UTE testar: Impregnering för skalplagg

Dagens skalplagg är mer miljösnälla än förr, men kräver kärlek och omsorg för att stå pall mot väder och vind. Vi har testat tio impregneringar för hemmabruk: wash-in, sprej och vax – och valt ut en favorit.

Av: Erika Enequist

Så gick testet till

Vi har tvättat och behandlat tygbitar och hela plagg enligt instruktionerna hemma i tvättmaskinen. Impregneringarna har sedan aktiverats med värme, antingen med hårtork eller i torktumlare. 

Alla produkter har testats på två oimpregnerade tyger, nylon och polyester, som först har tvättats och sedan impregnerats. Tygprovernas vattenavstötning har sedan testats på Mittuniversitetets Sports Tech Research Centre enligt testmetoden ISO 4920 (ISO = International Standards Organization) enligt Bundesmann regnduschtest. Tack Markus Ahnesjö för hjälp!

Skalplaggen som impregnerats i testet har därefter använts i fjällmiljö i 4–10 grader och intensivt regn, samt duschats på ett likvärdigt sätt för jämförelse. 

Granger’s Clothing repel 

Pris 179 kronor (33–60 kronor per plagg)
Volym 300 milliliter
ISO-resultat Nylon 70–80, polyester 90–100
Kontakt grangers.co.uk 

Användning

Avsett för skalmaterial och kan användas utan värme. Resultatet förbättras dock med värme, liksom att behandla varje plagg var för sig.

Beskrivning

Brittiskt märke som även har impregnering för dunprodukter och tält. Bluesign-godkänt och silikonfritt medel, flaska av miljövänligt ”ocean waste”. Locket rymmer 50 milliliter, för ett plagg tillsätts två mått och för varje tillkommande plagg ytterligare ett mått. Hängtorka eller tumla om plagget tål det.

Kommentar

Lättanvänt medel med nästan högsta resultat på den obehandlade polyestern. Bra yta blev det också på de skalplagg vi impregnerat. Plus för Bluesign-märkningen och att det är silikonfritt. Ocean waste-flaskor är av återvunnen plast plus att samma vikt återvinns från haven. Smart med mått i locket, dock rinner medlet ner på flaskan när locket skruvas åter. 

Imprenex Wash In Plus

Pris 120 kronor (20–40 kronor per plagg)
Volym 250 milliliter
ISO-resultat Nylon 90, polyester 80–90
Kontakt herdins.se

Användning

Nytvättade, torra plagg behandlas i balja eller tvättmaskin. Snabbtorkning i torkskåp eller -tumlare, liksom strykning, förbättrar resultatet.

Beskrivning

Denna falutillverkade wash-in-produkt är en vaxemulsion, och den enda som ska torka före behandling i tvättmaskin eller balja. Instruktionen anger inget mått för hur mycket medel som ska tillsättas per plagg, dock räcker 250 milliliter till 2 kilo plagg och 20 liter vatten (cirka 5–7 plagg). 

Kommentar

Enkelt att använda – förutom krånglet med att ingen dos anges per plagg och att de nytvättade plaggen ska torka före behandling. Detta är den billigaste wash-in-produkten och ISO-resultaten är klart godkända. När vi behandlade skalplagg blev det lika bra som med övriga medel i testet. Plaggen kan behandlas blöta men med ett sämre resultat. Ingen miljömärkning.

Nikwax TX Direct Wash-In

Pris 159 kronor (27 kronor per plagg)
Volym 300 milliliter
ISO-resultat Nylon 70–80, polyester 90–100
Kontakt nikwax.com

Användning

Välbeprövat märke som är enkelt att använda och ger ett gott resultat både i tvättmaskin och med blötläggning. Avsett för skalplagg och behöver inte värme.

Beskrivning 

Max två plagg i tvättmaskinen åt gången, med dosen 50 milliliter per plagg – mäts i flaskans kork. I balja lika mycket per plagg till sex liter ljummet vatten, blanda och låt dra i fem-tio minuter. Dropptorka eller tumla på svag värme. Innehåller inga skadliga lösningsmedel och är koldioxidkompenserad. Även för dun, stighudar med mera. Tillverkas i Storbritannien.

Kommentar

Fint resultat efter behandling av ett par tio år gamla Gore-tex-byxor. Även test i balja och ISO-testet gav full pott på polyester. Plus för tydliga instruktioner – den enda wash-in-förpackningen som anger att det inte är för skalplagg med absorberande foder. Saknar miljömärkning.

Organotex Wash-in  – BÄST I TEST!

Pris 249 kronor (50 kronor per plagg)
Volym 500 milliliter
ISO-resultat Nylon 80–90, polyester 90–100
Kontakt organotex.com

Användning

Nytvättade syntetplagg, dunplagg, vindjackor med mera behandlas våta eller torra i maskin eller balja. Torkas i tumlare eller torkskåp för bästa effekt, men kan också självtorka.

Beskrivning

Enda varumärket med flytande impregneringar som är lätt biologiskt nedbrytbara (inom 14 dagar – OECD 301C). Produkterna är även fria från cykliska siloxaner, isocyanater och andra miljöfarliga kemikalier. Klassificeras som giftfritt enligt CLP (Classification, Labelling, Packaging). År 2018 vann Organotex produkter Scandinavian Outdoor Sustainability Award 2018. 

Kommentar

Kul med det svenska Organotex som uppmärksammats för sitt miljötänk. Produkten är enkel att använda, instruktionerna är tydliga och det blir toppresultat i ISO-testet. Bäst i test ur ett miljöperspektiv. Något sämre testresultat på gamla skalplagg. Kan dock bero på rester av fluorkarboner i tyget.

Granger’s Performance Repel

Pris 200 kronor (55–75 kronor per plagg)
Volym 275 milliliter
ISO-resultat Nylon 70–80, polyester 90–100
Kontakt grangers.co.uk

Användning

Framtagen för att återställa vattenavvisande yta på tekniska friluftsplagg, skor och andra textilier. Behöver inte aktiveras med värme.

Beskrivning

Det nytvättade och fuktiga plagget läggs på en plan yta. Skaka flaskan och spreja från 15 centimeters håll. Efter två minuter torkas ytan med en fuktig trasa. Hängtorka eller torktumla om plagget tål det enligt tvättanvisningen. Engelsktillverkad och Bluesign-godkänd.

Kommentar

Resultaten med sprejen är riktigt bra. Att plagg kan sprejas medan de är våta, och inte behöver värmas, förenklar hela proceduren. Plus för att flaskan är av återvunnen ”ocean waste”. Granger’s är ett brittiskt märke som var först i världen med ett vattenbaserat impregneringsmedel för friluftskläder 1947. Har sedan 2017 Bluesign-godkända produkter. 

Imprenex Allround

Pris 139 kronor (antal plagg anges ej)
Volym 450 milliliter
ISO-resultat Nylon 90+, polyester 50–70+
Kontakt herdins.se

Användning

Impregnering som i första hand bör användas utomhus eller i rum med god ventilation. Avsett för funktionskläder, skor och kängor. 

Beskrivning

Plaggen ska först tvättas och torkas. Häng sedan upp dem, eller lägg dem på plan yta. Skaka flaskan och spreja ett tunt och jämnt lager från två decimeters avstånd. Torka gärna med värme för bästa effekt. Undvik inandning av ånga/sprejdimma. Flaskan sköljs ur och sorteras som plast.

Kommentar

Resultatet med sprejen Allround är goda – utom vid ISO-testet på obehandlad polyester. Hanteringen är enkel och instruktionerna tydliga. Vi saknar uppgift om hur många plagg sprejen räcker till. Herdins har anor ända från 1700-talet och låg då som nu i Falun. Där tillverkas idag Imprenex impregneringar som är moderna och ofta säljs i dagligvaruhandeln. 

Nikwax TX Direct Spray-on

Pris 180 kronor (90–180 kronor per plagg)
Volym 300 milliliter
ISO-resultat Nylon 70–80, polyester 90–100
Kontakt bios.se

Användning

Sprej för skalplagg, syntetiska sovsäckar och produkter som inte tål maskintvätt. Behöver inte värmas för att aktiveras.

Beskrivning

Placera det rena plagget på en skyddad plan yta, stäng dragkedjor. Flaskan skakas och sedan sprejas ett jämnt skikt från 15 centimeters håll. Torka efter två minuter bort eventuellt överflöd med fuktig trasa. Kolla så alla ytor täckts. Lufttorka eller torktumla på låg värme (se tvättråden).  

Kommentar

Sprejen är lätt att använda, och det på både vått och torrt tyg. ISO-resultatet på polyester är nära nog perfekt liksom i de tester på plagg vi gjort. Behöver inte värme för att aktiveras – bra för värmekänsliga material.

Nikwax var först med att fasa ut fluorkarboner i hela sin produktlinje. Denna brittiska 40-åring är väl beprövad och har vunnit åtskilliga utmärkelser. 

Organotex Spray-on

Pris 200 kronor (33–40 kronor per plagg)
Volym 500 milliliter
ISO-resultat Polyester 80–90, nylon 70
Kontakt organotex.com

Användning

Textilimpregnering som utlovas vara fri från hormonstörare och lösningsmedel. Fungerar på skalplagg, skor, tält och sovsäckar.

Beskrivning 

På plant underlag: Spreja jämnt över det tvättade och torkade plagget från två decimeters håll. Vänta en minut och upprepa. Fördela sedan med en trasa och torka bort överflödigt medel då droppar kan fläcka tyget. Torka enligt tvättråd i tumlare, torkskåp (40–70 grader) eller låt självtorka.

Kommentar

Enkel att använda – och det med en god känsla, då detta är den enda sprejen som är biologiskt nedbrytbar. Resultaten är mycket bra, både i ISO-testet och på skalplagg som sprejats. Vi har testat på olika typer av plagg med jämna resultat. Stort plus för klassningen som ej miljöfarlig enligt CLP (Classification, Labelling, Packaging). Svensktillverkad.

Impwax

Pris 99 kronor (10 kronor per plagg)
Vikt 80 gram
ISO-resultat Nylon -50, polyester 50
Kontakt linneasnaturprodukter.se

Användning

Svensk produkt. 100 procent nedbrytbar. Perfekt på textilier utan membran eller beläggning. Tål sträng kyla.

Beskrivning

Småskalig svensk produktion. Innehåller bivax, linolja (avslemmad) och stearin (svanenmärkt) – samtliga råvaror fullt nedbrytbara och förnyelsebara. Strykes på plagget och värms sedan in med hårtork eller strykjärn. För bättre vattenavvisning, gör fler lager. Kan även rivas med rivjärn om tjockare skikt önskas.

Kommentar

Impvax är sprunget ur en förälders önskan om en giftfri impregnering. Det är enkelt att stryka på plagget och att välja vilka delar som ska behandlas. Värm med hårtork eller strykjärn på låg värme, med bakplåtspapper mellan tyg och järn. Resultatet är ett vattenavvisande men inte helt tätt ytskikt som fungerar bra i sträng vinterkyla. 

Greenland Wax

Pris 100 kronor (10 kronor per plagg)
Vikt 90 gram
ISO-resultat Nylon -50, polyester 50–70
Kontakt fjallraven.com

Användning

Grönlandsvax är för impregnering av kläder i Fjällrävens bomullsblandade syntetväv G-1000. Men det kan givetvis även användas på andra liknande textilier.

Beskrivning

Fjällrävens grundare Åke Nordin var aktiv backhoppare i Örnsköldsviks IF Friska Viljor. Då han väntade på sin tur blev han blöt, provade att vaxa byxbaken med skidvalla – och uppfann denna brygd av bivax och paraffin. Vaxet, vars recept är hemligt, producerades från 1968 på Masens i Hudiksvall. Idag tillverkas det i Kiruna.

Kommentar

Vi testade med ett tunt skikt vax, men också flera lager som ger ett bättre resultat. Används oftast på tyg av bomull/polyester och liknande tysta material. Det är enkelt att stryka klossen över tyget och sedan värma med en hårtork. Det går lika bra med strykjärn, öppen eld eller stormkök. Vaxet tvättas bort efter några omgångar i tvättmaskin.