Ett maxat vårvinterdygn i Jämtlandsfjällen

Bergslöpar-systrarna Sanna och Lina El Kott Helander älskar att tälta, springa, skejta på skare och gå toppturer – gärna i kombination. Som när de drog på spontantur en aprilafton i Jämtlandsfjällen. 

Sanna och Lina El Kott Helander springer och skidar i fjällterräng så fort de får en chans. 

”Vårvintern är den bästa tiden, särskilt i trakterna kring Storulvån och Sylarna. Då kan man springa, åka skare, cykla, köra utför och gå på tur. Allt vi älskar med både vinter och sommar! Det är så vackert under vårvintern också, med ljuset. Därför är vi alltid beredda på att ta chansen till en tur, när den väl kommer. 

Just denna gång satt vi och åt middag hemma i Åre. Det var en aprilkväll och solen sken. Någon av oss sa att det vore fint med en tältnatt. Vädret var perfekt och vi förstod att det skulle vara bra skare på fjället – något vi båda älskar. Så vi tänkte, varför inte? 

Vi packade snabbt ihop våra grejer innan vi kastade oss in i bilen och körde mot Storulvån. Vi visste att vi ville upp till Sylarna, så vi hade med oss både lätta topptursskidor och skateskidor.  

När vi började gå var himlen helt röd i solnedgången. Vi kunde knappt koncentrera oss på skidåkningen, eftersom vi inte kunde sluta stirra uppåt. Vi hade kommit ungefär halvvägs när vi bestämde oss för att stanna. Varför skulle vi prompt komma fram till Sylarna just idag? Vi ville ta vara på kvällen. 

Vi hittade en passande barmarksfläck och slog upp vårt tält. Det kändes inte alls som vintertältning, eftersom vi var omringade av så mycket mossa och sten. Vi åt kvällsmackor innan vi kröp in och lade oss. Natten blev kall, för vi hade hetsat i väg med vår allra lättaste packning och tyvärr valt sommarsovsäckarna, i stället för de varma vintersäckarna.

Nästa dag vaknade vi tidigt, säkert på grund av kylan. Det var vi glada för. Känslan att öppna tältet och se fjällen breda ut sig den här morgonen var helt makalös. Man ser så långt, vidderna är otroliga. 400 meter bort var det soligt, så vi ­skidade dit och åt grötfrukost med Sylmassivet som vy, innan vi gav oss av, redo för dagens äventyr.

Vi befann oss strax nedanför Ekorrpasset när vi kom på att vi nog skulle ändra dagens plan. Vi hade tänkt oss en topptur upp på Sylarna, men skaren var så otroligt fin, helt magisk. 

Vi bestämde oss då för att ta oss runt fjället i stället. Just den rundan har vi aldrig gjort förut, även om vi varit jättemycket i området. En gång när vi gjorde Syltraversen – en högalpin tur som går längs den flera kilometer långa kammen – blickade vi nedåt och sa att det nog vore fint att skida runt massivet. Idag var det dags! 

Vi mötte inte en enda människa under turen, vi såg bara någon ren på håll. Det var helt tyst och vackert. Skaren var stenhård till en början, men solen lyste starkt så den mjukades upp allt eftersom. På andra sidan massivet blev det tungt med mycket barmark. 

Vi hade lite svårt att hitta tältet sedan, eftersom alla barmarksfläckar såg likadana ut. Väl framme satte vi på oss löparskorna och passade på att springa en runda. Det blev årets premiärtur på barmark. 

Natten blev kall i sommarsovsäckar, men den tidiga morgonen var vacker. 

Efter det tog vi sikte på Storulvån igen och avslutade med en topptur upp på Getryggen. Tänk, vi fick till och med några fina svängar utför på denna tur! Det kan man kalla en riktig pangvinterdag. 

Det var särskilt häftigt att titta tillbaka mot Sylarna och se detta stora alpina berg i en annars ganska platt fjällvärld. Det tornar upp sig som en krona i fjärran. 

Detta blev ett helt perfekt dygn, som vi kommer att minnas länge. Det är något speciellt med de där spontana turerna. Man måste såklart inte hetsa ut varje gång solen skiner, men vi vet hur värdefulla sådana här dagar är. Nästa dag har vädret slagit om och magin är som bortblåst. 

Vi tränar och tävlar frekvent i dessa bergs­miljöer, men att bara få vara i naturen och låta lusten styra är också viktigt. Det finns inget fokus på prestation då. Vi vill inte bara ha naturen som kontor, utan också som en fristad.”

Sanna & Lina El Kott Helander

Ålder: 30

Bor: Åre

Gör: Professionella bergslöpare, influerare och författare till barn- och kokböcker. 

Uteliv: Åker skidor, springer, cyklar, multisportar.

3 vårvinterfavoriter

Jämtland kryllar av fina ställen för den som älskar vårsol, skare och skidor. 

Systrarna El Kott har några favoriter:

1 Edsåsdalen har jättefina spår, ofta med bra skare på vårvintern.

2 I Ullådalen kan du få vackra fjällvidder för dig själv.

3 Kring Skalstugan, nära norska gränsen, brukar det vara väldigt fin skare.