Nu släpper vi Utefest-programmet!

Med tre månader kvar till Utefest i Järvsö 6–8 september släpps nu det kompletta festivalprogrammet. ”Det är vårt mest fullmatade program någonsin – det här vill du inte missa”, säger Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs.

Sedan premiären 2014 har Utefest etablerats som Sveriges ledande friluftsfestival, som varje år samlar hundratals utefrälsta deltagare, inspirerande profiler och friluftsbranschens mest kända varumärken. I år arrangeras festivalen för första gången i natursköna Järvsö i Ljusdals kommun.

– Järvsö är den perfekta platsen för ett event som Utefest, där vi både vill bygga upp ett stort och härligt festivalområde och erbjuda olika guidade turer i fantastisk natur. Vi har fått otroligt bra respons så här långt – Hälsingland lockar, säger Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs.

utefest.se har det hintats om programpunkter och medverkande profiler hela våren, och idag presenteras äntligen festivalprogrammet i sin helhet, med beskrivningar och tider för alla inslag. Vandring, paddling, stigcykling och upplevelselöpning varvas med vilda drinkar, skogsbad, eldkunskap och utematlagning – samt workshops i konsten att packa ryggsäcken smart, klä sig rätt för friluftsliv, vårda sina skor och lätta sin packning. Bland mycket, mycket annat.

– Det är vårt mest fullmatade program någonsin – det här vill du inte missa! Man behöver inga förkunskaper eller speciell utrustning, det är bara att komma som man är och ta del av det man känner för. Vi vill att Utefest ska vara en livfull, inspirerande och läraktig mötesplats för alla som älskar eller är nyfikna på natur och friluftsliv.

Den som varit på Utefest tidigare kommer att känna igen grundupplägget, säger Marie Kjellnäs. Men deltagarna bjuds också på en hel del nyheter.

– Absolut, vi har bland annat stigcykling och klippklättring på programmet för första gången – både för rena nybörjare och mer erfarna. Vi har en fotokurs som är helt inriktad på att fotografera sitt friluftsliv med mobilen, flera spännande utemat-workshops – och så satsar vi extra mycket på kvällsaktiviteterna för att maxa gemenskapen och stämningen.

För den som bokar Utepass ingår samtliga aktiviteter under hela helgen, inklusive guider/instruktörer, eventuella transporter och lån av nödvändig utrustning. På Camp Järvsö finns sedan möjlighet att boka tältplats och laga mat på eget stormkök, alternativt bo bekvämt i hotellrum och köpa mat i restaurang och uteserveringar.

Bor du i närheten och är sugen på att titta över fredag eller lördag kväll så finns också möjligheten att köpa separat Utekväll-biljett, tipsar Marie Kjellnäs.

– Då ingår alla programpunkter från klockan 17:00 och framåt med spännande föreläsningar om friluftsliv och äventyr, liveframträdanden på Utescenen, bar med vilda drinkar och DJ in på småtimmarna. Jag ser särskilt fram emot att få höra Hannes Aitman, 20-årigen från Västerås som har jämförts med Johnny Cash och Chris Isaak. Hans röst är helt magisk.

Känner du dig lika taggad för Utefest som vi på Uteredaktionen? Boka ditt Utepass här, så ses vi i Järvsö i höst!