Stort test: Mellanlager

Ett varmt och luftigt mellanlager hjälper dig hålla en jämn temperatur på skidturer och vandringar, och blir ofta vardagens favorit. Vi har testat funktionella plagg i ull, syntet och blandmaterial. 

Av: Lena Hedman och Erika Enequist

Under kalla vinterturer och svala vandringar behöver du packa med dig extra värme i form av ett funktionellt ­mellanlager. Plagget blir som en varm kram att krypa in i under fikaraster, tältkvällar och stugvistelser, och i utmanande väder kan det behövas som förstärkning även när du är i rörelse. 

Mellanlagrets huvuduppdrag är förstås att värma, och i det ingår också att transportera bort fukt från kroppen så att du inte blir kall av svett. Därför är det bra om plagget är luftigt stickat i ett venti­lerande material. Ju högre intensitet på turen desto luftigare behöver ditt mellanlager vara.

Fleecejacka med huva
Mellanlager är generellt allsidiga och kan också användas som ytterplagg när vädret tillåter. Många är snyggt designade och blir snabbt vardagsfavoriter. 

Idag finns förstärkningsplagg i en rad olika material och utföranden, där vissa – till exempel dunjackor – mest är avsedda att plocka fram ur ryggsäcken på raster medan andra modeller är mer anpassade för aktivitet. I det här testet fokuserar vi på mellanlager av modell ”fleecejacka”, samtliga med hel dragkedja då det är bra att snabbt kunna ventilera om det blir för varmt och svettigt. Det är också skönt att slippa dra tröjan över huvudet under turen.

I butikerna syns allt fler mellanlager med huva, vilket är praktiskt när det är blåsigt eller om du känner dig kall – då ska huvudet hållas varmt. Med en huvjacka slipper du leta efter mössan. När huvan inte är på kan den dock kännas bylsig under en skaljacka, och huvan tillför extra vikt, vilket gör att vissa föredrar mellanlager med enbart krage. 

Naturens supermaterial
I testet finns plagg i ull, syntet och även i bland­material. Ull brukar beskrivas som naturens eget supermaterial. Nästan alla plagg i testet är i merino­ull, den finaste och krusigaste ullen som är luftig och värmer gott – och som dessutom är mer bekväm mot huden än många andra ullsorter. All ull i testplaggen är mulesingfri, vilket innebär att djuren inte utsatts för smärtsam och oetisk behandling mot skadedjur. 

En fördel med ull är att den värmer även om den är lite fuktig. Ullen tar inte heller åt sig svettlukt, oftast räcker det att vädra plaggen istället för att tvätta dem. En nackdel är att ullplagg kan slitas, bland annat vid armbågar och ärmslut. Ull är också ofta dyrare än syntetmaterial.

I testet finns några riktigt varma ullplagg, som jackan från Aclima vars luftiga och värmande frotté till två tredjedelar består av återvunnen ull från eget spill. 

Som en varm kram är Astrid Wilds klassiska ullfleece-jacka Minna, som på kort tid har blivit ett riktigt signaturplagg för det svenska varumärket. Den har en generös vidd och finns i storlekar ända upp till 4XL.

Från Pinewood kommer ett stiligt mellanlager i filtad ull, med riktigt hög värmekaliber för kall vinter – som passar lika bra som jacka under vår, sval sommar och höst när vädret tillåter. Förstärkningar i syntet vid axlar och armbågar ökar slitstyrkan. 

Mer återvunnen syntet
Mellanlager helt i syntetfleece består ofta av en slät och tålig yttersida och en flossad och skönt mjuk innersida. Syntetplagg är lätta, bra på att transportera fukt och torkar snabbare än ull om de blir våta. De passar också extra bra för den som tycker att ull sticks. Med tjockare väv kan mellanlager i syntet isolera bra, men de kan också upplevas som tätare än ullplagg. 

En nackdel är att syntet kan ta åt sig svettlukt, men det är inte lika markant när det gäller mellanlager som för underställ som bärs närmast kroppen. Att syntetplagg görs av olja är förstås sämre ur miljösynpunkt, men de flesta av plaggen i testet är av återvunnen syntet. Ett tredje problem är att syntetfleece släpper mikroplaster vid tvätt – därför är det bäst att använda tvättpåse, som också minskar slitaget på plaggen under tvätt.

I testet finns några rena syntetplagg, där det varmaste kommer från Arctic Legacy. Snyggt och välskuret, rejält förlängt baktill och med huva. Bra pris är det på huvjackan från Quechua som värmer gott. Något tät syntetfleece, men bra med tunnare väv under armarna som ventilerar mer. 

Haglöfs mellanlager är testets lättaste, med en våfflad syntetväv som ventilerar bra. Den tajta passformen medverkar också till god fukttransport, och jackan passar för bland annat löpning och längdskidåkning. Samma användningsområde har jackan från Rab, i härligt stretchig syntetfleece som ger bra rörelse­frihet. Den har huva och en kroppsnära skärning, och torkar snabbt under svettiga aktiviteter.

Både ull och syntet
Mellanlager i en mix av ull och syntet är ofta en bra kombo, som både ger skönt luftig ullvärme och slitstyrka tack vare inslagen av syntet. De tar inte heller åt sig lukt på samma sätt som ren syntet.

Med sportig och tajt passform, huva och vindtäta partier är Lundhags Padje ett tunnare mellanlager i en blandning av merinoull och syntetmaterial. Perfekt för längdskidåkning, löpning eller klättring. Klassiskt snygg är Fjällrävens modell i blandmaterial. Ett all­sidigt turplagg med välsittande huva, tillika en favorit till vardags. Passar även som ytterplagg vid mildare väder. 

Senast vi testade mellanlager i Utemagasinet var 2021. Flera av modellerna som testades då har utgått eller fått ny design, andra finns kvar och är fortsatt populära. Sist i testet har vi med tre av dessa plagg som jämförelse – en gammal trotjänare, en nätt lättviktare och ett riktigt billigt alternativ. 

Så gick testet till

Mellanlagren har testats i fjällmiljö under höst och vinter. Vi har använt dem vid flera olika sorters uteliv, allt från mer svettiga aktiviteter som skidåkning till vandring och fikaraster. Plaggen har också hängt med i vardagen. Vi har valt två favoriter – en i varm ull och en i syntet med god fukttransport.

Mellanlagren har tvättats enligt varumärkets anvisningar för temperatur och annat. För plagg i syntet har vi använt tvättpåse, för att minska problemet med mikroplaster som sprids. Alla modeller finns i flera färger om inget annat anges. Priser kan variera mellan butiker. Vi anger lägsta priset, men inga kampanjer.

Sköt om ditt fluff

Följ alltid tvättråden! Ull har självrenande egenskaper och behöver bara vädras, om plagget inte är genomsmutsigt av fläckar eller mycket svett. Tvätta ull i enzymfria tvättmedel för ändamålet. 

Vid tvätt av syntetplagg och blandmaterial fälls mikroplaster ut. En särskild tvättpåse (finns från varumärket Guppy-friend) hindrar mikroplasterna från att hamna i sjöar och hav. Den mjuka ytan ger även mindre fiberförlust, vilket förlänger livet på dina kläder.

Haglöfs Roc Spitz Mid Jacket

Pris 1 900 kronor

Vikt 280 gram (Dam M)

Material Polyester och elastan.

Materialvikt 231 gram/m2

Storlekar Dam XS–XL, herr S–XXL.

Köpinfo haglofs.com

Användning: Lätt plagg med figurnära passform som ger god fukttransport och en del värme. Passar- för löpning och andra snabba aktiviteter -under vår, sommar och höst. 

Beskrivning: Tunnare mellanlager i Polartec Power Grid, polyester som är återvunnen till största del och en mindre del elastan. Väven är våfflad, för att optimera värme och ventilation. Envägs dragkedja med vindklaff under. Bröstficka med inre nättyg och dragkedja för värdesaker. Tumhål finns i raka ärmslut. Skavfria flatlockssömmar. Bluesign-märkt.

Kommentar: Lätt och tunt plagg med elastiskt bekväm väv och tajt skuren passform, som ger god fukttransport. Tröjan kan dock ta åt sig svettlukt. En liten ficka finns, men vi saknar sidfickor med plats för fler värdesaker. Å andra sidan blir det inga lager på lager med flera fickor som låser in fukt. Ett perfekt plagg för pulsiga uteaktiviteter, som ventilerar bra och ger en del värme.

+ Lätt. Ventilerar. Bluesign. Smidig. Återvunnen väv.

– Kan ta åt sig svettlukt.

Lundhags Padje Merino Windblock Hoodie 

Vikt 320 gram (Dam S)

Pris 2 200 kronor

Material Merino, polyester, elastan, spandex.

Materialvikt 210 gram/m2

Storlekar Dam XS–XL, herr S–XXL

Köpinfo lundhags.se

Användning: Allsidigt plagg med luftig ullfleece och vindtäta partier. Huva och fickor gör den lämplig även som ytterjacka vid klättring, längd-skidåkning och andra aktiviteter.

Beskrivning: Lättaste materialet: ullfleece med flossad insida av 56 procent merinoull, 41 procent återvunnen polyester och resten elastan-spandex. Envägs dragkedja med tygklaff längs hela. Långa ärmar med tumhål. Front och axlar med vindtätt tyg (återvunnen nylon samt polyuretan). Långa sidfickor med dragkedjor och invändigt nättyg. Huva med elastiska kantband i öppning och nederkant. 

Kommentar: Bekvämt och allsidigt plagg som är kroppsnära, smidigt, mjukt och som delvis stoppar vinden. Funkar ypperligt på kylig vandring såväl som vid längdskidåkning. Inte det varmaste mellanlagret, men mycket användbart både ytterst och under ett skal. Vi gillar huvan som kan ersätta mössan vid hemmabruk. Snyggt nog att vardagspendla i.

+ Allsidig. Smidig. Lätt. Delvis vindtät. En del återvunna material.

– Något stumt material. Högre pris.

Rab Power Stretch Pro Jacket 

Pris 1 700 kronor

Vikt 375 g (Dam S)

Material Polyester, nylon, elastan.

Materialvikt 241 gram/m2

Storlekar Dam XS–XL, herr S–XXL

Köpinfo rab.equipment/eu

Användning: Snyggt och sportigt är detta medeltjocka och stretchiga mellanlager, som med huva och fickor även funkar ytterst. För svettiga och kyliga turer året runt.

Beskrivning: Kroppsnära plagg med flossad insida och slät utsida av Polartec Power Stretch Pro. Väv i 56 procent polyester, 24 procent -nylon och 10 procent elastan. Envägs dragkedja- med tygklaff vid hakan. Rejält förlängd rygg liksom ärmslut som har tumhål. Enkel huva plus två sidfickor med dragkedjor som invändigt är av ventilerande nättyg. 

Kommentar: En av testfavoriterna, som erbjuder stilfull rörelsefrihet på svala aktiviteter året runt. Skärningen är kroppsnära och materialet, som är stretchigt och mjukt, transporterar bort svett effektivt. Jackan värmer en del under aktivitet, men kan behöva förstärkas när det blir paus. Skönt med fickor och huva när den används som ytterplagg. Dock blir tyget noppigt alldeles för fort. 

+ Stretchig. Lättpackad. Bra passform. Snygg. Torkar snabbt.

– Blir noppig. Tvätt i 30°. Tar åt sig svettlukt.

Aclima Reborn

Pris 1 900 kronor

Vikt 460 gram (Dam S)

Material Merinoull, nylon, polyester, övrigt.

Materialvikt 400 gram/m2

Storlekar Dam och herr, XS–XXL

Köpinfo aclima.se

Användning: Mjuk och skön jacka i återvunnen ull som stickats till fluffig frotté. Funkar för allsidigt friluftsliv i kallare temperaturer, liksom till vardags. 

Beskrivning: Ullfrotté vars ull återvunnits från eget spill. Väv i 63 procent merinoull, 23 procent nylon, 12 procent polyester och 3 procent övrigt. Öglorna är vända utåt, i övrigt är insidan flossad. Envägs dragkedja i öppningen. Rätt kort längd, jack- och ärmslut har elastiskt dubbeltyg/muddar. Två öppna fickor i sidorna. Logga och dragkedjekläpp av fiskskinn.

Kommentar: Snygg och ombonad ullfrottéjacka med mysiga handvärmarfickor. Fint med återvunnen ull i detta luftiga och fukttransporterande plagg. Blandningen med en tredjedel syntet ger slitstyrka. Passformen är ledig, även om ärmarna är relativt korta – gå upp i storlek om du har längre armar. Tungt för att vara ett mellanlager utan huva. Funkar även som ytterplagg i torrt väder.

+ Luftig värme. Återvunnen ull. Mysig.

– Tung för att vara utan huva.

Arctic Legacy Nanuk Pro Fleece Hoodie

Pris 1 800 kronor

Vikt 469 gram (Dam M)

Material Polyester, elastan.

Materialvikt 275 gram/m2

Storlekar Dam XS–XL, herr S–XXL.

Köpinfo arcticlegacy.store

Användning: Bekvämt och allsidigt plagg som isolerar gott och transporterar ut en del fukt. Kan användas året runt, vid aktivitet och vila, och även som jacka till vardags.

Beskrivning: Huvjacka som är rejält förlängd baktill och har tvåvägs dragkedja med vindklaff. Väven är i Tecnostretch av återvunnen polyester och en mindre del elastan. Flossad på insidan och slät på utsidan. Sidfickor med dragkedjor. Dubbel tjock väv i ärmmuddar som även har tumhål. Skavfria sömmar. Tillverkad i Portugal och Bluesign-märkt.

Kommentar: Snyggt och välskuret plagg! Tjock, stretchig fleece värmer gott och transporterar ut en del fukt. Materialet kan ta åt sig svettlukt och är mindre luftigt än ull, men du vädrar lätt med tvåvägs dragkedja. Håller formen och är skönt förlängd baktill. Bekväma ärmmuddar och en skyddande, men lite kort, huva. Högt placerade fickor är inte i vägen för ryggsäckars midjebälte.

+ Varm. Stretchig. Välskuren. Bluesign. Delvis återvunnet material. Bra fickor. 

– Något kort huva. Kan ta åt sig svettlukt.

Quechua MH520 Hoodie 

Pris 499 kronor

Vikt 471 gram (Dam M)

Material Polyester och elastan.

Materialvikt 300 gram/m2

Storlekar Dam S–XXL, herr S–XXXL

Köpinfo decathlon.se

Användning: Figurnära jacka som isolerar och har varm huva, samt transporterar ut en del fukt. Passar bra som mellanlager under svalare dagar och som ytterplagg. 

Beskrivning: Ett tajt skuret plagg, förlängt nertill med dubbel väv. Envägs dragkedja med bred vindklaff. Huva med mjukt foder, hög krage. Fleecetyg av återvunnen polyester och lite elastan för stretch. Flossad på insidan och slät på utsidan. Tunnare våfflad väv under ärmarna. Sidfickor med dragkedjor och inre nättyg. Smala ärmslut med tumhål. 

Kommentar: Bra pris för ett mellanlager som värmer. Sömmarna är inte platta, men med plagg under har vi inte upplevt skav. Mängden sömmar ökar dock risken för slitage. Tunnare väv under armarna ger ökad ventilation, men modellen är annars bland de tätare i testet. Kan ta åt sig svettlukt. Praktiska fickor och tätslutande, varm huva. Figurnära passform, gå gärna upp en storlek. 

+ Lågt pris. Isolerar. Varm huva. Återvunnen väv.

– Tar åt sig svettlukt. Många sömmar. Tvätt 30°.

Pinewood Lappland 

Pris 2 200 kronor

Vikt 475 gram (Dam M)

Material Filtad ull.

Materialvikt Ingen uppgift

Storlekar Dam XS–XXL, herr S–XXXL.

Köpinfo pinewood.se

Användning: Mycket varmt plagg i filtad, kraftig ull. Perfekt som mellanlager under kall vinter och fin i fjällstugan. Funkar även som jacka under vår, sval sommar och höst. 

Beskrivning: Tröja i jackform som är i kraftigt material av filtad ull. Dragkedjan är envägs och har en vindklaff som går upp under höga kragen. Sidfickor med fleecefoder och dragkedjor. Alla dragkedjor är i kraftig metall. Förstärkningar av syntet finns på axlar och armbågar för tålighet. Tröjans sömmar är platta, ärmsluten är raka. Oeko-tex-märkt.

Kommentar: Skönt varm testfavorit med luftig ull i hög värmekaliber. Ullen är självrenande och värmer även i vått tillstånd. Bra med förstärkningar av syntet, och vi har ofta haft plagget som jacka. Ullen kan upplevas något stickig för den känslige, men med ett underställ i klifritt material är det oftast inget problem. Mjukt fodrade fickor ger handvärme och har plats för värdesaker.

+ Varm ull. Luftig. Förstärkt. Oeko-tex. Bra fickor. 

– Tung för att vara utan huva. Högre pris. Handtvätt. Handtvätt.

Fjällräven Keb Fleece Hoodie 

Pris 2 200 kronor

Vikt 484 gram (Dam M)

Material Polyester, ull och elastan.

Materialvikt 290 gram/m2

Storlekar Dam XXS–XL, herr XS–XXL.

Köpinfo fjallraven.com 

Användning: Välsytt och stiligt plagg i syntet och ull. Inte det varmaste för kalla vinterturer, men en riktig barmarksfavorit för både vandring och till vardags. 

Beskrivning: Huvjacka med tvåvägs dragkedja med vindklaff. Bröstficka och sidfickor, alla med dragkedja. Väv i 73 procent återvunnen polyester, 20 procent spårbar ull och 7 procent elastan. Mjuk insida och praktiskt blank utsida. Förstärkt över axlarna i G-1000 i 65 procent återvunnen polyester och 35 procent ekologisk bomull. Platta sömmar. 

Kommentar: Klassisk snygg huvjacka – en favorit till vardags. Funkar även som ytterplagg vid mildare väder och har bra huva. Materialmix där en mindre del ull värmer och hämmar odör, medan syntet transporterar ut fukt och ger slitstyrka. Inte lika varmt och luftigt som ren ull, men mixen ger en tempererad känsla. Bra fickor och förstärkta axlar ger tålighet och står emot en del väta. 

+ Luftig. Isolerar. Förstärkt. Bra fickor + huva. Delvis återvunnen.

– En av de tyngre. Tvätt 30°. Högt pris.

Astrid Wild Minna Wool Fleece 

Pris 2 300 kronor

Vikt 495 gram (Dam S)

Material Återvunnen ull, nylon, polyester.

Materialvikt 350 g/m²

Storlekar Enbart dam, XXS–XXXXL.

Köpinfo astridwild.com

Användning: Riktigt generöst tjock ullfleece, som värmer gott kalla dagar under ett skal eller ytterst. Snygg nog för vardag och stugliv. Passar många kroppar.

Beskrivning: Klassisk fleecejacka i en ullmix med återvunnen ull. Väv i 63 procent ull, 24 procent nylon och 13 procent polyester. Tyget på fickorna och längs öppningen är spill från märkets byxor. Hög krage, tvåvägs drag-kedja, förlängda ärmar med tumhål. Sidfickor med dragkedja och invändigt tjockt tyg. Vid skärning, gå möjligen ner en storlek. 

Kommentar: Den här jackan i enkel modell är testets varmaste – den känns som en stor, mjuk ullkram. Med generös vidd och brett storleksspann kan den tilltala många kvinnor. Vidden ger dock även en del överskottstyg, vilket gör fukttransporten mindre effektivt. Vi saknar en tygklaff under den kylande dragkedjan. Funkar bäst till vardags, samt på dagsturer och stugmys. 

+ Återvunnen ull. Varm. Snygg. Många storlekar. Varm. Gosig.

– Tung. Tvätt 30°. Bylsig. Endast dam. Högre pris.


Tidigare testade mellanlager

Ett plagg ger luftig värme, ett torkar snabbt och ett har riktigt bra pris. Här kommer tre tidigare testade mellanlager i merinoull och syntet.

Engelsons Lillhärdal

Testad Utemagasinet #11/2021

Pris 249 kronor

Vikt 284 gram (Dam M)

Material Polyester

Materialvikt 180 gram/m2

Storlekar Dam 34/36–50/52, herr S–XXXL. 

Köpinfo engelsons.se 

249 kronor är ett mycket bra pris på den här fleecejackan. Det är ett något tunnare plagg för sommar samt mildare höst och vår. Ett lätt mellanlager och förstärkningsplagg som tar liten plats i ryggsäcken. Funkar också fint i vardagen. 

Fleecematerialet ger rätt god fukttransport och torkar snabbt om det kommer lite regn. Men det kan ta åt sig svettlukt.

Dragkedjan är envägs och har en bred, skyddande klaff under. Kragen är hög med mjukt skydd mot halsen. Sidfickor med dragkedjor ger förvaringsmöjligheter och kan ventilera genom inre nättyg. Ärmmuddarna har dubbelt tyg. 

Plus för stora storlekar. Något tajt passform, gå gärna upp en storlek. Bra att -plagget är Oeko-tex-certifierat. 

+ Lågt pris. Lätt. Bra fickor och krage. Oeko-tex. Oeko-tex-märkt. 

– Kan ta åt sig svettlukt. 

Woolpower 400 Full Zip Jacket

Testad Utemagasinet #11/2021

Pris 1 900 kronor

Vikt 504 gram (Dam M)

Material Merinoull, nylon och elastan. 

Materialvikt 400 gram/m2

Storlekar Unisex, XXS–XXXL.

Köpinfo woolpower.se 

Klassisk och rejäl favorit som är skön på tur och klarar kall vinter. Den stickade ullfrottén- ger luftig värme som anpassar sig till års-tiden. Material av 70 procent merinoull, 28 procent nylon och 2 procent elastan. Ull-frottén utvecklades i början av 1970-talet i samarbete med svenska försvaret.

Skönt med hög krage, men synd att dragkedjan (envägs) saknar mjukt skydd vid halsen. Ett av de tyngre plaggen som tar plats i ryggsäcken. 

Plus för stora storlekar och långa ärmmuddar med tumgrepp. Materialet är tåligt, men blir noppigt efter hand. Kan tvättas i 60 grader (vänd plagget ut och in), men ofta räcker det med att vädra. Vi gillar att det står vem i fabriken i Östersund som har sytt plagget.

+ Varm och luftig. Långa ärmmuddar. Hög krage. Tålig.

– Blir noppig. Dragkedja saknar halsskydd. Tung. 

Bergans Ulstein Wool Jacket

Testad Utemagasinet #11/2021

Pris 1 600 kronor

Vikt 324 gram (Dam S)

Material Merinoull, polyester, elastan. 

Materialvikt Ingen uppgift.

Storlekar Dam XS–XL, herr S–XXL.

Köpinfo bergans.se 

Snyggt plagg som är lätt, lagom värmande och smidigt. Ett tunnare och snabbtorkande mellanlager för svettiga aktiviteter, resor och varmare dagar under vår, sommar och höst.

Spännande material med stickad merino-ull utåt och återvunnen polyester med elastan invändigt. God fukttransport och värmande luftfickor bildas. Materialet är tätt nog att stå emot lite regn vid svettiga aktiviteter som löpning. Väven är dock något stum jämfört med testets övriga modeller.

Plagget är kroppsnära, lite kortare i livet och kragen är hög. Envägs dragkedja med vindklaff under och skydd mot hakan. Vi uppskattar sidfickorna med dragkedja och invändigt nättyg. Muddarna i ärmsluten har tumhål och dragsko finns i jackslutet. Bluesign-märkt. 

+ Lätt och mjuk. Snabbtorkande. Bra fickor. Blue-sign.

– Något stumt material.