VKV Seagull Ocean Fischer Edition

Fakta:

Tillverkarens användningsområde

Ocean är den stabilaste och största modellen i VKV Seagull-serien. Havskajaker för dig som vill paddla långfärd på ett enkelt sätt, gärna med motions-/tävlingsteknik och kanske vingpaddel.

Testarnas omdöme

Trygg och välbyggd expeditionskajak, passar stora paddlare och är den enda modell i testet som anpassats till ”motionspaddlingsteknik”, bland andra Linas och Görans favorit i testet. Är lättdriven, rymmer mycket last, klarar alla vatten och surfar fint. Bästa rodersystemet i testet. Paddlas lämpligen med vingpaddel. Dyr men med lång livslängd och bra andrahandsvärde.

VKV Seagull Ocean Fischer Edition

Rymlig sittbrunn för långa paddlare.

Sittbrunn/sits

Stor sittbrunnsöppning som är lätt att ta sig i och ur – om kajaken går runt ramlar man ur. Här finns plats för riktigt långa paddlare, men även de minsta sitter riktigt bra. Sitsen är skålformad och saknar ryggstöd för att medge rotation i höften. Skumplastvadderade knästöd. Sitsen justeras i längsled och kan beställas i olika höjd, vilket vana paddlare brukar uppskatta. Testets bästa pedaler, centrerade, med en fast nederdel som ger hälen stöd, och en rörlig ovandel för styrning. Pedalerna är varma och bekvämt inklädda. Benlängd justeras steglöst enkelt även när man sitter i kajaken.

VKV Seagull Ocean Fischer Edition

Testets bästa pedaler justeras enkelt i kajaken.

Paddelegenskaper

Effektiv kajak att paddla långa sträckor med mycket packning. Stabil på alla plan – initial-, slut- och kursstabil. Den är lättdriven och går fint i sjön med vinden från alla tänkbara håll, tack vare skrovformen och ett funktionellt roder.Rolig att surfa med. Är däremot inte särskilt lättmanövrerad och svår att rolla.

Styrsystem

Bästa roderkonstruktionen i testet. Gedigen, enkelt att fälla upp och ned och går helt ned i vattnet. Tål dessutom is.

Packluckor/övriga detaljer

De enorma packutrymmena nås från två rektangulära öppningar – de största i testet. Dessa stängs enkelt med hakar som vrids över luckan, en konstruktion som lever lika länge som kajaken. Elegant yttre med däckslinor, nät på fördäcket istället för fikalucka och en fast kompass.

VKV Seagull Ocean Fischer Edition VKV Seagull Ocean Fischer Edition VKV Seagull Ocean Fischer Edition