3 utmaningar för nyvakna stiglöpare

Har du plockat fram löparskorna? Det går ju att springa ute året runt, men för många stiglöpare är vitsippor och vårsol startskottet för säsongen. Och om inte löplusten i sig är en tillräckligt stark morot för att ta sig ut, brukar det hjälpa att ha ett kul lopp i härlig miljö att se fram emot. Här tipsar vi om en klassiker och två nyheter, som alla bjuder på stora naturupplevelser och fysiska utmaningar.

1. Helags Fjällmara

Sveriges första fjällmaraton hade premiär 1985 och lockade då omkring 55 löpare att dra på nummerlappen. Idag är det desto fler som upptäckt denna fina sträckning i Ljungdalsfjällen. Helags Fjällmara har utvecklats till ett löparevent för hela familjen och arrangeras i år den 20 juli. Namnet till trots körs inte den klassiska distansen på 42 195 meter utan längsta sträckan är 23 kilometer följt av 12 kilometer, båda uppe på fjället. Lägg sedan till Byrundan på fem kilometer och barrundan på 800 meter. Ny för året är klassen Byrundan Ungdom för löpare upp till 12 år. 

2. Västerås X/Run

Från ö till spa – det är en passande slogan för Västerås X/Run, som arrangeras för första gången den 17 augusti. Deltagarna samlas i Västerås hamn, där de plockas upp med båt för transport till starten vid Geddeholms brygga. Därefter väntar naturskön löpning i och runt Frösåkers naturreservat, antingen 33 eller 14 kilometer. Springer du den längre sträckan passeras Vikingabyn som en höjdpunkt, innan sträckningen leder tillbaka mot Västerås på snabbare vägar. Målgång sker vid Steam Hotel, där spa och löparfest väntar för den som har krafter kvar.

3. Bohusläns Bästa

12 oktober går startskottet för det pinfärska trailloppet Bohusläns Bästa. En sträcka gäller under premiären – 22 kilometer från starten i Havstenssund till målgång i Tanumstrand, strax söder om Grebbestad. Stora delar av loppet går intill havet och i Tjurpannans naturreservat, men kustområdet bjuder inte bara på granitklippor utan också gräsängar, tall- och ekskog samt vildvuxna enar. Totalt kryddas banan med 300 höjdmeter och underlaget är mestadels lättlöpt.

Mer info: helagsfjallmara.se; vasterasrun.se; bohuslansbasta.se.