UTE TESTAR: RAB KHROMA KINETIC

Toppturande ställer krav på kläderna – de behöver tåla nederbörd och slitage, ventilera bra, erbjuda rejälförvaring och följa kroppens rörelser. Utemagasinet har testat Khroma Kinetic Waterproof Jacket och BibPants från Rab, uppför och utför i norska och svenska fjäll.

Bakgrund

Hardshell med softshell-känsla – så marknadsför Rab serien Kinetic, som består av funktionella skalplagg (samt någon handske och ryggsäck) med olika anpassningar för aktiviteter som cykling, klättring och toppturer på skidor.  Första versionen av Khroma Kinetic, som topptursplaggen heter, kom vintern 22/23 och de har sedan dess uppdaterats.

Snabba fakta

De testade plaggen är tillverkade i Rabs egen stretchiga funktionsväv Proflex (20D), med höga värden för både vattentålighet och andningsförmåga (vattenpelare 20 000 mm, MVTR 25 000 g/m²/24h) samt PFAS-fri impregnering. Khroma Kinetic Waterproof Jacket har bland annat en hjälmkompatibel huva och stora bröstfickor, samt ett flertal mindre fickor och blixtlås för ventilation. Bib Pants har bland annat avtagbara hängslen, stora fickor på låren, knälånga blixtlås i sidorna, förstärkningar nedtill och extra stretchigt Matrix-material i ryggslutet. Jackan väger 474 gram (damstorlek 10) och kostar cirka 4 800 kronor, för bib-byxorna gäller 583 gram och cirka 4 600 kronor. Byxan finns också utan bib.

UTE-låtande

Första intrycket är riktigt bra, materialet känns mjukt och smidigt för att vara 3-lagers skal. Bib-byxan har en snyggt enkel och avskalad look, den är ganska kroppsnära och når högt upp på bröstet utan att rörligheten påverkas. En testperson utnämner den genast till ”skönaste och snyggaste skidbyxan jag någonsin testat”. 

Jackan har en design som känns igen, men med den fina egenskapen att vara rymlig utan att kännas bylsig. Vi fastnar direkt för de stora bröstfickorna med inre nättyg, som både rymmer stighudar och kan extraknäcka som ventilationsöppningar. Huvan känns stor men kan anpassas till perfekt passform både med hjälm och mössa.

Första intrycket ute på tur är att väven är tyst och plaggen följer varje rörelse. Vi testar i 5–15 minusgrader och det är först när det brantar på ordentligt som vi känner behov av att ventilera ut mer fukt än materialet klarar. 

Byxan har klassiska ventilationsöppningar i sidorna, ned till knät ungefär, medan öppningarna på jackan inte sitter i armhålan som brukligt utan lite längre bak. Det känns ovant i början, men vi vänjer oss så småningom vid både placeringen och att öppningarna är kortare än på motsvarande plagg vi testat. Värre är att löparna på samtliga blixtlås är väldigt små och svåra att hantera med handskar, vilket blir extra tydligt när jackans ventilationsöppningar inte sitter där de brukar. Vi hade gärna sett mer rejäla tampar i varje löpare, på både jacka och byxa.

Utför känns plaggen både skyddande och vädersäkra. Vi gillar de smäckra snölåsen i byxsluten, att jackans ärmslut kan stängas med kardborre och att huvan sitter som en smäck även i rörelse. Stighudarna ryms fint i jackans bröstfickor, men en testperson tycker att känslan blir klumpig och har dem hellre i ryggsäcken. 

Vi har haft lätt snöfall på vissa testturer, dock aldrig regn. När vi spolar Khroma Kinetic-plaggen i duschen rinner vattenpärlor av på ytan, men materialet känns lite fuktigt efteråt i jämförelse med de mer klassiska Gore-tex-plagg vi testar under samma veckor. Och impregneringen blir ju inte bättre än nu, när plaggen är helt nya. Guider och andra som ofta är ute i hårt väder ska nog välja kraftigare Gore-tex-plagg istället, som kan ge känslan av en trygg rustning mot vind och nederbörd (men då får man också stå ut med stelare material och sämre följsamhet). 

Vår slutsats är att Khroma Kinetic skulle fixa 99 procent av de turer vi gör under säsongen. Det är en riktigt bra serie, där särskilt byxan sticker ut. Ett extra plus för att blixtlåset i ena sidan gör det möjligt att gå på toa lite smidigt, utan att rulla ner hela byxan. Vi gillar den dämpade färgskalan, där plaggen kan kombineras ton i ton. Positivt också att Rab visar transparens när det kommer till plaggens hållbarhet, under rubriken Material Facts på sin hemsida. Khroma Kinetic består till 1 procent av återvunnet material, och allt utom blixtlåsen (YKK) är PFAS-fritt.

Testat av: Utemagasinet