UTE testar: 12 lätta kikare för friluftsliv

Kikaren ger naturupplevelsen en extra dimension, och då snackar vi inte enbart fågelskådning. I det här testet har vi utvärderat tolv lätta och kompakta modeller för brett friluftsbruk.

Av: Fredrik Ölmqvist, Foto: Sofie Lantto

Så gjordes testet

Urvalet är baserat på aktuella kompaktkikare för friluftsbruk som finns på den svenska marknaden under 2021. Testgruppen har testat kikarna i naturen ­under höst, vinter och vår i olika väderlek. Fokus har legat på användarvänlighet, såsom reglage och vattentålighet, men även volym, vikt, fukt- och vattentålighet. Vi har även bedömt ljuskänslighet, skärpa och färgåtergivning. Kikarnas optiska prestanda har testats vid samma tillfälle, i identiska ljusförhållanden. Alla modeller har vägts av testgruppen, på samma våg. De tre sista kikarna i testet är snäppet tyngre och mer stabila än övriga, och jämförs i första hand med varandra.

Liten kikarordlista

Monokulär – För ett öga
Binokulär – För två ögon
Förstoring – Om förstoringsgraden är 8x skapas en bild där föremålet upplevs vara 8 gånger närmare.
Lins – Mindre kompaktkikare har i regel lite mindre objektivdiameter (20–25 mm), vilket ger ett begränsat ljusintag. När dagsljuset försvinner kan man behöva lite större linsdiameter (+40 mm).
Synfält – Bildbredd på ett visst avstånd. En kikare med 8x förstoring har i regel ett synfält på runt 120–130 meter. Högre förstoring innebär i regel mindre synfält.
Optik – Kvaliteten hos prismor och linser ger bättre klarhet, kontrast och ljusintensitet. För ett så brett synfält som möjligt finns kikare med vidvinkeloptik, exempelvis kikare av ’porroprisma design’.
Närfokus – Kortare närfokus ger bättre makrokapacitet, för att exempelvis kunna studera insekter på nära håll.
IPX-klassning – Klassificeringen mäter hur bra en enhet är skyddad från genomträngning av fasta föremål, damm och vatten
Diopter – Utöver fokuseringsratt har de flesta kikare även en diopterratt för att kunna ställa in den individuella synskärpan för höger och vänster öga.


Swarovski CL Pocket 8×25


Pris 7 900 kronor
Vikt 345 gram
Längd/Bredd 110/98 millimeter
Förstoring/Lins 8×25 millimeter
Synfält 119 meters bredd på 1 000 meter. 
Vattentålig Ja
Köpinfo swarovskioptik.com

Användning

Det smidiga formatet i kombination med mycket hög optisk prestanda torde tilltala mer kräsna användare, som fågelskådare med flera som vanligtvis använder större ­kikare. Modellens stora pupillomfång gör att den fungerar för olika ansiktstyper, med både brett och tätt sittande ögon.

Beskrivning

Vattentät och kompakt pocketkikare med högsta optiska prestanda. Delvis gummiklädd metallkropp och dubbla gångjärn gör modellen stadig och tålig. Fylld med kväve (nitrogen) för tålighet mot fukt och damm; vattentät ner till 4 meters djup; närfokus 2,5 meter. Anpassad för glasögonanvändare. Nackrem och skyddande cordurafodral medföljer, dock inte linsskydd. 10 års garanti. 

Kommentar

Varken billigast eller lättast i klassen, men CL Pocket blir väldigt kompakt ihopfälld och levererar extremt hög optisk precision, med mycket bra ljuskänslighet och överlägsen skärpa – vilket möjligen kan motivera det höga priset. Fokusreglaget aningen svårt att finjustera med handskar, men fokusratten ­löper klockrent med lagom motstånd. Högsta betyg även för ergonomi och stabilitet.

Focus Mono II

Pris 800 kronor
Vikt 156 gram
Längd/Bredd 111/108 millimeter
Förstoring/Lins 8×25 millimeter
Synfält 122 meters bredd på 1 000 meter.
Vattentålighet Ja
Köpinfo focusnordic.se

Användning

Focus Mono II passar för vandring, friluftsliv och resa där vikt och volym behöver hållas på så låg nivå som möjligt. Möjligen mindre synkomfort och optiskt precision jämfört med en traditionell kikare med två okulär, men tillräckligt lätt och smidig för att få följa med på varje tur. 

Beskrivning

Liten, lätt och vattentät monokikare av hög kvalitet. Ett prisma av optiskt BaK-4 glas och flerlagers antireflexbehandling på alla glasytor ger en ljus bild med god skärpa, även i svåra ljusförhållanden. Gummi­armering för maximal stötdämpning. Ergonomisk formgivning gör att den ligger bra i handen. 4 meters närfokus, 5 års ­garanti. Tunn nackrem och smidigt fodral ingår.

Kommentar

Lätt och smidig att bära med sig; väldigt kompakt och fickvänligt format. Tålig och ­relativt enkel att använda – men fokusringen kunde varit något större och mer lättjusterad. Det går att använda modellen med glasögon. Denna monokikare har emellertid inte samma synkomfort som en vanlig kikare.­ Se den som ett smidigt hjälpmedel under färden snarare än för mer stationärt bruk.

Pentax UD 9×21

Pris 890 kronor
Vikt 197 gram 
Längd/Bredd 108/87 millimeter
Förstoring/Lins 9×21 millimeter
Synfält 105 meters bredd på 1 000 meter.
Vattentålighet Nej
Köpinfo ricoh-imaging.eu

Användning

Lämplig modell när du endast behöver ­något lätt och enkelt för resa och friluftsliv. I enklaste laget för fågelskådning, men ­modellen torde kunna tilltala vandrande gramjägare och naturfantaster som klarar sig bra med en enklare kikare. Modellen är dessutom ypperlig för barn. 

Beskrivning

Pentax UD 9X21 är en liten men kraftfull minikikare med 9 gångers förstoring och 21 millimeter linsdiameter. Optik med Roof-prisma och FMC optisk coating, samt anti­reflexbehandlad för ljus och klar bild. Halksäker diopterring för enkel diopterjustering. 3 meters närgräns ger skärpa även på lite närmare föremål. Kikaren är tillverkad i plast och finns i ett flertal olika färger och den har 5 års garanti. Ett tunt fodral och lösa linsskydd ingår.

Kommentar

Liten, mycket lätt och smidig kikare som kan användas brett i friluftslivet. Riktigt bra ljuskänslighet – men skärpedjupet är något begränsat. Varken särskilt stabil eller väder­tålig. Lösa linspluppar som det gäller att hålla reda på. Det var inga problem att använda modellen med glasögon. 

Hawke Endurance ED 8×25

Pris 2 090 kronor
Vikt 295 gram
Längd/Bredd 108/114 millimeter
Förstoring/Lins 8×25 millimeter
Synfält 119 meters bredd på 1 000 meter.
Vattentålighet Ja (vatten- och imtät)
Köpinfo hawkeoptics.com

Användning

Det kompakta formatet och den relativt låga vikten är tilltalande för många frilufts­aktiviteter, även jakt och fågelskådning som ställer höga optiska krav. Den solida konstruktionen med magnesiumchassi ger bra stabilitet. Tål tuffa tag och ruskväder. 

Beskrivning

Smidig kikare som passar lätt i fickan. Solid konstruktion med dubbla gångjärn och lättviktschassi i magnesium med greppvänlig, skyddande gummibeläggning. Fullt flerlagerbehandlad optik för skarpa bilder. Högupplösta faskorrigerade BAK-4 takkantprismor. ED-glas (Extra Low Dispersion) för klarhet, skärpedjup och bättre färgåtergivelse.

Kommentar

Denna kikare är vår ­favorit bland de lättare modellerna med vikt upp till cirka 350 gram. Robust och smidig­ med imponerande optisk prestanda och synkomfort. Mycket bra ljuskänslighet och skärpa/skärpedjup, färg­återgivning samt kontrast. Utmärkt när­fokus, cirka 1,5 meter. Dessutom vädertålig och stabil, med linsskydd som hänger kvar under användning. Samman­taget ger denna kikare väldigt mycket för pengarna, men passar främst användare utan glasögon.

Steiner BluHorizons 8×22

Pris 2 300 kronor
Vikt 306 gram
Längd/Bredd 102/117 millimeter
Förstoring/Lins 8×22 millimeter
Synfält 98 meters bredd på 1 000 meter.
Vattentålighet IPX4 (regntät)
Köpinfo steiner-optics.com

Användning

Med linser som anpassar ljusinsläpp efter­ ljusförhållanden passar denna kikare bra i vatten, snö och höga berg. Tillräckligt bra optik för att tilltala fågel­skådare som vill ha en lätt och kompakt handkikare. Litet format passar inte minst de med lite mindre händer.

Beskrivning

Liten och kompakt kikare med Steiner Auto­Bright-optik. Roof-prisma och fullt flerlager­behandlad högkontrastoptik för skarpa bilder, samt närfokus ner till cirka 2 meter. Kikarhus i aluminium med dubbla gångjärn, går att vika ihop helt. Gummibeklädda okular för skydd, grepp och extra livslängd. Regntät. Vadderad neoprenpåse, putsduk och tunn nackrem medföljer. 10 års garanti.

Kommentar

Hög synkomfort med klar bild med fin kontrast och omslutande ögonmusslor som stänger ute ljus. Jämfört med andra modeller ger den en fylligare och mindre utfrätt bild i riktigt ljusstarka miljöer (testad vid vatten med solblänk). En välbyggd, stadig och tålig kikare med gummerat ytterhölje som ger säkert grepp. Stora reglage gör den lättanvänd. Hög kvalitet både på optik och konstruktion. Dessutom väldigt smidig.

Nikon Aculon A30

Pris 850 kronor
Vikt 280 gram
Längd/Bredd 122/115 millimeter
Förstoring/Lins 10×25 millimeter
Synfält 87 meters bredd på 1 000 meter.
Vattentålighet Nej
Köpinfo nikon.se

Användning

Nikon Aculon A30 är kompakt och lätt, vilket gör att du kan ta med den överallt. En kikare som lämpar sig för många utomhusaktiviteter. Dock saknar den imskydd och är inte vattentät, vilket begränsar användningsområdet.

Beskrivning

Den här handkikaren har okular med längre pupillavstånd för behagligare upplevelse. Linserna med takkantsprismor har flerskiktsbeläggning för ljus bild och mindre reflexer. Optik med Eco-glas: alla prismor och linser är garanterat bly- och arsenikfria. Skyddande gummibeklädnad. 3 meters närgräns. Nackrem, fodral och linsskydd ingår. Finns i svart/silver och helsvart. 1 års garanti.

Kommentar

Stabil och bra synkomfort med mjuka ögonmusslor. Lösa linsskydd. Bra ljuskänslighet och bra skärpa. Lagom trög fokusratt och lättåtkomlig diopterring. Den skyddande gummibeklädnaden ger också ett stadigt och bekvämt grepp. Glasögonbärare behöver vika ner de mjuka ögonmusslorna. Synd att den här kikaren inte är vattentät, men för kvaliteten och komforten i övrigt är den prismässigt intressant.

Pris 1 400 kronor
Vikt 290 gram
Längd/Bredd 103/111 millimeter
Förstoring/Lins 10×25 millimeter
Synfält 101 meters bredd på 1000 meter.
Vattentålighet Vattentät (IPX6)
Köpinfo silva.se

Användning

Den vikbara designen, det tåliga utförandet och den vattentåliga konstruktionen gör Epic 10 till en mångsidig allroundkikare för olika sorters friluftsaktiviteter. Även i blöta förhållanden, inte minst vattenaktiviteter som fiske och paddling. 

Beskrivning

Silva Epic 10 har alltså 10 gångers förstoring, en vattentät konstruktion och BAK-4 linser av högkvalitativt optiskt glas som ger hög skärpa. Kikaren är fylld med kvävgas för att förbli kondensfri. IPX6-klassning innebär att den står emot extrema regnoväder. Närfokus 4 meter. Gummibeläggning ger bra skydd och grepp. Tillbehör: nackrem i neo­pren, vadderat bärfodral och putsduk.

Kommentar

Stabil och tålig kikare med bra ljuskänslighet och färgåtergivning. Enkel att använda: kikaren går att vika ihop och bekväm gummi­yta ger bra grepp. Fokusratten löper lätt och ­diopterringen är lite lagom trög. Modellen går svårligen att använda med glasögon – det blir inte bra, helt enkelt. Ögonmusslorna läcker lite ljus och linserna är oskyddade. Vadderad och bred nackrem ger bra komfort. Prisvärd.

Carson Scout Plus 10×25

Pris 800 kronor
Vikt 248 gram
Längd/Bredd 112/99 millimeter
Förstoring/Lins 10×25 millimeter
Synfält 104 meters bredd på 1 000 meter.
Vattentålighet Nej
Köpinfo carson.com

Användning

Liten kikare som ryms i fickan och passar för en mängd aktiviteter. Lämplig som smidig och lätt förstakikare samt för den som vill kunna se bra (10 gångers förstoring) till en låg kostnad. Eftersom modellen inte är vattentät begränsas dock användningsområdet av väderleken.

Beskrivning

Liten och smidig kikare med högkvalitativ optik, 10 gångers förstoring och 25 milli­meter objektivlinsdiameter. Centrerad fokus­justering med självständig högerdiopter­justering. Konstruerad med BK-7-prismor (Typ Porro Prisma) och fullt ytbehandlade linser. Ögonavstånd: 9,5 millimeter. För­varingsväska, bärrem och linsduk medföljer.

Kommentar

Liten, kompakt och smidig modell. Bra ljuskänslighet, men i jämförelse med likvärdiga­ kikare i testet upplevde testgruppen att skärpan kunde varit bättre. Modellen gör sig bäst i bra ljusförhållanden. Mjuka ögonmusslor stänger ute sidoljus bra och ger fin synkomfort. För att använda kikaren med glas­ögon behöver man vika ner ögonmusslorna.

Focus Explore 8×25

Pris 1 350 kronor
Vikt 353 gram
Längd/Bredd 115/110 millimeter
Förstoring/Lins 8×25 millimeter
Synfält 126 meters bredd på 1 000 meter.
Vattentålighet Ja, ner till 1,5 meter.
Köpinfo focusnordic.se

Användning

Kompakt och smidig modell som är lätt att bära och packa med på resan, för den som söker en prisvärd kikare. Fungerar för allt från jakt till närstudier av fjärilar och andra insekter. Även för tuffa äventyr.

Beskrivning

Robust kikare med Barium Crown-glas och ­BaK-4­­­-prismor. Flerlagers antireflexbehandling (FMC) på alla glasytor för maximal ljusstyrka, kontrast, skärpa och korrekt färg­återgivning. Stort synfält och kort närgräns (2 meter). Tålig och greppvänlig gummiklädsel. Vridbara ögonmusslor och variabelt ­pupillavstånd (56–74 millimeter). Nackrem och vadderad väska ingår. 5 års garanti.

Kommentar

En smidig kikare i mellanstorlek, för den som vill ha lite bättre stabilitet och synkomfort än de allra minsta och lättaste modellerna kan erbjuda. Fokusratten är stor och lättanvänd och kikaren är rätt balanserad så den är lätt att skåda igenom under lång tid. Helt okej med glasögon. Mycket bra närgräns. Fokus- och diopterreglage är lättåtkomliga, även med handskar. Bra ljuskänslighet och skärpe­djup. Plus för vattentätheten och kikaren är klart prisvärd.

Nikon Prostaff 3s

Pris 1 900 kronor
Vikt 573 gram
Längd/Bredd 152/130 millimeter
Förstoring/Lins 8×42 millimeter
Synfält 126 meters bredd på 1 000 meter.
Vattentålighet Ja, till 1 meters djup.
Köpinfo nikon.se

Användning

Med sin lite större storlek och vikt passar modellen måhända mer för jakt och fågelskådning än lättaste vandringsturen. Jämfört med mer avancerade kikare är den dock relativt lätt och smidig – dessutom tålig och bra vid lite sämre ljusförhållanden.

Beskrivning

Ljusstark kikare med brett synfält i ett kompakt och lättviktigt hus. Främre linselementet har flerskikts antireflexbehandling. Kikaren är tätad med o-ringar samt kvävgasfylld vilket gör den damm- och vatten­tät samt imfri. Utsidan är gummiförstärkt för bekvämt grepp och extra tålighet. Alla glasdelar är gjorda av bly- och arsenik­fritt eko-glas. Närgräns: 3 meter. 10 års garanti. Linsskydd, nackrem och vadderat bärfodral medföljer.

Kommentar

Störst och tyngst i testet, men fortfarande lätt och kompakt som kikare betraktad. Enkel och robust. Bra ljuskänslighet och färg­återgivning, utmärkt synskärpa. Lättåtkomlig fokusratt med lagom motstånd. Diopterringen dock något trög, svårjusterad med handskar. Klen nackrem och linsskydden kunde sitta på bättre. Plus för ställbara ögonmusslor, funkar även med glasögon. Prisvärd. 

Kowa SV II32-8

Pris 2 800 kronor
Vikt 565 gram
Längd/Bredd 138/124 millimeter
Förstoring/Lins 8×32 millimeter
Synfält 136 meters bredd på 1 000 meter.
Vattentålighet Ja
Köpinfo kowaoptic.com

Användning

Denna modell väger dryga halvkilot och upplevdes stabil, med riktigt bra ljuskänslighet och skärpa. För den lite mer ambitiöse användaren är det en utmärkt kikare att ta med på tur i alla slags väder. I jämförelse ­klarade den skymningsljus riktigt bra.

Beskrivning

Vattentät kikare med kvävgasfyllt chassi som förhindrar imma på insidan av linserna vid temperaturväxlingar. Tillverkad av tålig och lätt polykarbonat med skyddande hölje. Optikens prismor har högkvalitativt BaK-4 glas. Samtliga linsytor har flerskikts anti­reflexbehandling. Den har även smuts- och vattenavvisande linsbeläggning. Närgräns
2 meter. 10 års garanti. Tillbehör: Väska, vadderad nackrem, okularlock och frontlock.

Kommentar

Stadig och genomtänkt konstruktion med hög vattentålighet. Stabil synkomfort. Imponerande optisk prestanda – väldigt bra ljuskänslighet och skärpa. Ljus och klar bild med hög kontrast och naturlig färgåtergivning. Lätt och smidig kikare i mellanklassen (något smidigare än Nikon Prostaff 3s) med brett synfält. Stor, lättjusterad fokusratt – ­diopterringen är däremot något trög.

Vortex Diamondback HD

Pris 2 490 kronor
Vikt 394 gram (454)
Längd/Bredd 111/116 millimeter
Förstoring/Lins 8×28 millimeter
Synfält 110 meters bredd på 1 000 meter. 
Vattentålighet Ja, 100 procent.
Köpinfo vortexoptics.com

Användning

En allroundkikare för användare med högre­ krav. Den lämpar sig för såväl jakt som fågelskådning och vandring. Skyddande gummi­armering ger bra grepp i alla förhållanden. Helt vattentät, imtät och dammfri. Står sig bra även i jämförelse med lättare modeller.

Beskrivning

Mellanstor modell med 8 gångers förstoring,­ Kikaren är fullständigt vattentät med o-ring-försegling. Faskorrigerade prismor ger skärpa och kontrast. Linser med fler­lagerscoating för ökad ljustransmission samt förbättrad upplösning och kontrast. Argonfyllt innanmäte skyddar mot väta, fukt och temperaturförändringar. BaK4-prisma ger skärpa från kant till kant. Justerbara ögonmusslor. Monterbar på stativ. Livstidsgaranti.

Kommentar

Kompakt, smidig och stabil modell av hög kvalitet. Genomtänkta detaljer och hög optisk­ prestanda. Stort synfält för sin prisklass. Väldigt bra ljuskänslighet och skärpa i dagsljus. Bra ljustransmission även i skymningsljus. Smidigt att linsskydden fram hänger kvar. Imponerande närfokus (cirka 1,5 meter). Lättåtkomlig fokusratt och trög, lite svåråtkomlig, diopterring. 

Tänk på!

1.Titta inte direkt i solen med kikaren, det kan orsaka permanenta ögonskador.

2. Kikare är inte särskilt stöttåliga, så var ­försiktig när du hanterar den. Använd nackrem för att inte tappa den.

3. Utsätt inte kikaren för höga temperaturer eller hastiga temperaturskiftningar.

4. Lösa linsskydd är mindre bra när man är ute i naturen, det är lätt hänt att glömma eller tappa dem. Har din kikare sådana är det smart att fästa dem i ett litet snöre.