Köpguide: Hitta rätt underställ

Med rätt underställ lägger du grunden till vinterns uteaktiviteter, oavsett om du söker pulsiga upplevelser eller ombonat lägerliv. Här kommer en cheklista till vad du ska tänka på inför köp.

Av: Erika Enequist och Lena Hedman, Foto: Sofie Lantto

Checklista inför köp av underställ

1.Prisskillnaderna är stora – utgå från behov och plånbok. I Utemagasinets stora underställstest kostar ställen från 900 till 3 000 kronor för både tröja och långkalsong.

2. Många och/eller vassa sömmar kan  skava och utgöra svaga länkar i plagget. Kolla särskilt sömmarna runt axlar och ärmmuddar.

3. Tänk lager på lager. De tunnaste underställen kan kombineras med värmande plagg när det är kallt, och de varmare plaggen kan användas som ett andra lager över ett tunnare underställ.

4. Stickningen påverkar, tillsammans med materialet, hur varmt och luftigt plagget är. Fluffig ullfrotté samlar mycket kroppsvärme – det är den varmaste kvalitet vi testat för kalla vintertemperaturer. 

5. En tröja med halvpolo är dyrare och tyngre än en med rund hals, men ger bäst flexibilitet: Värme när dragkedjan är stängd, ventilation när den öppnas. Ju längre dragkedja desto luftigare känsla. Se till att det finns tygklaff under hela dragkedjan.

6. Ren ull kan återvinnas eller komposteras. Insamling av textilier är inte utbredd i Sverige. Skänk eller sälj hela plagg till second hand-butiker, alternativt lämna till en återvinningsstation.

7. Ull mixat med syntet ger ökad slitstyrka och bra fukttransport, men de plaggen värmer också mindre. Blandningar kan börja lukta, precis som plagg i -enbart syntet, och kan inte brytas ner eller återvinnas utan måste brännas. 

8. Miljösnälla plagg märks med Svanen, Bra miljöval och GOTS. EU-blomman garanterar att hela produktionen är reko. Oeko-tex och Bluesign är också bra, men täcker inte alla produktionsleden. För att undvika kemikalier – välj ekologiskt. 

Läs Utemagasinets stora test av underställ här.