Ute testar: Ortovox Peak 32 S

En alpin turryggsäck i ull, kan det verkligen vara något? Vi packar Ortovox Peak och testar den uppför och utför.

Bakgrund:
Ryggsäcksserien Peak är gjord för toppturer och alpina äventyr i höga berg. Serien är inte ny, men årets modeller har fått en rejäl uppdatering. Ullfleece från schweiziska bergsfår finns nu inte bara i ryggpanelen utan i hela bärsystemet, inklusive axelremmar och avbärarbälte – vilket gör ryggsäcken unik.  

Snabba fakta:
Peak 32 S rymmer 32 liter, väger 1 430 gram och kostar 3 000 kronor. S står för short, syftande på rygglängden, och den finns även som 42-liters. Det finns även en regular i storlekarna 35 och 45 liter. Samtliga ryggsäckar i serien är unisex. 

UTE-låtande:
Ryggsäcken känns gedigen och välutrustad med många smarta fack, remmar och fästen. Det stora huvudfacket är tillgängligt både uppifrån och genom att öppna hela framsidan med en dragkedja, vilket snabbt ger en bra överblick över innehållet. Det finns fästen för två isyxor, för din hjälm och extra fack på sidan för exempelvis stegjärn. Behöver du ha skidorna på ryggsäcken så fäster du dem enkelt. På utsidan finns också ett speciellt fack för sond och spade, för att du enkelt ska komma åt dessa om olyckan är framme. Mångfalden av fack, remmar och spännen gör att det kan ta några turer innan du hittar den perfekta packningen, men sedan har var sak sin plats och du kommer lätt åt allt. 

Att alla kontaktytor består av ull märks inte med blotta ögat, men när du har gått ett tag och börjar svettas känns ryggsäcken mycket bekväm och luftig mot kroppen. Den sitter som en mjuk och stadig kram utförs. 

När vi testar ryggsäcken på enklare toppturer känns den lite väl avancerad, onödigt att släpa på en massa funktioner när de inte används. Vi blir nyfikna på Peak Light, som är dryga halvkilot lättare och dessutom har lösa fästen som kan plockas bort.

Testat av: Uteredaktionen