Prylguide: Hitta rätt i uteköket

Koka, steka, grilla ute – eller ta med enklast möjliga matsäck? Här kommer utvalda prylar för alla smaker och ambitionsnivåer.

 Klean kanteen rise lunch box

Packa med käk eller gott fika ut på turen med matlåda i rostfritt stål och silikon som håller tätt. Fri från BPS och BPA, väger 227 gram. Finns även i lite andra storlekar och smart design från Klean Kanteen.
350 ­kronor, kleankanteen.se.

Outwell cantal eldfat 

Vill du skapa en klassisk brasa i naturen, utan att ­lämna spår? Danska campingföretaget Outwell lanserar det här enkla men ­funktionella eldfatet i rostfritt stål. Det väger 2,1 kilo och mäter 45x2x24 centimeter.
774 kronor, outwell.com.

Espegard eldfat Eein Premium 60

Gillar du känslan av lägereld hemma på tomten, men kanske inte den medföljande röken?­ För den målgruppen har Espegard utvecklat en serie exklusiva eldfat för utebruk, som ska ge en renare förbränning och en i stort sett rökfri värme. Flera modeller­ och tillbehör finns, den här kostar 6 490 ­kronor på espegard.se.

Cooking greens on fire

60 vegetariska recept att laga över öppen eld – hur fräscht låter inte det inför som­maren? Detta får du i nya kokboken Cooking­ Greens on Fire av Eva Helbaek Traem och Nicolai Tram (Gestalten). Utöver recepten bjuds det på eldkunskap och olika matlagningsmetoder för att maxa smaken på gröna råvaror. 495 kronor, bokus.com.

 Light my fire swedish spork

Trött på söndertrampade plastsporkar? ­Satsa på en ny i rostfritt stål från Light My Fire. Dessa tillverkas i Sverige i 96 procent återvunnet stål. Köp dem styckesvis för 125 kronor eller i fyrpack för 395 kronor, lightmyfire.com.

Trangia storm & micro original 

Under våren lanserar Trangia en egen gasbrännare – Storm – som ska produceras i ­deras fabrik i Trångsviken. Den väger 170 gram med en effekt på 2,3 kW.

En annan tämligen färsk produkt hos jämtlandsföretaget är Micro Original, deras minsta kompletta kök som kom hösten 2023. Lagom för solovandraren som vill värma en snabb lunch ­eller en kopp te, eller två per­soner på lätt dagstur. Kitet innehåller kokkärl med lock, ett vikbart handtag, vindskydd och spritbrännare. Totalvikten är 282 gram. 790/396 kronor, trangia.se.

GSI Outdoors guidecast griddle

Laga gott med den nya dubbelsidiga och vändbara grillplattan i gjutjärn från GSI Outdoors. Den tillhör serien Guidecast, med en rad bra gjutjärnsprodukter som fungerar tillsammans. Trådhandtag för säker hantering. Två olika storlekar, 25 och 30 centimeter. 640/740 kronor, sportfiskeprylar.se.

Stanley Iceflow flip straw

Robust och smart vattenflaska med inbyggd sugslang, som rymmer 0,89 liter vätska och håller densamma kall i tolv timmar. Går även att lägga till en personlig gravering för en hundring extra. 549 kronor, stanley1913.se.