som väntar de 32 startande. 
–  Vi håller tummarna för att 2024 ska visa sig från sin bästa sida och att våra vitabandare får en fin säsong. Men en sak vet vi, det blir ett äventyr för alla som nu är på gång mot fjällkedjan.

vitagronabandet.se kan du hålla koll på hur det går för årets äventyrare längs fjällkedjan. Och kanske ladda för en egen start?