Necky Chatham 17

Fakta:

Tillverkarens användningsområde

Havskajak för tuffa väderförhållanden. Byggd för att klara surf med snabba svängar. Utrustad med skädda och sits för långfärd.

Testarnas omdöme

Mellanstor kajak som är rolig att leka och surfa i men också tillräckligt kursstabil, lättpaddlad och trygg för att fungera riktigt bra på längre turer.

Necky Chatham 17

Sittbrunn/sits

Stor sittbrunnsöppning gör det enkelt att kliva i och ur. Mjuk och bekväm sits vars ryggstöd kan justeras och ger kontakt i sitsen och rörlighet i ryggen. Benlängden justeras i ganska stora steg vilket kan vara en nackdel om ett mellanläge önskas. Justerbara knästöd. De små plastpedalerna är lite veka och vassa för bara fötter.

Necky Chatham 17

Paddelegenskaper

”Jag är kär”, sa Roger efter surf och lek i Chatham. Och det är talande för Chatham som passar medelstora, både långa och korta paddlare i vårt test. Bäst är den för paddlare upp till 90 kilo som vill ha med packning. Havskajakpaddlarna tycker mycket om skrovformen med platt v-botten som ger bra egenskaper för lek och surf och gör det lätt att ta vågor och att svänga när man lutar sig. Är både initial-, slutoch kursstabil. Går fint både tom och med last. Sittställningen medger paddeltag långt fram. Anmärkningsvärt är dock att den går väldigt stänkigt och tar vatten

Styrsystem

Styrning Lättjusterad och bra skädda, i många lägen behöver den inte fällas ut så mycket förutom i surf då fullt utslag är bra. Onödigt att skäddans justeringslina är dragen framför luckan.

Packluckor, övriga detaljer

Klart godkända packluckor med täta gummilock. Fikaluckan är lite svår att nå från sittbrunnen. Utrustningsnät saknas på däck. Bärhandtagen är något långa och hamnar i vattnet vid paddling. Utrustad med skädda. Finns även i 500- och 540-längd