Matilda Söderlund: ”Klättringen får mig att pusha mig själv – fysiskt och mentalt”

ANNONSSAMARBETE MED HAGLÖFS: Magisk natur, stora berg och med siktet inställt mot toppen. Den svenska proffsklättraren Matilda Söderlund berättar om sin kärlek till klättring på bergsväggar runt om i världen.

Vissa är som gjorda för att klättra. Matilda Söderlund har varit fast sedan hon klättrade första gången som 11-åring och blev 2019 den första kvinnan i Norden att bestiga en 9a-rutt. Förra året gjorde hon sin senaste klättringsutmaning och slog rekord igen – då i team tillsammans med Sasha DiGiulian och Brette Harrington.

Utmaningen var Rayu. En knepig 15-pitch på 610 meter och klass 8c i klättringsväg på Peña Santa de Castilla, norra Spanien. Matilda, Sasha och Brette blev det andra klättringslaget som någonsin klarade rutten. De slog dessutom ett världsrekord för den svåraste, stora väggen som klättrats av ett kvinnligt lag. Här berättar Matilda om utmaningen och kärleken till klättring.

Berätta om utmaningen och höjdpunkterna under klättringen på Rayu?
– Mina känslor pendlade mellan nervositet och spänning. Väl på bergsväggen var den största utmaningen att få till tradklättringen, en typ av bergsklättring där man placerar sin egen utrustning vilket jag hade begränsad erfarenhet av. En annan utmaning var vädret med starka stormar var fjärde till femte dag som gjorde det svårt att planera rutten. Höjdpunkten måste det vara att stå på toppen av Peña Santa de Castilla. Det kommer jag minnas hela mitt liv.

Att tackla en sådan utmaning kräver säkert ett starkt lag. Hur fick ni till ett bra flow på väggen?
– När man klättrar ihop får man ett väldigt starkt band till varandra – du lägger ju ditt liv i någon annans händer. I laget kompletterar vi varandra bra då Brette har erfarenhet av storväggs- och tradklättring, jag av sportklättring och Sasha av både disciplinerna. Vi hade även övat på vårt lagarbete innan, så väl på plats gick det smidigt.

Vad är viktigt när du väljer kläder till klättringen?
– Jag är kräsen när det kommer till kläderna jag klättrar i. Man måste ju kunna röra sig obehindrat, så hållbarhet och rörelsefrihet är nyckeln. En jacka som skyddar från kyla, vind och regn är viktigt och byxor som sitter bra, är slitstarka och med ett tyg som jag kan röra mig i.

Vad får dig att ständigt söka nästa klättringsutmaning?
– Inget slår känslan av att vara uppe på väggen, oavsett om det är en liten boulderingvägg eller en hög bergsvägg som Rayu. Där är jag i mitt rätta element. Utmaningar är centralt eftersom ingen klättring är den andra lik, och känslan att nå toppen av en klättring som du investerat både tid och ansträngning i är bättre än ord kan beskriva. Jag älskar också att klättringen får mig att pusha mig själv, både fysiskt och mentalt.

När jag klättrar utomhus är naturen förstås en stor inspiration. Ta bara det faktum att de vackra klippformationerna vi klättrar på är skapade av naturen själv. När jag är ute följer jag också mantrat ”leave no trace”, det vill säga att inte lämna skräp, utrustning eller liknande efter mig. Jag tar med mig allt hem igen – precis som alla minnen jag skapat.

Haglöfs ROC-serie – som gjord för klättring

Haglöfs ROC-serie är utformad i samarbete med professionella klättrare och optimerar prestandan på väggen genom att kombinera exceptionellt skydd med maximal rörelsefrihet.

Roc Grip Tee

Ergonomiskt konstruerad med en kombination av ekologisk bomull och hampa.

ROC Flash GTX-jacka

Skyddar bra med vind och vattentät 3-lagers GORE-TEX utan att begränsa rörligheten.

ROC Spitz midjacka

Polartec® Power Grid™ fleece optimerar rörlighet, värme och andningsförmåga samt håller fukt ute.

Läs mer om ROC-serien på haglofs.com här.

#OutsidersbyNature