Ute testar: vandringsskon Moab Speed 2

Vilka skor du ska vandra i beror mycket på terräng, distans, packning och vad dina fötter gillar. Vi testar Merrells Moab i en ny, sneakerlik tappning. 

Bakgrund
Vandringsskon Moab är Merrells storsäljare och har kommit i flera nya skepnader och uppdateringar sedan den först lanserades 2006. Den nya Speed 2 som vi har testat har ett sportigt utseende och är avsedd för vandring i enkel till medelsvår terräng.

Snabba fakta
Moab Speed 2 är tillverkad i ripstop-nylon och TPU, med en hög grad av återvunnet material. Den har mjukt vadderad plös och hälkappa, nättyg på ovansidan och 30 procent mer skum i mellansulan än tidigare ­modell. Den grovmönstrade Vibram-ytter­sulan är framtagen speciellt för Merrell. Finns i dam- och herrstorlekar, i normal och bred läst. ­Vikten är 550 gram paret och priset­ 1 700 kronor. Speed 2 finns även med Gore-tex (+300 kronor) samt i mid.

UTE-låtande
Skon känns lätt och skön på foten med sin mjuka stoppning i hela bakpartiet. Plösen är fastsydd i sidorna, förmodligen för att hindra smuts och grus från att komma in, men skon kan ändå öppnas ordentligt. ­Det mönstrade nättyget på ovansidan ser känsligare ut än det är – vi lyckas inte få hål på det med en vass sten. Både tå och häl har också förstärkningar i grövre tyg. Detta är ändå en sko för lättare stigar och leder snarare än obanad eller alpin terräng.
På vandring känns skon skön och följsam med rejäl svikt i steget. Vi packar åtta kilo på ryggen utan problem, skon är ­stabil och dämpningen tillräcklig. Svett ventileras ut riktigt bra genom nättyget och fötterna känns fräscha efter flera timmar på tur.

Regn och splash från vattenpölar går dock rakt igenom det luftiga nättyget och dränker­ strumporna – det här är ingen sko för ­oväder eller kalla temperaturer. Yttersulan fungerar dock bra även på hala klippor.

Vi har testat skon med normal läst, men upplever att ­redan den är lite bredare än vanligt. Skönt med tåutrymme, men nättyget veckar sig lite vid tån när skon är tajt knuten. Storleken är generöst tilltagen, man kan behöva gå ner ett ­halvnummer.

Testat av: Uteredaktionen