UTE testar: Snöskor för vintervandring

Kliv i, spänn åt, dra iväg. Få vinterdon slår snöskornas lättsamhet. Men vilka ska du välja? Vi har testat fem olika modeller, i
skog, på skare och i branta backar.   

Av: Erika Enequist och Lena Hedman, Foto: Linda Romppala

Så gick testet till: Snöskorna har testats med och utan ryggsäck under högvinter och vårvinter. Vi har vandrat i allt från skogsterräng till fjäll, där turerna gått på preparerad led med hårdare snö och i mjuk, fluffig lössnö där snöskorna avslöjat sin bärighet. Under vårvintern testades snöskorna i skarföre och något isigare förhållanden. Vi har vägt och mätt alla snöskor medan övrig information kommer från leverantörerna. Bärkraften anges i maxvikt för vad snöskon klarar av, i testet finns skor för allt från 50 till 140 kilo. Några snöskor finns i olika storlekar och maxvikt. Priser varierar i butik, det angivna är det lägsta i näthandel.

De vita kullarna blänker som nybakade maränger i solskenet. Det är en vinterdröm, redo att beträdas. På snöskor går du med trygga och säkra steg uppför fjällsluttningar, över åsar och ner i raviner. Lätt och stabilt, även med ryggsäck. Nere i skogen kan du vika av från leden och bana din egen väg. Där det är lössnö, tätt mellan träd och kuperad terräng är snöskorna följsamma och överlägsna långa skidor som ska vändas runt. Snöskorna gör naturen tillgänglig där det av olika skäl inte passar att åka skidor, eller som alternativ för den som inte gillar att skida. 

Förr var det trugor
Snöskor har använts i tusentals år. I Sverige kallades de runda eller rektangulära träramarna med djurhudar för trugor – samma ord vi idag använder för de snöbärande ringarna på skidstavarna. I Nordamerika användes en annan typ av snöskor, av samma material men mer som tennisracketar i formen. Jägare och andra som rör sig mycket i skogen om vintern använder snöskor när skidor inte funkar. Det kan vara i djup snö och/eller där det är riktigt brant. Även snowboardåkare kan ses hajka uppför berg på snöskor för att hitta fina utförsåk. På snöskotern får snöskorna följa med som säkerhetsutrustning, de kan rädda föraren vid haveri eller fastkörning. Användningsområdena är många,  men i det här testet har vi fokuserat på nöjesvandring i naturen. I länder som Frankrike och Italien motionerar många på pistade leder längs alpsidorna, med sköna vyer över spetsiga berg. En rad snöskolopp anordnas och då handlar det mer om löpning än gång. I Sverige har sporten inte fått något större genomslag ännu, även om allt fler destinationer erbjuder guidade gruppturer och ett och annat snöskolopp arrangeras även här. 

Moderna snöskor tillverkas helt i plast, alternativt med en metallram kombinerat med bäryta av plastmaterial – en sorts ”syntethudar”. För att ge grepp på brant och hårt underlag, har snöskorna stegjärn med vassa metalltänder under trampet där mest vikt kan fokuseras. Hur tänderna ser ut varierar och de kompletteras ibland med metallpiggar. Bindningarna fäster vid en framfots- eller hel fotplatta som är ledad framme vid tån för rörlighet. Fötterna förankras i fotplattan med plastremmar som dras åt över vristen och runt hälen. Skorna är oftast likadana och funkar både på höger och vänster, men om spännena sitter vid sidorna ska de vändas utåt så att de inte slår ihop och går sönder. I och med att fotplattan är ledad kan foten röra sig fritt i förhållande till den bärande snöskon, du går ”med lös häl”. En hälhöjare, i form av en metallbygel som kan fällas under hälen, ger stöd i brant uppförsbacke – samma lösning som på skidbindningar för toppturer.

Vi har använt mellanhöga vandringskängor under snöskotestet. De ger bra stöd, rymmer tjockare strumpor och är tillräckligt varma i normala vintertemperaturer. Riktigt kalla dagar kan värmeöverdrag behövas, eller extra varma storstövlar (som dock kan vara vekare än vandrings-kängor i konstruktionen). Testa så att skorna ryms i bindningen om du har stor storlek.

Snöskorna i testet
De fem snöskomodellerna vi har testat funkar alla bäst på pistad led eller skarsnö. De bär också i lös snö, men sjunker ner en rejäl bit vilket är tröttande. Den största modellen i testet har också bäst bärkraft och används ofta vid jakt. Formen och materialvalet avgör hur lätta och tysta skorna är att gå med. Hård plast kan upplevas som mer skramlig. Några modeller är vibrationsfria och tar upp stötar extra bra, vilket ger bättre ljud- och stötdämpning. Vår favoritmodell är tyst både i lös och hård snö, en konstruktion med aluminiumrör och syntethudar. Ju smalare form desto enklare är snöskorna att gå med – att gå bredbent tar på krafterna. Hur bra snöskorna håller på sikt har vi inte haft möjlighet att testa. Däremot blev det snabbt uppenbart att testets billigaste modell är betydligt enklare i konstruktion och materialval. Den är mindre stabil och pålitlig, men duger på kortare dagsturer. Resterande modeller har bättre bärighet, stabilare bindningar och klarar både långturer och tuffare terräng.  


MacKenzie

Pris: 500 kronor

Vikt per par: 1 600 gram

Storlekar: 21 tum

Mått :20×53 centimeter

Bärförmåga/Maxvikt: Uppgift saknas.

Övrigt: Unisexmodell

Köpinfo: xxl.se

Kort & gott:Lägsta priset och vikten har denna enklare snösko för kortare turer. Okej gåkänsla på platten, men hållbarhet och bärighet räcker inte för längre turer långt från stugan.

Beskrivning: Enklare snösko som smalnar av baktill. Stomme i aluminiumrör och bärande delar i syntethud. Fotplattan i hårdplast är delvis ledad och har två plastremmar som spänns med pumpspännen ovanpå foten. Bakom hälen en tunnare tygrem med enkel justering. Tjocka metalltänder runt om under fotplattan och hälen. Saknar hälhöjare.

Kommentar: Liten bärighet gör skorna smidiga att gå med på packad snö och skarsnö i plattare terräng. De sjunker dock tröttande mycket i lössnö. Lite trix att få bindningen på plats, kan behöva efterjusteras efter några steg. Fotplattan är inte helt ledad, så den följer med i fotens rörelse och piskar upp snö på vaden – vilket blir kallt.

TSL 325 Adjust 

Pris: 2 200 kronor 

Vikt per par: 1 790 gram

Storlekar: 23 tum

Mått: 22×59,5 centimeter

Bärförmåga/Maxvikt: 50–120 kilo

Övrigt: Unisex, skostorlek 39–50

Köpinfo: klingheim.se

Kort & gott: Passar bra för både snabba turer på leder och fritt i terrängen på fastare snö. Smidig sko som också ger exakta steg eftersom
foten sitter mycket bra i bindningen.

Beskrivning: Timglasformad snösko med hälhöjare. Bindningen har snabb justering framtill med skruvreglage. Vristremmen är vadderad och har pumpspänne. Teleskopisk fotplatta som regleras efter skostorlek. Vassa metalltänder på 2,5 centimeter under tårna och 6 korta metallpiggar under hela skon. Ljud- och stötdämpning finns. Väska ingår.

Kommentar: Smidig sko som är lätt. Avancerad och lättjusterad bindning – vi gillar särskilt den snabba regleringen vid tådelen. Foten sitter perfekt och konstruktionen ger distinkta steg. Utmärkt även i kuperad terräng. Inte den största ytan, men bärigheten är ändå god – om snön inte är alltför djup och lös. Något plastig känsla. Bra väska.

TSL 227 Camo 

Pris 2 000 kronor 

Vikt per par 2 220 gram

Storlekar 29 tum

Mått 23×74 centimeter

Bärförmåga/Maxvikt 70–140 kilo

Övrigt Unisex. Skostorlek 39–57

Köpinfo klingheim.se

Kort & gott: Passar fint på skogsturer med god bärighet även i djup snö. Inte för den mest kuperade terrängen. Perfekt när packningen är tung och bäst för de med större fötter.

Beskrivning: Timglasformad snösko som har lång och bred bäryta. Bindning med spännrem för justering framtill och pumpspänne i bakdelen. Teleskopisk fotplatta som regleras efter skostorlek. Ljud- och stötdämpning finns. Vassa fronttaggar i metall på 2,5 centimeter under tårna och 6 korta metallpiggar under hela skon. Väska ingår.

Kommentar: Snöskon med den stora ytan har bästa bärkraften i testet – även i djup snö. Inget för bergsturer, men pålitliga i skogen med mjuk gång och rätt tysta. Lättjusterade remmar till bindningen. Trevligt skogsmönstrade skor och bra väska. På mindre fötter känns snöskorna lite klumpiga, bäst över storlek 40.
En nättare och lättare modell är 217 Camo.

MSR Revo Explore M25

Pris: 3 100 kronor

Vikt per par: 1 900 gram  

Storlekar: 22 och 25 tum 

Mått: 20×56, 20×64 centimeter 

Bärförmåga/Maxvikt: 80 kilo, 54–100 kilo

Övrigt Även dam i 22 och 25 tum.

Köpinfo: granitbiten.com

Kort & gott: Härligt allsidig snösko med långsmal form. Den är bekväm att gå med på pistade leder och bär helt okej i lössnö. Lätt att justera, men lite skramligt ljud.

Beskrivning: Avlång och lite avsmalnande form. Hela stålramen har tänder runt om plus på tvären under framfoten. Bärande plastplattor fram och bak. Bindning som omfamnar foten, med mjuka kuddar upptill i hörnen. Remmar med pumpspännen. Mjuk gummiplatta under foten och tänder under bindningens tådel. Hälhöjare. Unisex 25 tum har testats. 

Kommentar: Den smala formen ger gåkomfort – ett bra val på långturen. Allsidig funktion med god stabilitet på packad snö och bra bärighet i lössnö. Den ovanliga tandade stålramen fäster bra på skrå när det är hårt. Enkel justering av bindningen, bara framremmen behöver öppnas när bakremmen väl passats in. Skramlar lite på hårt underlag. 

Tubbs Mountaineer 

Pris: 3 500 kronor

Vikt per par: 2 100 och 2 400 gram

Storlekar: 25 och 30 tum

Mått: 21×64, 23×76 centimeter

Bärförmåga/Maxvikt: 54–90 kilo, 77–113 kilo

Övrigt: Dam även i 21 tum och herr i 36 tum.

Köpinfo: tubbssnowshoes.com/en-se

Kort & gott: Skönt dämpade snöskor som är både stabila och smidiga. Snabbjusterad bindning. Bra grepp på packad snö och bär även i något djupare snö. Passar bra på långtur.

Beskrivning: Snöskor med lång och avsmalnande form. Hälhöjare finns. Aluminiumrör i ytterkant och syntethud med illustration av berg. Tåbindningen har justering med rem och hålband, och baktill finns också en hålrem med fästpunkter. Vassa tänder på 3 centimeter av kolstål under tårna och liknande vid hälen. Damskon i 25 tum har testats.

Kommentar: Bekväm och stadig sko med mjuk gång. Tyst och skön känsla med syntethud och metall. Snabbjusterad bindning med enkla handgrepp framtill och även hälremmen funkar bra. Inte de lättaste, men klart smidiga med sin smalare form. Bra grepp med vassa tänder på hårt före och i kuperad terräng.
Även god bärighet i lösare snö. Högt pris.


Checklista inför köp

1. Don efter person 

Om snöskorna ofta ska användas på längre turer i snörik mark, ska du välja en robust modell med stor bäryta. För snabba turer längs leder med hårdare snö passar en allsidig och smidig snösko med medelstor bäryta. För korta turer runt knuten räcker det med en enklare, mindre och billigare modell.

2. Jämför material

Snöskor kan vara helt i plast, vilket ger lätta modeller för allroundbruk. Vanligt är också aluminiumram med bärande yta av syntethudar – dessa ger ofta en dämpad och tyst gång.

3. Välj smidig bindning 

Din kängförsedda fot sätts fast på snöskon med remmar. Det ska vara enkelt att snabbt justera bindningen, även med handskar på. Foten ska sitta väl förankrad med tyngdpunkten mitt på snöskon så det inte blir bak- eller framtungt. Snöskorna har en ledad framfots- eller hel fotplatta, vilket gör att hälen är lös. Det är en fördel till exempel vid brant uppförsgång.

4. Kolla reglagen

I brant uppförsbacke behövs en hälhöjare. På en del modeller är det också möjligt att låsa fast den ledade fotplattan, vilket kan vara skönt till exempel när du går runt i tältlägret. 

5. Syna taggarna 

Snöskons fäste påminner om stegjärn. Under snöskons tådel finns ofta vassa, tandliknande taggar i metall som trycks fast i hårt underlag för att få grepp. Under hälen finns ibland liknande taggar. En del skor har enbart långa taggar under tårna och i övrigt mindre metallpiggar. Några modeller har taggar runt om hela skon. 

6. Välj rätt vikt 

Snöskor har oftast en angiven maxvikt – välj en modell som passar dig. Kom ihåg att lägga ihop din kroppsvikt med kläder, kängor och ryggsäck med innehåll. Ju tyngre packning, desto större bäryta krävs. Om du bara ska gå korta turer utan packning kan snöskorna ha mindre bäryta.

7. Stavar ger stöd 

Komplettera gärna snöskorna med ett par stavar, de ger stöd i kuperad terräng. Särskilt om du bär ryggsäck. I lössnö behövs stora trugor som bär bra på snön.