Vinn fotograf Henrik Tryggs senaste bok


Vinn fotograf Henrik Tryggs senaste bok

Henrik Trygg, fotograf och mångårig medarbetare i Utemagasinet, har just gett ut tokfina boken Äventyr i skärgården på bokförlaget Max Ström.

Så, du gillar alltså Stockholms skärgård?
– Ja, det är ju min lekstuga. Jag är uppvuxen i S:t Anna och känner att jag behöver skärgård för att må bra, komma ut, andas och göra roliga grejer. Folk ser ofta bara det innersta av skärgården, men det är ju ett stort spektrum av olika miljöer om man tar sig från innerstan ända ut till ytterskärgården. Där ute är det riktig vildmark, faktiskt.

Dina kapitel heter Vind, Himmel, Sand, Klippa, Under ytan, Natt, Vatten, Storm, Vintervatten, Is och Snö. Vad fotar du helst?
– Is! Alla gånger. Skärgården är som vackrast på vintern, det kan se ut som Arktis när isen växer och bryter upp över land. Och vinterljuset är fantastiskt, helt överlägset sommarljuset. På
vintern kan det vara fint ljus hela dagen, inte bara tidiga
morgnar och kvällar.

Om du bara får besöka skärgården en gång till, vart tar du dig då?
– Till Myggskär, längst ut i ytter-skärgården. Det är i stort sett bara en platt häll, inga buskar, ingenting. Där finns två små röda stugor som Skärgårds-
stiftelsen har fixat till, de står öppna året runt för allmänheten, det är bara att checka in. Ta bilfärjan till Ornö, sätt i kajaken vid Kyrkviken och paddla tre timmar så är du där. Och glöm inte ved och färskvatten!

 

Vinnare i tävlingen blev Kajsa Lindh från Malmö, stort grattis!