Stort test: Löparryggor för snabba turer

En lätt och följsam löparryggsäck är ett måste för äventyrslöparen, men funkar även för snabb och/eller teknisk vandring. Vi har testat 14 modeller på 10–25 liter. 

Text: Fredrik Ölmqvist, Foto: Sofie Lantto

För den som vill kunna röra sig snabbt och lätt i naturen med packning har löparryggsäcken en rad fördelar jämfört med mer traditionella friluftsmodeller. Till dessa hör bland annat bättre passform, lägre vikt, bättre viktbalans och stabilitet samt mer lättåtkomliga fickor, generellt sett. 

Volymen är sällan särskilt stor, men med slimmad packning kan en löparryggsäck eller väst fungera på allt från dagsturer till fler­dagarsturer med övernattning utomhus. I det här testet har vi sprungit och vandrat i terräng med 14 ryggsäckar och packvästar i spannet 10 till 25 liters packvolym, där de flesta modellerna främst är utformade för stiglöpning men i många fall kan passa lika bra för lättviktsvandring och alpina äventyr. 

Bara det viktigaste
Hur mycket du bär på ryggen under en tur har stor inverkan på upplevelsen och farten, men det har också betydelse för hur långt du orkar förflytta dig under en dag. Aktiviteter som äventyrslöpning och toppturer kräver samtidigt att du ska kunna ta hand om dig själv ifall vädret försämras, när du behöver stanna och vila, när farten sänks, kanske på grund av skada. 

För en dagstur packar vi en 10-liters löparväst med det allra nödvändigaste: lätt dunjacka, lätt regnjacka, lätta regnbyxor, mössa och vantar, två energikakor, en liten pannlampa, första förband, en liter vatten i två flaskor samt mobiltelefon. Totalvikten landar då på runt 2,5 kilo. För längre turer med övernattning längs vägen lägger vi till toalettartiklar, fotsalva, lätta reselakan, torrt ombyte (strumpor, långkalsonger, tunn ulltröja) samt extra energi. 

Ryggsäck eller väst?
Löpning ger kraftigare stötar än vandring. I högre fart och mer teknisk terräng är det ännu viktigare att ryggsäcken/bärsystemet sitter tajt på plats för önskad stabilitet. Jämfört med traditionella ryggsäckar med vadderade bärremmar har löparryggsäckar och -västar i regel tunna, ventilerande bärselar med fickor framtill. Fördelarna är att det går att fixera packsäcken bättre mot överkroppen och hålla det nödvändigaste i en balanserad position – helt avgörande för att kunna springa med packning. 

När man vill förflytta sig snabbt och inte bära med sig så mycket är en ryggsäck av västmodell ofta ett bra val. De tunna bärselarna med låg vikt och smidig åtkomst i farten fungerar fint så länge packvikten är relativt låg. De kroppsnära löparvästarna passar emellertid dåligt över lite tjockare, varmare kläder som skal- eller dunjackor.

Enkelt och intuitivt
Så, vilka krav ska man då ställa som köpare av den här sortens ryggsäck? Storleken har förstås betydelse, beroende på om du mest ska springa dagsturer eller snabbvandra med övernattning. Oavsett storlek ska ryggsäcken kännas följsam och sitta tajt mot kroppen. Midjeband och höftbälten går bort, dessa spänner lätt mot magen. Fickor ska finnas lättillgängligt för vätska och energi samt snabb undanstoppning av vantar, mössa, skräp och annat i farten. 

Justering av passform och spännen ska fungera enkelt och intuitivt, utan vare sig ingenjörsexamen eller läsglasögon. Ryggdelen bör ha någon sorts ventilation – du vill inte bli varm! – och samtidigt kunna stå emot fukt. Det är bra om det finns en vattentät ficka för mobilen och kompressionsremmar för att tajta till packningen. Lösa snoddar och spännremmar bör gå att fixera

Fyra modeller prisas
Idag finns en uppsjö av olika löparryggsäckar att välja bland – trots att våra ­planerade 12 modeller utökades till 14 fick vi sålla hårt i utbudet. Av dessa har vi valt att prisa två utpräglade löparmodeller, en i kategorin 10–15 liter och en i 16–25 liter. Vi har också utsett en favorit för löpning/speedhiking och en för löpning/äventyr/klättring. 

Bara det viktigaste
Hur mycket du bär på ryggen under en tur har stor inverkan på upplevelsen och farten, men det har också betydelse för hur långt du orkar förflytta dig under en dag. Aktiviteter som äventyrslöpning och toppturer kräver samtidigt att du ska kunna ta hand om dig själv ifall vädret försämras, när du behöver stanna och vila, när farten sänks, kanske på grund av skada. 

För en dagstur packar vi en 10-liters löparväst med det allra nödvändigaste: lätt dunjacka, lätt regnjacka, lätta regnbyxor, mössa och vantar, två energikakor, en liten pannlampa, första förband, en liter vatten i två flaskor samt mobiltelefon. Totalvikten landar då på runt 2,5 kilo. För längre turer med övernattning längs vägen lägger vi till toalettartiklar, fotsalva, lätta reselakan, torrt ombyte (strumpor, långkalsonger, tunn ulltröja) samt extra energi. 

Så gick testet till

Med fokus på stiglöpning i första hand har vi valt ut 14 ryggsäckar/löparvästar att testa och jämföra. För att begränsa urvalet satte vi gränsvärden på mellan 10 och 25 liter i packvolym, fördelat på två kategorier: 10–15 liter (dagstur) och 16–25 liter (flerdagars). Samtliga ska finnas på den svenska marknaden under vår/sommar 2024.

Förutom att testa funktioner och design kopplat till löpning har vi bedömt hur de olika modellerna fungerar att vandra med för den som packar lätt. Vår testgrupp har sprungit och vandrat med västarna och ryggsäckarna från oktober till mars och bland annat bedömt komfort, användarvänlighet och stryktålighet. Alla testmodeller har vägts på samma våg.

Modifiera din löparrygga

Att springa på tur ställer ofta högre krav på ryggsäckens passform,
stabilitet och vikt än vid vandring. Många modifierar sin löparryggsäck
för att optimera funktion och känsla – här kommer några förslag.

1. Klipp bort onödiga remmar och öglor, de är bara tom vikt. Se dock till att springa in ryggsäcken ordentligt så att du vet vilka funktioner du kommer att behöva.   

2. Komplettera med en lätt, vattentät packpåse, om din ryggsäck/väst inte står emot väta. Särskilt viktigt om du ska vara ute på längre turer då vädret kan växla snabbt.

3. Välj en modell med avtagbar ryggplatta, och ta bort den när/om du vill kapa vikt. 

4. Har du en ryggsäck utan ryggplatta, och önskar öka komforten, kan du klippa till en ryggplatta av tunt sitt- eller liggunderlag.

5. Ta bort midjebandet om det stör, vilket det ofta gör under löpning. Spänn det runt packsäcken eller linda det runt nedre bröstbandet (om du inte verkligen vill klippa bort det).

6. Vill du addera extra stabilitet kan du sy dit ett till bröstband.

7. Komplettera med extra kompressionssnoddar om du vill kunna tajta till packningen mer än ryggsäcken förmår. På så sätt kan en liten större säck även fungera på korta löparpass med mindre packning.

8. Är flaskfickorna alltför rymliga, så flaskorna riskerar att hoppa ur, kan du fylla ut dem med en buff eller tunna vantar.

Silva Strive 10 Vest 

Packvolym 10 liter

Pris 1 100 kronor

Vikt 176 gram

Vattentålighet Nej

Köpinfo silvasweden.com

Användning

Passar bra för kortare löpturer i varmare väder, med lättast möjliga packning. Den tar mycket lite plats ihoppackad, vilket är ett plus vid resa. Västen kan även bäras under en skaljacka. Komplettera med en vattentät påse, som ger cirka 50 gram extra vikt.

Beskrivning

Testets meste lättviktare är 32 procent lättare än sin föregångare Silva Strive Light Black 10. Modellen är avskalad och ultralätt men utrustad med de flesta funktioner för en löparväst: 7 fickor fram och 2 fickor bak, stavfästen, hållare för vätskeblåsa, reflex-detaljer, kompressionsband, visselpipa. Finns i storlekarna XS, S, M och L.

Kommentar

Tunn, ventilerande och stretchig. Med sina ynka 176 gram är Strive 10 lättast i testet, samtidigt som den är välsittande och smidig. Rymliga, elastiska fickor erbjuder lättåtkomlig förvaring. Ryggpartiet bromsar ej svett, så packade kläder behöver en extrapåse. Den är enkel och användarvänlig men inte tillräckligt robust och stabil för tyngre packning eller mycket vätska. Bröstbanden var onödigt krångliga att spänna fast. 

+ Enkel, otroligt lätt. Skön passform och bra fickor. 

– Krångliga bröst-spännen. Mindre stabilitet och stryktålighet.

TNF Summit Run Training Pack 12

Packvolym 12 liter

Pris 1550 kronor

Vikt 206 gram

Vattentålighet Vattenavvisande

Köpinfo thenorthface.se

Användning

Lämplig för löpning både kortare och längre sträckor, samt även speedhiking och stigcykling. Lite för tajt passform för klassisk vandring. Västen är luftig vilket passar bra i varma förhållanden. Packsäckens impregnering står emot lättare regn men inte mer.

Beskrivning

Vätskeväst tillverkad i vattenavstötande (PFAS-fri impregnering), snabbtorkande material. Ventilerande stretch för optimal passform och rörlighet samt ripstop för stryktålighet. 5 fickor framtill, justerbar passform, reflexdetaljer, fäste och ficka för vätske-blåsa. 2 stycken halvliters ”softflasks” ingår. Unisexmodell i storlek XS–XL.

Kommentar

Mycket lätt och följsam löparväst med ventilerande stretch som ger tajt passform och luftig komfort. Den smala packsäcken gör att modellen upplevs extra smidig. Bra också med smala, stretchiga fickor som håller vätskeflaskorna på plats, men dessvärre är mobilfickan med dragkedja i minsta laget. Svett tränger genom meshryggen. Kompressionssnoddar kring packsäcken hade varit önskvärt.

+ Mycket lätt, smidig och välsittande. 

– Ryggpartiet stoppar ej fukt. Mobilfickan är för liten.

UD Mountain Vest 6

Packvolym 13,4 liter

Pris 1800 kronor

Vikt 297 gram

Vattentålighet Vattenavvisande

Köpinfo ultimatedirection.com

Användning

Passar bra för löpning tack vare följsam passform, låg vikt och hög funktionalitet med lättåtkomliga fickor. Även användbar för speedhiking, klättring och stigcykling. Den ganska tajta passformen passar bäst för smalare kroppstyper. Ej bästa valet för väta. 

Beskrivning

Tillverkad i stretchigt, snabbtorkande material med reglerbar passform och hög rörelsefrihet. 12 fickor varav 7 framtill för vätska, mobil, energi etcetera. Två halvlitersflaskor ingår. Kompressionsremmar bak för fäste av utrustning, reflexdetaljer, flera stavfästen. Finns i dam (Mountain Vesta) och herr/unisex, olika färger och storlekar.

Kommentar

Genomtänkt och teknisk väst som är vår testvinnare i kategorin löparryggsäck 10–15 liter. Den har många smarta funktioner och lättillgängliga fickor. Enkla, robusta bröstspännen, en ryggdel som står emot svett och stryktåligt material. Hög komfort och en enastående passform – västen omsluter kroppen på ett skönt sätt. Minus dock för de alltför rymliga flaskfickorna, och en hel del lösa snoddar som behöver fixeras.

+Fin passform. Många funktioner. Stryktålig.

-Alltför rymliga flaskfickor.

Haglöfs L.I.M Airak Pro 14

Packvolym 14 liter

Pris 2 200 kronor

Vikt 460 gram

Vattentålighet Ja, vattentät packpåse.

Köpinfo haglofs.com

Användning

Lämplig året runt i alla väder, även regn, som dagsturssäck för vandring, speedhiking, stigcykling och även lite längre löpturer. Bättre dock för vandring än löpning på grund av alla lösa snoddar, den halvstyva och relativt breda ryggplattan samt högre vikt. 

Beskrivning

Kompakt västmodell i ventilerande material med lätt vadderad ryggpanel. Den avtagbara packsäcken som är helt vattentät med rullstängning hålls på plats av ett komprimerbart näthölje som även bildar en stor utvändig förvaringsficka. Framdelen har dubbla, djupa fickor på var sida för vätska, energi, mobil med mera. 

Kommentar

Välsittande vätskeväst med vadderad ryggdel, ventilerande bärsele och många bra justeringsmöjligheter. Intressant lösning med löstagbar, vattentålig packsäck. Mycket plats för förvaring, även utvändigt. Midjebandet tillför möjligen stabilitet för vandring men gör sig bäst avklippt för löpning. Upplevdes relativt styv och inte särskilt följsam. Vi saknade ficka med dragkedja samt invändig ficka. Dessutom många lösa dragsnoddar och spännen som kan fastna.

+  Stabil och vattentålig. Bra förvaring.

 -Inte särskilt lätt eller följsam. Högre pris. 

Black Diamond Distance 15

Packvolym 15 liter

Pris 2 150 kronor

Vikt 367 gram

Vattentålighet Vattenavvisande

Köpinfo blackdiamondequipment.com

Användning

Den stryktåliga och vattenavvisande packsäcken, i kombination med kroppsnära passform, gör den här modellen lämplig för äventyrlig bergslöpning, vandring, klättring och alpinism – även i tuff terräng och -besvärlig väderlek. 

Beskrivning

Distance 15, som även finns i en 8-liters-version, har 7 förvaringsfickor i olika storlekar, framtill och på sidorna. Packsäcken har sidofickor för stavar, olika fästen för isyxor, två invändiga fickor, kompressionsband samt enhandsöppning i toppen. Finns i dam och herr, i storlekarna S, M och L, samt i olika färgutföranden.

Kommentar

En multifunktionell ryggsäck med bekväm och luftig bärsele, fin passform och bra förvaringsmöjligheter. Modellen upplevdes enkel att använda och överlag lätt, smidig och tålig. Plus också för stavfickorna på sidorna, ventilationskanalerna i ryggen och ett minimum av lösa dragsnoddar. Dock är ryggen relativt lång och toppen på huvudfacket är inte helt regntät. Bröstspännena är något klena och alltför elastiska, vilket ger viss -instabilitet vid löpning. 

+ Hög kvalitet, stryktålig, funktionell.Välsittande.

– Ej helt regntät. Mindre stabilitet. Högre pris.

Mammut Trion Nordvand 15L

Packvolym 15 liter

Pris 1 900 kronor

Vikt 380 gram

Vattentålighet Ja, vattentät

Köpinfo mammut.com

Användning

Alpinsäck för lätta, snabba bestigningar och smidig förflyttning i teknisk terräng. Den fungerar även bra för dagslånga löp- och vandringsturer tack vare bra passform och lättåtkomliga fickor – inte minst i regn, tack vare vattentät packsäck med rulltopp.

Beskrivning

Denna hybrid mellan klättersäck och löpar-väst har en vattentålig packsäck med rulltopp, som har två utrymmen och vattentäta dragkedjor i sidorna. Slitstarka materialet Cordura Ripstop har PFAS-fri impregnering. Inuti finns fickor för värdesaker samt vätskeblåsa, på utsidan fästen för rep, isyxor och stavar. Bärselen har fyra djupa fickor.

Kommentar

Vår testvinnare i allroundkategorin löpning/äventyr/klättring. Robust konstruktion och stryktåligt material brukar betyda hög vikt, men den här modellen är samtidigt lätt och smidig. Dragkedja på sidan för snabb åtkomst till packningen. Passformen är riktigt bra, även i hög fart – bärselen kan justeras efter kroppstyp och de breda axelbanden fördelar vikten bra. Bra regntålighet och hög kvalitet i alla detaljer. En mobilficka framtill med dragkedja hade varit pricken över i:et.   

+Regntålig, slitstark, smidig, funktionell. Bra passform. 

– Väl styv säck för löpning.

Salomon ADV SKIN Cross Season 15L

Packvolym 15 liter

Pris 1 800 kronor

Vikt 351 gram

Vattentålighet Vattenavvisande

Köpinfo salomonsports.com

Användning

Multifunktionell vätskeväst med vattenavvisande yttertyg och vattentätt huvudfack, vilket gör den lämplig för året runtbruk. Passar för längre löpturer, speedhiking och stigcykling tack vare smidig och lätt passform. Sitter bäst på längre personer. 

Beskrivning

Tillverkad i lätt stretchmaterial med vattenavvisande utsida som har försetts med  PFAS-fri impregnering. Dubbla huvudfack, varav ett vattentätt med rullstängning. Invändig ficka för 1,5 liters vätskeblåsa. På västens framsida finns 8 rymliga fickor för vätska, energi, mobiltelefon med mera. 

Kommentar

Väldigt genomtänkt, lätt och följsam vätske-väst med vattentätt packutrymme och totalt 13 fickor (!). Hög användarvänlighet med många lättåtkomliga fickor och lätt att justera passformen. Vi uppskattade den smidiga och sköna passformen, samt att ryggdelen stod emot fukt. Bröstbanden är dock i klenaste laget. Det blir också lite knåp med att fixera alla lösa snoddar.

+Mycket bra passform + fickor. Bra regntålighet.

-Pilligt och klent bröstband. Många lösa dragsnoddar.

Dynafit Alpine 15 Vest

Packvolym 15 liter

Pris 1 700 kronor

Vikt 260 gram

Vattentålighet Nej

Köpinfo dynafit.com

Användning

Unisexmodell med tajt passform som passar för lite längre löpturer, speedhiking och även stigcykling tack vare låg vikt och smidigt utförande. Däremot står den ej emot väta så man behöver en vattentät packpåse för kläder. Isolerar lite extra i kallare väder.

Beskrivning

Vätskeväst i unisexutförande med totalt 15 liters packvolym och 12 fickor. Det bakre packutrymmet är delat på två med en invändig, löstagbar vattentät ficka för mobiltelefon och fäste för vätskeblåsa. 9 fickor framtill och på sidorna för vattenflaskor, mobil, energi med mera. Två halvliters ”softflasks” ingår. Fyra stavfästen.

Kommentar

Mycket välsittande, lätt och följsam; det känns knappt att man har den på. Smidigt och enkelt att justera passformen. Plus för att svett ej trängde igenom ryggdelen. Många smarta lösningar: flera lättåtkomliga fickor, vattentålig invändig ficka, flera fästpunkter för stavar, kompression som håller packningen på plats. Helt fri från en massa löst hängande dragsnoddar.

+Skön passform, inga lösa snoddar.Flera bra fickor. 

Möjligen något tät och varm.

Silva Strive Mountain Pack 17+3

Packvolym 20 liter

Pris 1 000 kronor

Vikt 584 gram (storlek M/L), 480 gram utan ryggplatta.

Vattentålighet Vattenavvisande 

Köpinfo silvasweden.com

Användning

För längre turer till fots – vandring eller speedhiking där du ska bära med dig allt du behöver under flera dagar. Modellen kan också fungera för löpning, om midjebandet lindas runt nedre bröstbandet så man slipper tryck över magen.

Beskrivning

Tillverkad i vattenavvisande och snabbtorkande lättviktsmaterial med flexibel packvolym (17+3 liter) via rulltopp. Stretchvingar på sidorna för en omslutande känsla. Två kraftiga bröstspännen, brett midjebälte, kompressionssnodd, liten invändig ficka samt fack för vätskepåse. Nätfickor i sidorna. Finns i XS/S och M/L. 

Kommentar

Bra med flexibel packkapacitet och vattenavstötande material. För att få godtagbar vikt behövde vi ta bort den styva ryggplattan (104 gram), och vi lindade midjebandet runt det övre bröstbandet för att få till en bekväm passform kring magen. Flaskfickorna framtill på bärremmarna är lite väl rymliga och modellen har många lösa snoddar och spännen. 

+Flexibel packvolym. Vattenavvisande utsida.

-Högre vikt. Sämre passform över bröst och mage.

UD Fastpack 20

Packvolym 23,4 liter

Pris 1 500 kronor

Vikt 630 gram

Vattentålighet Vattenavvisande

Köpinfo ultimatedirection.com

Användning

En bra ryggsäck för långa löpturer, speedhiking och även flerdagars vandring med lätt packning. Med bra stabilitet, slitstyrka, vattenavvisande material och fin bärkomfort lämpar den sig även för pendling. En invändig ficka rymmer en mindre laptop.

Beskrivning

Löparryggsäck med ventilerande ryggpanel, avtagbart midjeband och totalt 16 fickor. Packsäck i stryk- och vädertålig Robic med rulltopp, tre stretchiga ytterfickor och stavfästen. Invändig ficka med dragkedja samt fack för vätskepåse/laptop. Bärremmar med 10 fickor fram. Finns i dam- och herrmodell i olika färg, storlek S/M och M/L.

Kommentar

Vår testfavorit i kategorin löpning/speedhiking. En mycket genomtänkt, gedigen, funktionell och användarvänlig ryggsäck med riktigt bra fickor. Fin bärkomfort med kort rygg, bred ryggplatta och justerbar bärsele (utan oskönt midjebälte). Rulltopp och dragkedja gör det möjligt att packa mycket med enkel åtkomst till packningen. Mycket hög kvalitet. Hög vikt är vårt enda minus. 

+ Genomtänkt! Bra komfort, funktion och tålighet.

-Högre vikt.

OR Helium Adrenaline Day Pack 20L

Packvolym 20 liter

Pris 1 800 kronor

Vikt 509 gram

Vattentålighet Ja, vattentät.

Köpinfo outdoorresearch.com

Användning

Unisexmodell för lättviktsvandring och dagsturer, även i blöt väderlek. Den funkar även hyfsat för löpturer då modellen är väldigt lätt, dock med något begränsad stabilitet. Även användbar till vardags och på resa, samt för alpina turer. 

Beskrivning

Tillverkad i 100% diamond ripstop-nylon (bluesign) med Pertex Shield för maximal vattentäthet och slitstyrka. Ergonomiska axelremmar och vadderad ryggplatta. Toppmatad modell med stor utvändig ficka, kompressions-remmar och öglor för isyxa. Fickor framtill på bärremmarna och en invändig ficka för vätskeblåsa.

Kommentar

Den här ryggsäcken är mer allround jämfört med övriga modeller i testet, tack vare sina klassiska, vadderade axelremmar – vilka också ger bättre komfort för tyngre packning. Flexibel lösning med avtagbart midjeband, vilket är bra, men endast ett bröstspänne ger inte tillräcklig stabilitet för löpning. Modellen har också många lösa remmar som är svåra att fixera.

+ Väldigt allround. Låg vikt. Vattentät och stryktålig.

-Mindre stabilitet för löpning.

Salomon XT20

Packvolym 20 liter

Pris 1 550 kronor

Vikt 550 gram

Vattentålighet Vattenavvisande

Köpinfo salomon.com

Användning

Lätt och funktionell unisexmodell som är bättre för lättviktsvandring/speedhiking än löpning – främst för att den har ett brett, vadderat midjebälte och lång rygg. Axelremmarnas konstruktion gör den mindre lämplig att använda som vardagsryggsäck.

Beskrivning

Materialet är polyester och polyamid. Vadderat midjebälte och stora förvaringsfickor för 50 cl-flaskor framtill på bärremmarna. En halvliters ”softflask” ingår. Ryggdelen är lätt vadderad och ventilerande. En mindre ficka för värdesaker i toppen samt en större invändig ficka för vätskeblåsa. Finns i en storlek och i tre olika färger.

Kommentar

Rymlig, bekväm och funktionell ryggsäck med många fickor. Den vadderade och ventilerande ryggdelen är skön och ger bra bärkomfort, men det krävs att man använder bröstremmarna för att ryggsäcken ska sitta ordentligt på plats, vilket begränsar vardagsbruk. Modellen upplevdes lätt och smidig för både löpning och speedhiking, men den går väl långt ner på ryggen.

+Lätt, rymlig, funktionell och bekväm.

– Bäst för träning, sämre till vardags.

Dynafit Traverse 22

Packvolym 22 liter

Pris 1 600 kronor

Vikt 462 gram (storlek M/L)

Vattentålighet Vattenavvisande

Köpinfo dynafit.com

Användning

Rymlig modell som lämpar sig för längre lättviktsturer, både vandring och löpning. Traverse 22 har vattenavstötande utsida som klarar lätt regn. Bärselens utformning gör den specifik för aktivitet och ej optimal som ryggsäck för vardagsbruk.

Beskrivning

Tillverkad i vattenavvisande nylon. Sido-access till huvudfack samt till en yttre ficka. Avtagbar vattentät mobilficka samt fack för vätskeblåsa invändigt. Lätt vadderad rygg. Bärsele med fyra fickor fram för vätska med mera. Avtagbart tunt midjeband. Kompressionsband i sidorna fungerar även som stavfästen. Unisexstorlek XS/S samt M/L. 

Kommentar

Traverse 22 är vår favorit i kategorin löpning 16–25 liter. Den är lätt, smidig och förvånansvärt rymlig med en mängd förvarings- och justeringsmöjligheter för individuell passform. Bra också med snabb access till packningen. Packsäckens topp borde ha bättre kompressionsmöjligheter. Axelbanden sitter brett, bröstbanden måste användas.

+ Rymlig och följsam. Lätt, smidig och funktionell.

-Sämre kompression och passform i överdelen.

Mammut Lithium 25

Packvolym 25 liter

Pris 1 600 kronor

Vikt 880 gram

Vattentålighet Vattenavvisande

Köpinfo mammut.com

Användning

En bra ryggsäck för vandring, speedhiking och alpina äventyr. Den har tillräcklig bärkomfort även för lite högre packvikt. Borde också fungera fint på aktiva resor och längre turer – även i tuff terräng och växlande väder, tack vare det infällda regnskyddet. 

Beskrivning

Tillverkad i vinylacetat (89 procent återvunnet material) med PFAS-fri impregnering. Vadderade axelremmar, styv och bred ryggplatta med ventilationskanaler. Brett, avtagbart höftbälte. Elastiska sidofickor, blixtlåsfack på ovansidan. Infällt regnskydd i botten. Fästen för stavar/isyxor, ficka för vätskeblåsa samt ett bakre ytterfack.

Kommentar

En mycket genomtänkt och gedigen ryggsäck: lätt och smidig men också robust och synnerligen stabil. Hög bärkomfort och bekväm passform. Saknar flaskhållare på bärremmarna och sidofickorna är något besvärliga att komma åt. Vi upplevde att det kraftiga höftbältet endast kan motiveras av riktigt tung packvikt. 

+Stabil, stryktålig. Lätt och smidig. 

-Saknar fickor på bärremmarna.Högre vikt.