Gå på tur i åtta norska nationalparker 

I Norge finns 47 nationalparker, som precis som våra svenska instiftats för att bevara unik och värdefull natur. Vi har valt ut åtta favoriter för vandring, med boende i eget tält eller hytte.

Text: Karin Wallén

Foto: Sven-Erik Knoff / Visit Norway

Dovrefjell – Myskoxarnas rike

I höjd med Lofsdalen, fast inne i den norska fjällvärlden, finner du Dovrefjell och Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark. Det här området är känt som det enda i Europa där du kan se myskoxar i det fria (okej, men vissa av dem har setts släntra över gränsen till Härjedalen också). Här finns också fjällräv, vildren och älg – men lyckas du inte spotta några djur kan vi garantera att de här fjällen har mycket annat att ge. En mängd vandringsleder tar dig runt bland fjäll och dalar. Högsta punkten i Dovrefjell, Snøhetta, mäter 2 286 meter och har gett namn åt en av Norges mest kända arkitektbyråer. Snøhetta (byrån alltså) har inte bara ritat operahuset i Oslo, utan även en extra flott raststuga (förlåt, utsiktspaviljong) där du kan vila med blicken mot fjället som delar dess namn, bara en och en halv kilometer från närmaste parkering. 

Turtipset: 4 dagar, cirka 80 kilometer
Kongsvold–Reinheim–Snøheim/Snøhetta–Åtmotsdalshytta–Reinheim–Kongsvold. 

Den här turen tar dig från hytte till hytte i en (cirka) fyradagars rundslinga med början i Kongsvold, där du har hotellstandard och restaurang. Varje natt har du möjlighet att sova i DNT-stuga med självhushåll. Även Snøheim har bekvämt boende med restaurang (hit kan du ta bussen, om du vill starta turen här istället). Färden går vidare via västra sidan av Snøhetta, förbi branta toppar och turkosblå alpina sjöar, till självhushållsstugan Åmotsdalshytta, mitt i vildrensområdet. Därefter återstår biten tillbaka till Reinheim på östra sidan om Snøhetta och vidare till startpunkten i Kongsvold. 

Mer info: visitdovrefjell.no, ut.no, dnt.no.  

Foto: Getty Images

Blåfjell–Skjækerfjella – Natur och kultur på gränsen

Det är inte bara naturen – de vänliga vilda fjällen, vidsträckta skogarna och doftande myrmarkerna – som ger Blåfjella–Skjækerfjella nationalpark dess karaktär. Även om mycket av naturen är orörd finns här också bevarade fjällgårdar, fäbodar och samiska kulturminnen. Det här är alltså gränslandet till jämtländska- Skäckerfjällen, ett område som inte exploaterats, medan spår av det gamla bondesamhället finns kvar. Vandringsleder finns det också, en del markerade och andra inte. Men mobiltäckningen kan du inte alltid lita på. Högsta punkten är Midtiklumpen, 1 333 meter över havet, och inom nationalparkens gränser finns fjällräv, björn, järv och lodjur. 

Turtipset: 4 dagar, cirka 57 kilometer
Litj Gaulstad–Setertjönnhytta–Skäckerhatten–Setertjönnhytta–Skjækerdalshytta-–Litj Gaulstad

Starta i Litj Gaulstad, dit du kan ta dig med bil eller buss. Sedan väntar en rundtur på tre dagar, som du gärna kan kombinera med en topptur till Skäckerhatten (1 139 möh) som ger ytterligare en dag. Första dagen går du via Lågvassbua till självhushållsstugan Setertjönnhytta (cirka 11 kilometer). Längs vägen passerar du också 600 meter ifrån Norges geografiska mittpunkt. Är du sugen på en topptur ägnar du dag två åt att gå fram och tillbaka (cirka 20 kilometer) till Skäckerhatten, för en fin utsikt över området. Nästa dag vandrar du tillbaka till Lågvassbua och fortsätter söderut till självhushållsstugan Skjækerdalshytta (cirka 13,5 kilometer). Sista dagen bär det av tillbaka till Litj-Gaulstad (cirka 12,5 kilometer).

Mer info: visitinnherred.com, ut.no.

I höjd med Härjedalsfjällen ligger Forollhogna nationalpark, som kan nås smidigt från Röros station. Foto: Getty Images

Forollhogna – En vild del av pilgrimsleden St Olof

Letar du efter ”snälla” fjäll med mjuka fjällsidor och dalar? Då har du kommit helt rätt. Forollhogna nationalpark ligger inte långt från världsarvsstaden Röros, och är alltså granne med svenska Härjedalen. Här kan du se hjordar av vildren, fäbodar med torvklädda tak, järnbruk och flera tusen år gamla fångstgropar. En populär tur är att gå upp på själva toppen Forollhogna (1 332 möh). Men genom nationalparken passerar också Österdalsleden, den kanske vildaste av St Olof pilgrimsleder, på väg norrut mot Trondheim och Nidarosdomen. 

Turtipset: 3–5 dagar, 53–75 kilometer
Os–Forollhogna–Bakksætra eller Os-Forollhogna–Klettheim–Singsås.

Starta från Os station på Rörosbanan och ta med tält och annan utrustning in i fjällvärlden. Längs pilgrimsleden Österdalsleden norrut, mot toppen av Forollhogna, får du hitta dina egna tältplatser. På andra sidan toppen, vid Forollsjøen, finns Hognabua, som är en liten stuga för självhushåll. 

Om du vill kan du fortsätta norrut på Österdalsleden och avsluta vid Singsås station, som också ligger på Rörosbanan. Vill du gå kortare vänder du västerut vid toppen, för att avsluta nere vid parkeringen i Bakksætra, cirka fem kilometer från E6:an. 

Mer info: forollhogna.info, pilegrimsleden.no, ut.no

Breheimen  – I glaciärernas grannskap

Branta berg, djupa dalar och vita snöfält. I Breheimen nationalpark väntar ett kuperat och varierat landskap – här finns både några av Norges mest nederbördsrika och nederbördsfattiga områden. Naturen bjussar på fiskrika älvar, vildren och allt från djupa dalar till aglaciärprydda toppar. 

Den här nationalparken har kallats för ett Jotunheimen (som ligger nästgårds i sydost) i miniatyr, men det är ingen tvekan om att du får den här varianten mer för dig själv. Färre besökare, färre vandringsleder, mindre yta – men fullt tillräckligt för att hålla dig sysselsatt i flera dagar. Vill du somna med huvudet på en DNT-kudde varje kväll? Inga problem.  

Turtipset: 4 dagar, 71 kilometer
Sota Sæter–Sprongdalshytta–Arentzbu–Nørdstedalseter–Sota Sæter.

I Sota Sæter har du inte bara en parkering utan också en fjällstation med bekvämt boende och restaurang. Övriga hytter längs den här rutten är för självhushåll. Vandringen är ganska krävande – du tar totalt 2 594 höjdmeter under den här -fyradagarsturen, vilket kräver vältränade ben. Leden går runt glaciären Harbardsbreen, omgiven av flera 1700-meters-toppar. 

Mer info: visitnorway.se, jostedal.com, ut.no.  

Glaciärnära parkerna Breheimen och Jostedalsbreen delar både
dal och besökscenter. Foto: Getty Images

Kunskap, karta, kompass och tält krävs om du ska ge dig ut på flerdagarstur på Varangerhalvön. Foto: Fredrik Ahlsen / Visit Norway

Varangerhalvön – utmanande tundra längst i norr

Karga lågfjällsvidder, mjuka dalar, myrmark – och kantig blockterräng där stenarna ser ut att ha staplats som konstinstallationer. Det är en del av det landskap som möter dig vid Norges sista utpost mot Ryssland. Varangerhalvön sticker ut som en hand med famlande fingrar, spretande upp mot Barents hav. Här befinner du dig alltså längst upp i nordost i Skandinavien, med Finland söder om dig och ryska Murmansk österut. Omkring dig har du fjällhedar, klippor, vindpinade fiskebyar – och ett rikt djurliv. Håll utkik efter lunnefåglar, fjällrävar, renar, valar. Här finns också kända spelplatser för brushanar under häckningstid. 

Vandring då? Absolut, det finns flera startpunkter om du vill göra en dagstur in i nationalparken. Men ska du bege dig ut i flera dagar behöver ta med dig karta, kompass och tält – och förmågan att orientera efter älvar och fjällsidor. Här finns inte den hytte-till-hytte-infrastruktur med mängder av märkta leder som i andra delar av Norge.

Turtipset: 3 dagar, cirka 50 kilometer 
Komagvær–Skallelv–Bjørneskaret–Komag-elva–Komagvær.

I Komagvær finns både parkering och busshållplats, så det är en bra plats att börja på. Den här vandringen är omärkt och du följer Komagelva och Skallelv så gott du kan, och gör en u-sväng när du når fjällbranten vid Bjørneskaret. Du kommer att vandra i ett öppet, flackt, till synes oändligt landskap med gott om tältplatser. Här finns också fint laxfiske i älven för den som fixat fiskekort. Byn Komagvær ligger längs E75 och är nåbar med taxi från både Vadsø och Vardø. Fullständig beskrivning och digital karta över turen finns på ut.no.

Mer info: varangerhalvoya.no, visit-varanger.no, ut.no

Instagramkändisen Trolltunga ligger i den västra delen av Hardangervidda nationalpark. Är du sugen på att kliva ut på den gör du bäst i att undvika högsommartiden. Foto: Trolltunga Active / Visit Norway

Hardangervidda – fjällplatån för alla

Blott 25 mil väster om Oslo ligger norra Europas största högfjällsplatå, Hardangervidda (eller ”vidda”, kort och gott). Här finns ett stort nätverk av märkta leder som tar dig från hytte till hytte, om du vill ha möjligheten att krypa ner i en säng varje kväll. På Hardangervidda finns inte mindre än 26 DNT-stugor! Dessutom vida fjällvidder, häftiga vattenfall, och – förstås – en hel del människor som precis som du hellre går på tur än är sur. Nu råkar det även vara så att riksväg 7 går tvärs över vidda, vilket gör den här nationalparken tillgänglig för de allra flesta – oavsett om du vill gå kort eller långt. I västra änden av nationalparken har du dessutom en riktig publikmagnet – Trolltunga. 

Turtipset: 4 dagar, 73 kilometer
Trondsbu–Sandhaug–Lågaros–Rauhelleren–Trondsbu. 

Fyra dagars lättgången vandring från hytte till hytte i fin fjällterräng, med start och mål på samma plats. Enkelt, eller hur? Turen är relativt flack, men ger också möjlighet till toppbestigningar längs vägen. Skulle du vilja banta ner den till en tredagars eller förlänga med några dagar så är det inga problem. Här finns oändliga variationer tillhands. Föredrar du att bära med dig eget boende kan du förstås göra det, och följa samma rutt.

Mer info: hardangervidda.com.

I och kring nationalparken Hallingskarvet bjuds några av Norges allra vackraste vyer för vandrare. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visit Norway

Hallingskarvet – Vandra i västerled, direkt från tåget

Öster om Bergen, mitt emellan orterna Finse och Geilo. Där finner du det distinkta platåfjället Hallingskarvet (1 800 möh) med tvärbranta sidor – och nationalparken med samma namn. Omkring fjällplatån breder fjällhedarna ut sig, tillsammans med mängder av snyggtoppar. 

I Finse har både George Lucas och Anne Holt hämtat inspiration från den omgivande naturen och inte minst glaciären. Den ena till inspelningsplats för isplaneten Hoth i Star Wars, den andra till romanen 1222. Järnvägsstationen i Finse ligger just 1 222 meter över havet, och är därmed den högst belägna stationen på Bergensbanan. Här kan du med andra ord börja vandra direkt från tåget! 

Turtipset: 4 dagar, 86 kilometer
Finse–Raggsteindalen–Geiterygghytta–Hallingskeid–Finse. 

Efter starten i Finse följer du leden åt nordost och börjar med att gå igenom naturens egen portal, Kyrkjedøri (kyrkdörren). Snyggare öppning mot fjällvärlden får du leta efter. Har du lust att förlänga turen kanske du vill ta en extrasväng upp till serveringsstugan Klemsbuhytta (kom ihåg kontanter). Du kan sova i hytter varje natt om du önskar, och när turen är klar är det bara att hoppa på tåget igen.

Mer info: geilo.com, ut.no.  

Bergskammen Besseggen hör till Norges mest kända naturfenomen. Kan nås på en dagstur från Gjendesheim – gärna under lågsäsong. Foto: Sebastien Goldberg

Jotunheimen – Höga toppar och vassa eggar

En skillnad mellan Sverige och Norge är att våra högsta toppar finns längst i norr, medan deras hittas i Jotunheimen – i höjd med Idre i Dalarna. I den här maffiga och välbesökta nationalparken finns alla norska toppar på över 2 300 meter över havet, varav den högsta – Galdhøpiggen (2 469 möh) – är den mest bestigna. 

Fjällturismen i Jotunheimen har en lång historia, och stugor och fjällstationer duggar tätt. Många har förstås Besseggen på önskelistan, att gå på den där skarpa kammen mellan två sjöar med olika färg. Men det finns mer. Här väntar en hel massa vandringsleder som tar dig till branta fjällsidor, forsande vattenfall, -smaragdgröna sjöar och magiska vyer. 

Turtipset: 6 dagar, 95 kilometer
Gjendesheim–Glitterheim–Spiterstulen-–Leirvassbu–Gjendebu–Memurubu–-Gjendesheim.

I Gjendesheim finns både boende och parkeringsplats. Här väntar en hytte-till-hytte-runda som under sex dagar tar dig genom ett spektakulärt landskap, med kändisen Besseggen som grand finale. Kommer du hit under högsommaren får du vara beredd på att möta en hel del turister inom en dagsetapp från Gjendesheim, men längre ut på turen finns gott om plats att bre ut sig. 

Mer info: jotunheimen.com, ut.no.