3 tips: Äventyrligt isfiske

Isfiske är en tämligen enkel men likväl charmig vinteraktivitet, som kräver minimalt med utrustning och ofta kan njutas i närområdet. Du kommer långt med bara ett pimpelspö, en isborr och bra koll på issäkerheten. Saknar du koll? Eller drömmer du om större fiskeäventyr bortom hemma­sjöarna? Samla familjen eller vännerna och boka en kunnig fiske­guide. Här tipsar vi om tre äventyr med nappchans. 

1. Älvdalen, dalarna

Älvdalen i norra Dalarna rymmer gott om fina fiskesjöar, men vilken ska man satsa på? Det vet fiske­guiderna på äventyrsbyrån Anglerman Fishing Adventures som huserar i centrala byn. Möt upp dem där och häng med ut i Älv­dalens vilda skogar. Kanske lockar turen ”Isfiske – jakten på rödingen”? Det är en heldagstur med paketpris där ­guide, fiske- och säkerhets­utrustning, vildmarkslunch, förmiddags- och eftermiddagsfika, transporter och fiskekort ingår. Priser från 6 995 kronor för en grupp bestående av upp till tre personer, från noll år och uppåt.

2. Lofsdalen, Härjedalen 

Fjäll och vinterfiske är en perfekt match, ­särskilt under vårvintern. Ett säkert kort för den som redan är bekväm med isfiske, men söker lite extra bekvämlighet, levereras av företaget Northland on Demand med bas i Lofsdalen. De hyr näm­ligen ut tält för isfiske, med en vedeldad­ kamin så man slipper frysa medan man ­väntar på napp. Tältet rymmer max åtta ­personer och ­kostar 1 695 kronor att boka för en dag. Skoterkälke för transport av ­tältet, och ­skoter, finns också att hyra. 

3. Kiruna, Lappland

Den allra vintrigaste vintern hittas förstås längst i norr. En av flera guidebyråer med isfisketurer i sitt utbud är Kiruna Husky, som har sitt basecamp 15 kilometer söder om Kiruna. Här kan du till exempel haka på en kombinerad isfiske- och snöskotur på fem timmar, där guiden också delar med sig av överlevnadstips i arktisk vintermiljö. Priset är 1 650 kronor för vuxna och 800 för barn – då ingår transfer till och från Kiruna, varma kläder och skor, snöskor, guidning, isfiske­utrustning samt lunch och fika. Som namnet antyder finns här också ­huskies, 40 stycken närmare bestämt – så missa inte chansen att hänga med på hundspannstur om du inte testat det. 

Mer info: anglerman.se; kirunahusky.com; northlandondemand.com; sportfiskarna.se.