Stort test av vintervarma underställ

Bambu, ull, syntet eller en mix? Vi guidar dig till rätt underställ för vinterns friluftsliv.

Av: Erika Enequist och Lena Hedman, Foto: Sofie Lantto

Bra underställ är rent av magiska när vintervädret är grinigt och du stretar på i snöglopp och motvind. Det är då de bekänner färg: transporteras ­fukten ut, så att du kan hålla huden rimligt torr och behålla värmen? I vinterns test har vi utvärderat vitt skilda typer av material, från ren merinoull till spännande mixer med bland annat bambu, tencel och/eller syntet. 

Det senaste från ullspecialisten Aclima är en vändbar kvalitet med en luftigare räfflad sida och en mer slätstickad och varmare sida. Det är också det tjockaste materialet i testet och väger 400 gram per kvadratmeter. Näst tjockast är Ullmax underställ i ren ull som väger 260 gram per kvadratmeter.

Både Aclimas och Ullmax plagg ger högkalibrig värme och kan användas även som ett andra lager över ett tunnare underställ.

Vikten säger mycket
I andra änden av skalan hittar vi de lättaste materialen i testet, som väger endast 140 gram per kvadratmeter. I stället från Life Wear har två kvaliteter använts, en bambutrikå i större delen av plaggen och nättyg i syntet som luftar de partier där man svettas mest. Haglöfs underställ är lika tunt och består till två tredjedelar av polyester och resten ull, vilket ger plagg som håller formen väl och inte kliar. De tunnaste plaggen kan kombineras med mer värmande lager när det är kallt. 

Mitt emellan de tyngsta och lättaste har vi allsidiga ställ i mellanvikt. Här väger materialen 170–235 gram per kvadratmeter. Plaggen funkar för många olika aktiviteter och kan – precis som testets lättviktare – användas året runt. 

Vikten per kvadratmeter säger mycket om ett underställs funktion, men de fukttransport­erande och isolerande egenskaperna påverkas också av plaggens design samt trådens och vävens karaktär. 

I mellanviktskategorin har vi tre norska märken med ren merinoull, ett naturmaterial som värmer även i fuktigt tillstånd. Alla tre har tröjor med halv polokrage och dragkedja. 

En tusenlapp eller tre?
Norrønas lyxigt mjuka och elastiska material värmer gott, och det är lätt att vädra med den långa dragkedjan i halsen. Dock sträcker sig inte skyddsklaffen vid hakan längs hela den kalla dragkedjan. Både Devolds och Kari Traas tröjor har skyddande tygklaff under hela dragkedjan. 

Devolds snygga plagg ger tempererad värme, med extra ventilation via breda nätpaneler i sidorna. De har också många sömmar, vilket ökar risken för slitage. Det mjuka och färgstarka stället från Kari Traa har å sin sida brett dubbeltyg i midjan som resår, vilket är varmt – kanske för varmt under flera lager.

Slutligen finns flera blandmaterial bland mellanviktarna. Klättermusens materialmix är en fullpoängare med värmande merinoull, tencel som ger tålighet och svalka, plus lite elastan för stretch. Det håller kroppen behagligt varm både vid rörelse och i stillsam vardag. En lyx som också ger testets saftigaste prislapp på 3 000 kronor för tröja och kalsong (med Aclimas ställ tätt efter på 2 800 kronor).

Spännande är också Engelsons mjuka och sköna material, vars yttre består av merinoull medan insidan är av bambuviskos – till det facila priset av 995 kronor för båda plaggen. 

Luktar, luktar inte …
All ull i testet är mulesingfri. Vi är glada över att det idag ses som en självklarhet, och inte längre behöver skrivas ut vid varje plagg. 

Huruvida ullen är klifri är en annan fråga. Den som är känslig även för de finaste av ullkvaliteter rekommenderas att pröva blandmaterial delvis i ull – dessa kliar ytterst sällan. I det här testet är både Engelsons och Klättermusens underställ goda exempel.

Ull ger för övrigt många fördelar i friluftslivet. Det är ett naturens supermaterial som värmer när det är fuktigt, är självrenande och behöver ofta bara vädras. Och det bästa av allt – ullplagg luktar inte surt när du har svettats i dem. Eller?

Allt detta stämmer, men det är inte hela sanningen. När ullplaggen är genomblöta värmer de inte, om de är riktigt smutsiga och nersvettade behöver de tvättas, och om du inte vädrar eller tvättar ullplaggen i tid kan de till slut börja lukta. 

Syntetmaterialen är å sin sida billiga, tåliga och kan blandas med ull för att skapa mer slitstarka plagg. Det sämsta med polyester och nylon är att de tillverkas av icke förnybara oljeprodukter – välj därför helst plagg med återvunna syntetmaterial. Dessutom luktar de. Det kan räcka med syntetisk tråd eller syntetiska nätpaneler i armhålorna för att den typiska doften ska ge sig tillkänna.

Ibland är billigt bra
Det bästa skötselrådet är att vädra ullplagg efter varje användning. Lägg alla andra material i blöt, om möjligt, direkt efter användning. Särskilt efter rejäl svettning. Tvätta sedan som vanligt, med miljösnällt tvättmedel. 

Våra två testfavoriter var den här gången enkla att utse. Det är två ställ som är all­sidiga och lagom värmande för aktivt uteliv i vinter­miljö. Båda har bra miljötänk, mjukt och följsamt material samt krage med dragkedja. Ett av ställen visar dessutom att billigt kan vara nog så bra som dyrt. 

Vadå tencel?

Merinoull är mångas favorit, men material som tencel, siden och bambu syns i allt fler underställ.

MERINOULL Naturmaterialet ull har många riktigt bra egenskaper: Det värmer även när det är fuktigt, ventilerar bra, suger inte åt sig svettlukt och plaggen behöver oftast bara vädras efter- användning. Ullen från -merinofåret är -särskilt mjuk med sina långa, tunna och krusiga fibrer. De känns mer behagliga mot huden än de flesta andra ullfibrer, och lämpar sig till både -underkläder och tjockare plagg.

SIDEN Precis som ull är siden ett rent natur-material. Silkefibern – som produceras av silkesmasken – är lång, tunn, mjuk och len med en glatt yta. Trots att den är tunn inne-håller fibern håligheter, vilka håller- kvar kroppsvärme och gör att siden-underställ värmer trots att de är tunna. Plaggen känns också svala mot huden och ventilerar bra, vilket gör dem till mångas favorit sommartid.

TENCEL Textilfibern lyocell, som framställs av träd och andra cellulosama-terial i en miljömedveten process, är ett registrerat varumärke under namnet -Tencel. Lyocell tillhör familjen regenatfibrer – konstfibrer framställda av naturprodukter – tillsammans med bland annat viskos och bambu. Materialet är svalare än ull, kliar inte, transporterar fukt bra och torkar snabbt. Det är tåligt mot slitage och tvätt.

BAMBU Bambu är tekniskt sätt ett snabbväxande gräs, som odlas i stort sett utan bekämpningsmedel. Ur bambu kan rege-natfibrer utvinnas på samma miljömed-vetna sätt som man framställer lyocell. Plagg i bambu är mjuka, svala och slit-starka. Materialet kliar inte, det är naturligt antibakteriellt och föredras av många med känslig hud.

Tvätta stället rätt

Underställ för tusentals kronor är en rejäl investering, och då vill man självklart att plaggen ska hålla länge. 

Är plaggen helt i ull eller siden ska du hänga ut dem på vädring direkt -efter -användning. Plagg med inslag av syntet kan med fördel läggas i blöt i kallt vatten.

  När det väl är dags för tvätt gäller det att följa tvättråden – som kan skilja sig mellan märken, även om materialet är detsamma. Ofta fungerar 40 grader -maskintvätt, men både 30 och 60 grader- förekommer. Använd alltid flytande, -enzymfritt tvättmedel som är anpassat till -materialet, och endast skonsam centri-fugering. En tvättpåse är inte dumt om plaggen är känsliga. 

Sist men inte minst: Kom ihåg att några små hål eller noppor sällan påverkar underställets funktion, även om de kan vara trista att se på. 


Life Wear Pro Sport

Pris 900 kronor per set

Vikt 140+140 gram (dam M)

Material Bambu + polyester 

Gramvikt 140 gram/m2

Storlekar Dam S–XL, herr S_XXL

Köpinfo lifewearbamboo.se

Användning 
Lätt och tunt underställ med nätpartier som släpper ut svett när du ångar fram på skidor, cykel eller till fots. Passar året runt då det ger bra fukttransport under värmande lager.

Beskrivning 
Tunna plagg av två olika kvaliteter: en kanalstickad, miljövänligt tillverkad, trikå av ekologisk bambu och ett coolmax-nättyg i rygg och armhålor, samt baktill vid knäna. Tröja med rund halsringning och förlängd rygg. Muddar i ärm- och benslut av dubbeltyg. I kalsonglinningen finns insydd resår. Underställen säljs i set och tvättas i 60 grader.

Kommentar
Prisvärt underställ som är packbart, fukttransporterande och klifritt – för högpuls-aktiviteter året runt, även i sommarvärme.
Vi gillar den mjuka, ribbstickade och miljövänliga bambuviskosen. Funktionen med nätpartier där man svettas mest är bra – dock luktar syntetnätet svett efter en del användning. Vi valde en större storlek då passformen är något tajt.

+ Miljösnällt. Prisvärt. Lättpackat. 60° tvätt. Torkar snabbt. 

– Luktar svett.

Haglöfs Natural Blend Tech Crew Neck

Pris 950+950 kronor

Vikt 157+155 gram (dam L)

Material Polyester och merinoull

Gramvikt 140 gram/m2

Storlekar Dam XS–XXL, herr XS–XXL

Köpinfo haglofs.se

Användning
Lätt och tunt underställ i ull och syntet, för svettiga aktiviteter som löpning och längdskidåkning på vårvintern. Inte det varmaste, komplettera med flera lager på kalla turer.

Beskrivning
Tunna plagg där tröjan har rund hals och är förlängd baktill. Byxan har smal infälld resår i midjan och grenkil. Breda muddar med dubbelt tyg vid ärmslut. Sytt i en mix av 67 procent polyester och 33 procent merinoull med RWS (Responsible Wool Standard). Sömmarna är platta för att motverka skav. Tajt passform, gå gärna upp en storlek.

Kommentar
Lätt underställ för snabba turer och träning. Klifri och ventilerande väv som torkar snabbt efter användning, och inslaget av syntet ger också slitstyrka. Plaggen är mindre stretchiga och svalare än ren ull, och kan ta åt sig en del svettlukt. Den infällda midjeresåren är bekväm. Många sömmar ökar risken för -slitage, men bra att materialavfall har reducerats genom flera skärlinjer.

+ Lätt. Håller formen. Ventilerar. Klifritt. Torkar snabbt.

– Många sömmar. Kan ta åt sig av svettlukt.

Klättermusen Fafne Crew 

Pris 1 695+1 299 kronor

Vikt 203+171 gram (dam L)

Material Tencel, merinoull och elastan.

Gramvikt 160 gram/m2

Storlekar Dam XXS–XL, herr XS-XXL.

Köpinfo klattermusen.com

Användning
Tunna och lätta plagg i merinoull och tencel, som ger både värme och svalka. Passar vid vandring, skidåkning, resa och till vardags. På kalla turer ihop med varmare plagg.

Beskrivning
Tunnare underställ med rundhalsad tröja som är förlängd baktill (även polo finns). Materialet wuru består av 56 procent tencel av träcellulosa, 38 procent ekologisk merino-ull och 6 procent elastan. Platta sömmar, och raglanärm utan axelsöm. Långa muddar i ärmslut, med tumögla. Byxan har infälld midjeresår och grenkil. GOTS-certifierat. 

Kommentar
Smidigt och tunt underställ, känns som en andra hud. Klifri och skön väv där merinoullen värmer, tencel ger tålighet och svalka och elastan tillför stretch. Håller kroppen tempererad både vid rörelse och vila. Midje-resåren är bekväm. Låg tvättemperatur, men plaggen behöver sällan tvättas. Inte lika varmt som ställ i ren ull, kombinera med flera lager i kallare väder. Högst pris i testet.

+ Värmer och svalkar. Kli- och luktfritt. Tåligt. Miljösnällt.

– Låg tvätttemperatur 30°. Högt pris.

Norrøna Pure Ull Zip Neck 

Pris 1 499+1 399 kronor

Vikt 207+190 gram (dam L)

Material Merinoull

Gramvikt 180 gram/m2

Storlekar Dam XS–XL, herr S–XXL

Köpinfo norrona.com

Användning
Smidiga plagg med luftig värme i merinoull, för både kalla väder och svettig skidåkning, liksom sval vandring. Kragen värmer och lätt att vädra med den långa dragkedjan.

Beskrivning
Ullunderställ där tröjan är extra lång i ryggen. Krage med envägs längre dragkedja och mjuk, kort väv ger halsskydd. Finns även med rund hals. Skavfria sömmar och vid axlar saknas sömmar. Byxa med grenkil och påsydd midjeresår. Spårbar merinoull i RWS (Responsible Wool Standard). Stickat och sytt i Europa, Oekotex-certifierat.

Kommentar
Lyxigt mjuk, luftig och varm merinoull som inte luktar. Elastisk väv, men den är något genomskinlig. Plaggen funkar vid såväl lugna som svettiga aktiviteter och värmer även i fuktigt tillstånd. Bekvämt lång tröja och ombonad halskrage som lätt vädras med dragkedja. Skyddande klaff täcker inte hela undersidan av dragkedjan – kan kyla i kallt väder. Högre pris.

+ Varmt. Miljömärkt. Luktfritt. Skön krage.

– Kort skyddsklaff. Genomskinlig väv. Högt pris.

Devold Lauparen Zip Neck

Pris 999+948 kronor

Vikt 226+177 gram (dam L)

Material Merinoull

Gramvikt 190 gram/m2

Storlekar Dam XS–XL, herr S–XXL

Köpinfo devold.com

Användning
Varmt och luftigt underställ i merinoull, passar vid allt från vinterturer – även svettig längdskidåkning – till vandring i svalare väder. Nättyg i sidorna ger extra ventilation. 

Beskrivning
Ullunderställ där tröjan är förlängd baktill. Krage med tvåvägs dragkedja (finns även med rund hals). Breda paneler av luftigt nättyg i tröjans sidor. Byxan har påsydd färgglad resår i midjan och grenkil. Långa muddar i ben- och ärmslut. Sömmarna är platta och skavfria. Passformen är figurnära, gå gärna upp en storlek. Oeko-tex-certifierat.

Kommentar
Snygga plagg i mjuk och elastisk merinoull. Den luftiga ullen värmer även om den är lite fuktig och tar inte åt sig svettlukt. Sköna muddar, och varm krage som är lättvädrad med lång dragkedja som har mjukt skavskydd. Smarta nätpaneler ventilerar extra under armarna. Konstruktionen ger dock många sömmar som ökar risken för slitage. Något genomskinlig väv.

+ Varmt. Luktfritt. Skön krage. Miljösnällt. Luftig nätpanel.

– Något genomskinlig väv. Många sömmar.

Engelsons underställ i merinoull & bambu 

Pris 995 kronor per set

Vikt 235+210 gram (dam M)

Material Ull och bambu

Gramvikt 220 gram per m2

Storlekar Dam 34/36–46/48, herr S–XXL

Köpinfo engelsons.se

Användning
Flexibelt allroundställ till bra pris. Insidan av bambuviskos håller huden torr och utsidan av ull värmer något. Passar att svettas och vara stilla i på uteturer året runt.

Beskrivning
Plaggens yttre är av merinoull medan insidan är av bambuviskos – båda Oeko-tex-certifierade material. Tröjan har halvpolo med dragkedja som har invändig tygklaff hela vägen. Förlängd rygg på tröjan, och ärmsluten har dubbeltyg och tumhål. Kalsong med bred resår insydd i midjan och dubbelvikt tyg i bensluten. 

Kommentar
Mjukt och stretchigt underställ i enkel design, med effektiv fukttransport och värmande egenskaper. Stället är funktionellt både i värme och kyla. Polo-krage som kan luftas med dragkedja gör tröjan flexibel. Vi gillar också tygklaffen som skyddar huden mot dragkedjans kylande metall. Den töjbara väven känns tålig, och plus för miljömärkning. En favorit sett till priset. 

+ Prisvärt. Miljömärkt. Funktionellt. Allsidigt. Lukt- och klifritt. 

-Klumpiga sömmar i ärmsluten.

Kari Traa Silja Half Zip Baselayer

Pris 1 200+700 kronor

Vikt 250+250 gram (dam M)

Material Merinoull

Gramvikt 235 gram/m2

Storlekar Dam XS–XL

Köpinfo karitraa.com

Användning
Ett färgglatt och bekvämt underställ i luktfri och mjuk ulltrikå. Passar för både långsamma vinterturer och svettig längdskidåkning, samt sval vandring om man är frusen av sig.

Beskrivning
Mjuk och stretchig trikå i merinoull. Tröja med halvpolokrage i dubbeltyg, dragkedje-öppning med invändig tygklaff längs hela dragkedjan. Även ärmmuddarna, bensluten och en decimeterbred remsa högst upp i midjan på långkalsongerna är i dubbeltyg. Passformen är smal, man kan behöva gå upp en storlek. Finns i många färger och även tröjmodell med rund hals.

Kommentar
Snygg och mjuk komfort, värme för kyliga aktiviteter och lite mer stillsamt uteliv. Skön rörelsefrihet tack vare design och stretch i trikån. Bra svettransport utan att lukt blir kvar i plaggen. Dubbeltyget i midjan blir dock väl varmt kombinerat med många lager och midjebälte från ryggsäck. Kul med alla färgvarianter och skönt att det går att lufta i halvpolokragen. 

+ Skönt. Värmande. Luktfritt. Snyggt. Skön krage. Funktionellt. Flera färger. 

– Dubbeltyg kring midjan ger varm mage.

Ullmax Merino Heavy LS 

Pris 799+799 kronor

Vikt 262+226 gram (dam L)

Material Merinoull

Gramvikt 260 gram/m2

Storlekar Dam XS-XXL, herr XS–XXL

Köpinfo ullmax.com

Användning
Varmt underställ i merinoull med en kraftig kvalitet som passar även för riktigt kalla turer. Perfekt också som ett extra lager i kombination med ett tunnare underställ.

Beskrivning
Underställ i merinoull med testets näst högsta gramvikt på 260 m/m2. Tröjan är längre än normalt och har rund hals. Långkalsong med påsydd resår i midjan och en mindre grenkil. Plaggen har långa muddar i ben- och ärmslut. Sömmarna är platta och skavfria. Certifierat av Oeko-tex. Plaggen finns endast i svart.

Kommentar
Ullmax underställ är ett av de varmare i testet, stickat i tjock, luftig och elastisk merinoull. Skönt också att tröjan är av längre modell. Plaggen passar vid allsidigt uteliv under kalla dagar, och även som ett lättpackat extra lager att ha på lut i ryggsäcken. Skön ull som värmer även när den är fuktig, och är naturligt antibakteriell. Något tajt midjeresår, prova så att den passar.

+ Varmt. Luktfritt. Lager 1 eller 2. Miljösnällt. 

– Något tajt midjeresår, prova.

Aclima Streamwool

Pris 1 400+1 400 kronor

Vikt 405+370 gram (dam M)

Material Merinoull + elastan

Gramvikt 400 gram/m2

Storlekar Dam och herr XS–2XL

Köpinfo aclima.se

Användning
Varmast och tyngst i testet. Det här understället passar kalla dagar året runt – särskilt bra på dagsturer med en del stillasittande. Båda plaggen är vardagssnygga.

Beskrivning
Underställ som stickats vändbart i ett material av 99 procent merinoull och 1 procent elastan, där en sida är slät och den andra har luftkanaler. Tröjan är rejält förlängd, förstärkt ovanpå axlarna och har enkelväv under armarna. Ärmmuddarna är förlängda och har tumhål. Långkalsong med hög midja i slätt och tunnare dubbeltyg. Två färger, tröja även med fickor och huva.

Kommentar
Rejäla och varma ullplagg för på och av-aktiviteter när det är kallt. Smart vändbart material som luftar mer effektivt med den räfflade sidan inåt. Skönt med hög midja i kalsongerna och lång tröja – ingen risk för glipa i ryggen. Härliga, men även tunga och kostsamma plagg. Passar bäst på dagsturer, och de är snygga nog för fjällstation och restaurang. 

+ Bekvämt. Varmt. Följsamt. Flexibelt. Lång tröja.

-Högt pris. Skrymmande. Tyngst i testet. 

Tidigare testade underställ

Bra modeller blir kvar på marknaden. Här kommer tre tidigare testade underställ i merinoull blandat med silke eller syntet. 

Dilling Top/Leggings 

Pris 620–800 kronor per del.

Vikt 132+116 gram (dam 40)

Material Merinoull och silke. 

Gramvikt 170 g/m2

Storlekar Dam 34-46, herr S–XXL.

Testat i UTE 11/2020

Köpinfo dilling.se 

Mjukt och luktfritt underställ med lyxig känsla. Det här är tunna och lätta plagg att bära närmast kroppen, i utelivet och till vardags. Blandmaterialet får behaglig värme av ekologisk merinoull som ingår med 70 procent, och resten är i mullbärssilke som ger svalka. Plaggen kyler inte vid kalla raster som svettiga plagg i enbart silke kan göra. 

Damtröjan har en fin och diskret spets, kan rentav bäras på fest. Dock är halslinningen vid – komplettera med en värmande buff. Herrtröja i klassisk rund hals. 

Figurnära passform med smala ärm- och benmuddar. Byxan har grenkil och bredare midjeresår som är rätt tajt, gå gärna upp en storlek. Väven är rätt genomskinlig. Plaggen är miljömärkta med Svanen.

+ Lyxigt mjukt. Stretchigt. Luktfritt. Miljömärkt. 

-Vid halslinning på damtröjan. Genomskinlig väv.

Helly Hansen Lifa Merino Midweight Graphic/Base Layer 

Pris 900–1 000 kronor per del.

Vikt 325+375 gram (dam M) 

Material Merinoull, polypropen 

Gramvikt 225 gram/m2

Storlekar Dam XS–XL (graphic), herr S–XXL (base layer)

Testat i UTE 12/2018

Köpinfo hellyhansen.com 

Snyggt och klassiskt underställ där dam-plaggen är mönstrade. Elastisk och rätt tålig väv som håller formen. God fukttransport – det här stället passar extra bra vid snabba vinteraktiviteter samt löpning vår och höst. Reflexer på armar och ben.

Yttre lager i värmande merinoull (57 procent) och syntet (polypropen) närmast kroppen – bra för den som tycker att ull kliar. Syntetinslaget ger svalka, och understället är inte lika varmt som motsvarande i -enbart ull. Plaggen kan ta åt sig svettlukt.

Tröjan är skönt förlängd baktill och har rund hals (finns även med krage). Sömmarna är platta och skavfria. Tajtare passform, gå eventuellt upp en storlek. Byxa med extra bred midjeresår som kan ge svettig mage. 

+ Håller formen. God fukttransport. Snyggt. Klifritt. 

– Bred midjeresår kan bli varm. Tar åt sig svettlukt.

Woolpower 200

Pris 950+850 kronor

Vikt 239+186 gram (unisex M) 

Material Merinoull, syntet

Gramvikt 200 gram/m2

Storlekar Unisex XXS–XXXL

Testat i UTE 11/2020

Köpinfo woolpower.se 

Härligt luftig ullfrotté med öglor på insidan. En klassiker på kalla turer som lager ett eller två. Plaggen transporterar ut fukt vid aktivitet och ger hög värme på raster. 

Väven är skön mot huden och har få sömmar. Värmande merinoull till 60 procent och resten i polyester och nylon, för slitstyrka, samt lite elastan som ger stretch. Trots syntetinslaget ska det mycket till innan plaggen tar åt sig av svettlukt. 

Tröjan har rund hals, finns även med krage. Byxa med grenkil och stickad byxresår vid låg midja, gå gärna upp en storlek. Ärm- och benslut har muddar.

Plaggens utsida blir noppig efter hand, vänd ut-och-in vid tvätt (tål 60 grader). Tillverkat i Sverige och Oeko-tex-märkt.

+ Varmt och luftigt. Svensktillverkat. Tvätt 60°. 

-Blir noppigt.