TEST: 7 ryggsäckar 45-55 liter

Fakta:

För många av oss varar förhållandet till vår ryggsäck längre än till en partner. Det finns därför all anledning att vara omsorgsfull i valet. Det finns idag en uppsjö av modeller på marknaden för alla tänkbara aktiviteter och kroppstyper. Problemet är att hitta rätt i djungeln där ute.

Vi har denna gång valt att kika närmare på säckar som rymmer runt 50-liter. Dessa fungerar lika bra på dagstur, på en veckolång sommarvandring som på vinterns stugturer. Den är dessutom en perfekt ryggsäck för resenären. Säckarna är inte utvecklade för någon specifik aktivitet utan för allmänt bruk. De har därför ett brett användningsområde, samtidigt som de då kan sakna specialfunktioner för till exempel klättring eller skidbestigning.

Några egenskaper hos en säck är viktigare än andra. Viktigast av alla är passform och komfort. En säck med fel rygglängd eller felplacerade axelremmar kommer aldrig att bli en trogen följeslagare. Bärsystemet är en annan viktig egenskap och hur stabilt det ska vara beror på vad du ska använda säcken till. En säck på 50 liter går att fylla med åtskilliga kilon och innebär en dagsturssäck för vissa, medan den fungerar utmärkt för en veckas fjällvandring inklusive tält för andra. Den förra ställer inte höga krav på bärsystem medan den senare definitivt gör det. En tung säck kräver också stadga i ryggen, till exempel med hjälp av en platta eller aluminiumprofiler. Samma sak gäller axelremmarna. Dessa detaljer gör i sin tur själva säcken tung och den acceptabla packvikten går hand i hand med vikten på säcken. Om du ska använda säcken på vintern är snölås och stora spännen, som går att hantera med handskar, viktiga detaljer. Du bör då också ställa dig mer tveksam till ventilerande nätdetaljer i rygg och sidor som tenderar att fyllas med snö.

Det här testet gäller dig som vill ha en säck som kan användas till det mesta. Titta därför extra noga på spännen och kompressionsremmar så att dessa fungerar med såväl vandringsstavar som skidor. Somliga säckar fungerar dåligt när du bär hjälm och passar därför sämre vid aktiviteter som cykling och klättring. Tillåter plånboken och garderobsutrymmet flera olika säckar är det naturligtvis en bra idé att skaffa en lätt modell och en med ett tyngre och mer avancerat bärsystem.

En ny trend är att toppmatade säckar ofta kompletteras med front- eller ryggöppningar för att det ska bli lättare att komma åt packningen. Också det är något som gör säckarna tyngre vilket går stick i stäv med den allmänna lättviktstrenden.

Bland årets säckar sticker Klättermusen ut med en helt ny typ av bärsystem, med ergonomiska axelremmar och höftbälte. En urstark säck som visserligen väger lite mer och kostar en hel del mer, men som bär hur tungt som helst och dessutom får beskrivas som närmast outslitlig. I den andra änden av skalan, med lättviktstrenden i fokus, hittar vi Mountain Hardwear och Bergans med riktigt lätta säckar som fungerar för det mesta utom för tung packning.

TEST: 7 ryggsäckar 45-55 liter

Är du en vandrare?

En erfaren vandrare känner man igen på att det inte hänger en massa utrustning utanpå säcken. Folk som vistas mycket ute placerar bara i undantagsfall utrustning på utsidan av säcken. Risken att tappa tältbågar och liknande när man vandrar genom terrängen är stor.

Så packar du säcken

För vandring utmed leder och i enklare terräng ska du packa det tyngsta högst upp i säcken och mot ryggen. Med hög tyngdpunkt blir säcken enklare att bära. I kuperad och ojämn terräng som ställer krav på god balans gäller det att få ner tyngdpunkten. Det gör man genom att packa tunga saker långt ner i säcken mot ryggen. Vassa och hårda utrustningsdetaljer packas med den vassa delen mot fronten, både för komforten och för att minska skaderisken. Placera mjuka saker som kläder mot ryggen för att göra säcken så bekväm som möjligt. Regnkläder, vattenflaska, kamera och lunchmat bör placeras lättåtkomligt. Använd färgade packpåsar, till exempel en blå för kläder, en röd för första hjälpen och så vidare, för att på så sätt göra det enklare att hitta rätt i säcken.

Av: Kalle Grahn

TEST: 7 ryggsäckar 45-55 liter TEST: 7 ryggsäckar 45-55 liter