Ledare: ”Ett löfte om frihet”

Frihet är att stoppa allt man ­behöver i en vettig ryggsäck och sätta av rakt ut i spenaten. I månadens ledare skriver chefredaktör Marie Kjellnäs om livets näst viktigaste val – valet av ryggsäck.

Den senaste månaden har jag umgåtts mer än vanligt med ryggsäckar. En rad nya modeller har passerat revy på redak­tionen och vi har arrangerat tester och fotograferingar. I bakhuvudet har jag också haft en reportageresa till Sarek som ska ske i augusti – och minnet av min senaste lite längre fjälltur, med en säck som gav ett polerat­ första intryck men visade sig helt sakna inre kvaliteter.­ Den gången svor jag på att aldrig mer låta mig charmas av yta.

Vissa skulle nog säga att valet av partner är livets viktigaste. Men i så fall kommer ryggsäcken som ohotad tvåa. Noga utvald kan den ge dig nöd­vändig balans i tillvaron, lära dig att organisera och prio­ritera. Den kan skona dina leder, stötta dig på ­rasten, ja till och med leverera en skön omfamning när du känner dig låg. 

Mycket handlar som bekant om kemi. Har du lyckats fånga ett riktigt praktexemplar till ryggsäck så kan ett förstulet ögonkast i förrådet räcka för att gå igång på alla cylindrar. Börja fantisera om äventyr på tu man hand, svindlande höjder, ­hemliga laguner, ljusa långnätter, ja du vet.

En gång för många år sen, innan fossilfritt var en grej, köpte jag en bil jag egentligen inte behövde – bara för att jag ville se den stå där på min parkeringsplats och utstråla att jag kunde dra vart jag ville, när jag ville. Jag tänker att ryggsäcken i förrådet bär på motsvarande löften om frihet, kravlöshet och äventyr. I grunden är den ju ett uppdaterat luffarknyte, varken mer eller mindre, där bärsystem och smarta fack har ersatt pinne och duk.

En ryggsäck har sina begränsningar, trots allt. Och det är faktiskt en del av succékonceptet. Hemma i huset eller lägenheten kan vi lätt få för oss att vi behöver en massa nya grejer, dubbletter och trip­letter – fler glas och slipsar, ny soffa och pool som grannen. 

En viss konsumtions­iver kan förstås infinna sig när säcken ska packas, men när den väl ­sitter på ryggen och civilisationen lämnats därhän är det som det är. Ryggsäcken och det som ryms i den är allt du har och behöver, och ­aldrig känns väl livet så rent och enkelt som på tur.

I det nya numret av Utemagasinet hittar du ett gediget test av ryggsäckar modell större, för tältturer eller stugturer med rejäl packning. Våra utrustningsproffs Lena Hedman och Erika Eneqvist har korat två praktexemplar i ett riktigt imponerande startfält, där i princip alla modeller har potential att bli någons förrådsflört.

För vi gillar ju olika, när det gäller ryggsäckar som det mesta annat. Vi kan debattera ihjäl oss om lätt eller tung, smal eller bred, topplock eller rulltopp, ledat eller fast bälte, svart eller vit – men alla som någon gång hittat den rätta vet ju att det i grunden handlar om kemi.

Ungefär här hade jag tänkt sätta punkt, men så kom jag på att det ju finns exempel på riktigt bra relationer som börjat med bråk. Så jag kanske borde sluta klämma på fräscha nyheter, och ge den där ytliga fan från förra turen en chans till.

/ Marie Kjellnäs, chefredaktör Utemagasinet