Ute testar: Kängor för sköna turer

Bra kängor, som omsluter foten bekvämt, gör vandringen både trygg och rolig. I detta skotest finns både lättare modeller för snabba steg och stadigare som klarar oländig terräng och tyngre packning. 

Detta test publicerades i Utemagasinet under 2022.

Av: Lena Hedman och Erika Enequist Foto: Sofie Lantto

SÅ GICK TESTET TILL

Skorna har använts vid både korta och långa turer, längs stigar och obanat i skog och fjällterräng. Vi har gått med allt från små ryggsäckar och stugpackning till tyngre med tältutrustning – allt för att se hur flexibilitet, dämpning och stabilitet beter sig. Vi har också testat om skorna håller tätt, och det gör alla modeller. Det var dock svårt att få information kring fluorkarbonfri impregnering, därför har vi skrivit om det i inledningen och inte vid varje känga i testet. Testet inleddes på sensommaren och fortsatte under hösten, fram till vintern. Vi har vägt skorna och mätt skafthöjden på två ställen, den högsta punkten och den lägsta delen av skaftet som håller tätt, oftast där plösen är fastsydd. Om inget extra anges om yttersulans grepp så är det gott. Priser kan skilja en hel del i butiker och vi har angett lägsta pris, ofta i näthandel. 

Kängor kan ge skavsår, glappa och vara instabila. De kan också vara helt underbara. Den som lyckats hitta ett par sköningar kan gå långa sträckor med pigga fötter. För skorna är det viktigaste i vandrarens utrustning. I årets test av medelhöga kängor har vi delat in modellerna i lättare och tyngre, där vi satt gränsen vid ett kilo paret. Allt för att få dig att reflektera kring förhållandet mellan vikt och funktion inför köp. Den som ska göra turer med liten packning kan välja en lättare sko som inte är så uppbyggd. Längs stigar och leder i mindre kuperad terräng kan du gå med smidiga skor som varken är ­kraftiga eller vridstyva. Trenden har länge gått mot lättare vandringsskor, och i testet finns flera bra modeller. De passar för dagsturer och stugturer med mindre ryggsäck. En cool känga i snyggt läder kommer från Joe Nimble, som tillverkas i Tyskland. Med lite barfotakänsla är skon skön på skogsturer och till vardags. Modellen saknar membran vilket gör den luftig. De flesta kängor i testet har annars membran, ofta i Gore-tex, som stoppar väta – men skor utan membran som smörjs in noga håller tätt.

En lustfylld känsla 
Skor kan också snabba på stegen. Så är det med franska Salomons testkänga, som ger driv framåt samtidigt som sulan är rejält uppbyggd och rätt vridstyv. Syntetmaterialet är luftigt och mjukt framtill, medan häldelen är stabil och förstärkt. Snabba steg ger också skon från amerikanska Merrell. En lustfylld känsla infinner sig i denna löpliknande modell, med något högre skaft. Ett miljöplus är att materialet till stora delar är återvunnet. Miljötänk hittas också hos danska Ecco, med skinn som minskar förbrukningen av vatten och kemikalier vid garvning. Den sportiga och låga Ecco-skon har också en spännande lösning med en ”mudd” i skons öppning istället för plös och skaft. Meningarna går isär huruvida den sitter som en socka eller är dryg att ta på och av. Schweiziska Mammut har också en sportig modell med en spännande ”häl-plös” som gör den lätt att komma i. Skon har skönt rull framåt, rörelsefrihet och bra dämpning. Vettiga kängor kostar oftast en hel del, många i testet går loss på runt 2 400 kronor. Därför känns det bra att jämföra med franska Quechua. För 549 kronor får vandraren en bekväm sko med gott hälgrepp, som passar fint på lättare turer.

Stabil och pålitlig 
De tyngre skorna i testet är mer uppbyggda och dämpar stegen även med mycket packning på ryggen. Sulorna är mer vridstyva vilket ger bättre stöd i kuperad och oländig terräng. De här modellerna har ofta en mer stabil uppbyggnad över vristen.  Tyngst i testet är en riktig klassiker, 40-åriga Nevada från Crispi. Den är mycket snyggt ­konstruerad, tålig, dämpad och med bred läst. Materialet är nubuck och denna stabila italienare är också testets dyraste på 3 200 kronor. Stabil och pålitlig är också damskon från tyska Lowa som tål tuffare turer. Foten är skönt inbäddad och dämpningen god. Dessutom i snygg nubuck, förstärkt vid tå och häl. Norska Alfas syntetkänga har ett perforerat yttermaterial som ska vara underhållsfritt. Den är rejält förstärkt och vadderad. Fungerar bra på snabba och lätta turer, liksom med medeltung packning på stugtur.

Ger skönt framåtrull 
Allround är också kängan från tyska Meindl som ger skönt framåtrull och är väl förstärkt runt om. Skon är konstruerad i både nubuck och nättyg och har utmärkt hälgrepp, vilket förstärks av en tunn metallvajer runt hälen. Lundhags lädersko är ovanlig för att komma från den svenska kängspecialisten. Det är ingen klassisk skalkänga, utan en ombonat vadderad sko med bra passform och ändå förhållandevis lätt. Lädret från Europa garvas i ett slutet system, vilket är mer miljösnällt.  Lundhags modell saknar membran, vilket ger en luftig känsla. Detsamma gäller den snygga skon från tyska Hanwag – också den framställd med miljöhänsyn, med kromfritt och miljö­vänligt garvat läder från ekologiskt lantbruk. Sulan är biologiskt nedbrytbar. Hanwag och Lundhags har fluorkarbonfri impregnering liksom Lowa, Meindl, Salomon, Joe Nimble och Quechua. Den senare dessutom med fluorkarbonfritt membran. Vad gäller Gore-tex ska det vara fluorkarbonfritt i slutet av 2022. Slitstarka skor som håller i längden är också miljösmart. De flesta yttersulor kan sulas om av skomakare – vänd dig i första hand till varumärket, som i vissa fall har eget skomakeri och i andra hand kan förmedla bra kontakter.

Fokus på Mellanhöga
I valet av modeller till detta test har vi satsat på mellanhöga, som är mer allsidiga och smidigare än högre kängor – vilka å andra sidan skyddar bättre i blötmark. På testskorna är plösen ofta lägre sydd vilket gör att vatten kan sippra in. De flesta vandrare går dock längs stigar och leder med spänger över blötmyrar och broar över större bäckar, och då fungerar det bra med medelhöga kängor. Vissa vandrar helst i låga, lätta trailrunningskor av typen du hittar i nyhetsplocket på sidan 114. Dessa är inte konstruerade för tung packning, och nät­partier riskerar att slitas i tuff terräng. Som alltid gäller det att väga vikten på foten mot upplevd komfort, funktion och trygghetskänsla – och ju mer du har vandrat i olika modeller, desto tydligare blir dina egna preferenser. 

Checklista inför köp

1. VRIDSTYV VS SMIDIG
En alltför vridstyv och hård sula är onödigt om du mest gör lättare turer på plan mark. Men den som ofta går i brant och stenig terräng med tung packning ska inte ha en alltför vek känga. En vridstyv sko ger stöd och ser till att inte fötterna blir trötta. 
2. DÄMPNING SPARAR KNÄNA
Om vandraren och packningen är tung -behövs en väl uppbyggd mellansula som ger dämpning och anatomiskt stöd under foten, vilket sparar knän och fötter. Inner-sulan kan också gärna vara något uppbyggd – byt emellanåt eftersom den slits.
3. SLIPP GLAPPANDE HÄL
Prova noga så att skorna har bra hälgrepp, om de glappar finns risk för skavsår. Kängan- ska sitta rätt tajt runt hälen och vristen, men om den är för insvängd baktill kan du få ont i hälsenan. Se också till att du har utrymme för tårna, cirka 1,5 centimeter.
4. MEMBRAN ELLER INTE?
De flesta vandringsskor har fuktspärr med membran, ofta i Gore-tex, som stoppar väta. De andas också något, även om kängorna kan upplevas täta. Skor utan membran är luftigare, men smörj in läder och spreja textilier med fluorkarbonfri impregnering.
5. FÅ SÖMMAR ÄR BÄST
Om skon har många sömmar ökar risken för slitage. Det kan också läcka in vatten vid sömmarna om du inte smörjer in ordentligt där. Har skon fuktspärr ska den ändå hålla tätt – om inte membranet går sönder. -Invändiga sömmar kan ge skoskav.
6. SKYDD MOT SLITAGE
Om du ofta vandrar oledat i stenig terräng är det viktigt att skorna har skyddskant vid tå och häl, och gärna runt om hela skon. En kant i hårdare gummi eller plast skyddar om du kör foten i en sten.
7. SPANA IN PLÖSEN
Bra om plösen är högre än skaftet, så den ger extra skydd när du går i risig terräng. Plösen kan gärna vara fastsydd långt upp på skaftet, så att inte vatten sipprar in.
8. SULA SOM GER GREPP
Bäst är om yttersulans gummi är medel-mjukt, för bästa grepp även på våt klippa. Sulan ska inte vara för finmönstrad, då blir fästet dåligt i lera. 
9. FULL FART FRAMÅT
Med en rundad sula vid tån får du framåt-rull. Skon kan också vara avfasad baktill. En rak sula kan upplevas klossig – speciellt om den också är högt uppbyggt vilket ger sämre markkontakt.
10. VETTIG SNÖRNING
Det ska gå att snöra skon så att den sitter lagom tajt och ger stöd, och inte trycker obekvämt mot foten. Oftast går snörena nertill genom öglor och på skaftet finns -hakar, med en låshälla i mitten. 

LÄTTARE SKOR (upp till 1 kilo per par)

Merrell Moab Speed Mid

Pris 1 100 kronor
Vikt per par 750 gram (dam 42).
Material Nättyg i syntet, polyuretan.
Fuktspärr Ja
Skafthöjd (högst/lägst) 17/12 cm. 
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo merrell.com
Användning Mycket lätt vandringssko som ger gåglädje och svikt i steget. Funkar fint på stig och led med lättare packning. Lägre skaft passar sämre i blöt terräng.
Beskrivning Lägre skaft och ovandel i nättyg och poly-uretan. Förstärkningar runt hela skon. Membran i Gore-tex håller vätan ute. Återvunna material, bland annat skons invändiga nättyg samt snören – och delvis återvunna är -yttersulan (Vibram) och den urtagbara -innersulan. Snörningen består av tyg- och metallöglor. Dragögla baktill.
Kommentar Skönt lätta skor som ger lustfylld vandring. Smidig känsla av löparskor med snabba steg, svikt och driv framåt. Hälgreppet är också gott. Förstärkning nertill gör skon mer hållbar. Bra med hög plös, men den är lågt sydd och risken är att vatten kommer in. Stort miljöplus för att skon delvis är till-verkad av återvunna material. Något små storlekar, prova noga.

Joe Nimble Wander Toes 2.0

Pris 2 395 kronor
Vikt per par 694 gram (dam 41).
Material Läder
Fuktspärr Nej
Skafthöjd (högst/lägst) 17/12 cm. 
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo se.joe-nimble.com
Användning Mycket lätt skinnsko med marknära känsla. Passar för promenader och lättare vandring med mindre packning. Sämre för våt terräng, men snygg som vardagssko.
Beskrivning Lägre skaft och mjuk kant vid hälen har denna sko. Robust nappaläder av kohud- och tunt syntetfoder. Högt sydd plös, lägre baktill. Rejält förstärkt vid tårna och dubbelt- skinn vid hälen. Snörning via öglor över -foten och upptill finns hakar. Urtagbar stötdämpande skumsula. Finare mönstrad -yttersula från Michelin. En halv storlek större rekommenderas, prova noga.
Kommentar Cool skinnsko som är lätt på foten. Tåboxen är bekvämt bred, ingen risk för klämda tår. Mindre uppbyggd sula ger markkontakt och lite barfotakänsla. Smidig med lågt och mjukt skaft, men mindre stöd och skydd mot väta och ris. Högt sydd plös skyddar, men låg bakdel där vatten kan komma in.  Välförstärkt vid tårna men risk för övrigt -slitage. Skönt luftig utan membran – smörj in.

Salomon Predict Hike Mid GTX

Pris 1 600 kronor
Vikt per par 640 gram (dam 38 2/3).
Material Nylon
Fuktspärr Ja
Skafthöjd (högst/lägst) 14/11,5 cm. 
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo salomon.com
Användning Lättast är också studsigast och fungerar bra för dagsturer liksom torrare stugturer. Snygg till vardags, väldämpad och skyddande nog för stigar, leder och torrare miljöer.
Beskrivning Hikingsko från Salomon med syntetmaterial i ovandelen, nättyg och -förstärkningar vid tårna och hela hälpartiet samt som stöd runt fotleden. Vaddering runt bakdelen av skaftet liksom i plösen som är lägre sydd. Membran i Gore-tex. Yttersula med medeldjupt mönster och väldämpad mellansula. Löstagbar innersula som är antiluktbehandlad. Dragögla. Bred tådel. 
Kommentar Testets lättaste sko ger spring i fötterna. En snygging med mellansula som en löparsko,- men mer vridstyv och med litet skaft som skyddar fotknölarna. Den fungerar på dagsturer och enklare stugturer, ger tillräckligt stöd och skydd för det – samtidigt som -fötterna får rörelsefrihet. Grundare mönster i yttersulan bidrar också till att den är bäst lämpad för enklare terräng. Bra passform och hälgrepp!

Quechua MH100 Mid 

Pris 549 kronor
Vikt per par 842 gram (dam 41).
Material Skinn, polyuretan, polyester.
Fuktspärr Ja 
Skafthöjd (högst/lägst) 17,5/12,5 cm. 
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo decathlon.se
Användning Lätt och skön sko som passar för vandring längs stigar med lättare packning, i hyfsat torra miljöer. Vi har också använt den till -vardags. 
Beskrivning Ovandel i spaltskinn av nöthud, polyuretan- och polyester (20, 10, 70 procent). Skon har membran. Förstärkt över tå och häl plus något nertill på sidan. Högre plös som är ¾-sydd. Snörning med tygöglor nertill och metallhakar upptill och även låshake finns. Rätt grovmönstrad yttersula (Crosscontact). Urtagbar och tunnare innersula. Dragöglor finns.
Kommentar Bra pris för en lätt och bekväm sko. Rundad sula fram ger fart och hälgreppet är bra. Rätt stabilt skaft, men mindre vridstyv sula som passar lättare terräng. Decathlon anger att skon ska hålla tätt i tre timmar, och våra fötter har varit torra under testet – men bäst att inte gå långa turer i blöt terräng med denna sko. Lägre sydd plös ökar också risken för att -vatten sipprar in.

Ecco Exohike Mid

Pris 2 300 kronor
Vikt per par 850 gram (dam 38).
Material Skinn 
Fuktspärr Ja
Skafthöjd (högst/lägst) 14/11,5 cm. 
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo ecco.se
Användning Lättviktare med tajt passform och skön -gåkänsla, som ändå är stabil nog för lätt stugpackning. Lågt skaft skyddar foten i snällare terräng, på stig och till vardags.
Beskrivning Ovandel i läder (miljösnäll garvnings-process som -reducerar vatten- och kemikaliemängd). Textilplösen övergår vid öppningen i en ribbad mudd, som fäster i vadderat parti ovanför hälen. Invändigt tygfoder med Gore-tex-membran och dragögla vid hälen. Häldelen har rejält med skyddande förstärkningar. Löstagbar innersula och grovmönstrad -Michelin-yttersula.
Kommentar En väderskyddad känga med lågt skaft och hälgrepp som en smäck. Rörelsefriheten i det mjuka skaftet är total och dämpningen skön. Problemet är att mudd-öppningen är trög att trä på, och av. Så prova innan du köper – även lästen är relativt smal. Passar den både din fot och plånbok får du med den här skon massor av gåkänsla på korta till medellånga turer i enklare terräng.

Mammut Sapuen High GTX

Pris 1 150 kronor
Vikt per par 985 gram (dam 38).
Material Läder, syntet.
Fuktspärr Ja
Skafthöjd (högst/lägst) 17/14 cm. 
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo mammut.com
Användning Förnämlig sulkonstruktion ger studs och rull i steget. Fungerar bra i vardagen – och på allt från dagsturer på stig till flerdagars fjällturer med packning.
Beskrivning Ovandel i suede och nätväv, förstärkning nertill, kraftigt förstärkt tå- och häldel. Få yttersömmar ger slät insida, foder med Gore-tex-membran. Löstagbar och formbar innersula tack vare stålförstärkning. Vadderad plös och skaft, häldelen är avsmalnande och en ”häl-plös” öppnar upp skaftet extra mycket. Dragögla ovan hälen. Grovmönstrad Vibramsula.
Kommentar Vår testfavorit bland skorna under kilot, som ger rull framåt och oväntat tryggt stöd i förhållande till vikten. Passformen är skön, hälgreppet ypperligt och förstärkningarna rejäla. Den väldämpade sulkonstruktionen fungerar med lätt tältpackning och ytter-sulan ger bra grepp. Plös, snörning plus smarta ”häl-plösen” gör skon lätt att ta på och av, samt ger god rörelsefrihet. 

KRAFTIGARE SKOR (ÖVER 1 KILO per par)

Alfa Holt Advance

Pris 2 300 kronor 
Vikt per par 1 000 gram (dam 38)
Material Polyuretan, polyester.
Fuktspärr Ja
Skafthöjd (högst/lägst) 17,5/15 centimeter
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo alfaoutdoor.se
Användning Lätt, väldämpad och stabil sko för lätta dagsturer till tuffare vandringar med upp till medeltung packning. Ovanligt högt vattentätt skaft för vikten.
Beskrivning Ovandel i syntetläder som perforerats i -sidorna. Förstärkningar framtill och riktigt hård förstärkning högt upp runt hälen. Hög plös, snörning genom öglor nederst och metallhakar överst. Vaddering inuti för hälgrepp och baktill i skaftet, som förlängs med en neoprenkant. Grovmönstrad Vibramsula, stor dragögla baktill och mindre dragögla fram i plösen. Membran i Gore-tex.
Kommentar Stabil, väldämpad och allsidig är denna syntetsko – perfekt för resor och dagsturer. Med en lätt stugpackning fungerar den även på flerdagarstur. Hälgreppet är gott liksom greppet i yttersulan. Härligt med material som enligt tillverkaren är underhållsfritt – efter testperioden har vi inget att invända. Kosta gärna på dig en rejälare innersula så höjs komforten ännu mer.

Meindl Terlan 

Pris 2 800 kronor
Vikt per par 1 070 gram (dam 41).
Material Mocka, nylon, PU-plast.
Fuktspärr Ja
Skafthöjd (högst/lägst) 21/15 cm. 
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo meindl.se
Användning Allsidig sko med stöd och rull i sulan. Passar för leder och stigar – men även för medel-svår terräng. Klarar lätt till medeltung packning. Läst för något bredare fötter.
Beskrivning Ovandel i mocka, nättyg och membran i Gore-tex. Skyddskant nertill. Stabilisering i plast runt hälen med en metallvajer som ökar hälgreppet. Snörningen går långt fram med tygöglor och metallhällor upptill och på plösen. Något bredare läst, men smalare vid häl och tå. Skaftet är bland de högre i detta test. Vibramsula med mellan-grovt mönster. Urtagbar innersula. Dragögla.
Kommentar En av testavoriterna med skönt rull, men också stabil. Hälgreppet är perfekt. Bra förstärkningar och högre skaft ger skydd och håller tätt högt upp. Enligt Meindl en sko för packning upp till tio kilo. Vi gick med slimmad tältpackning på tolv kilo vilket fungerade fint. Uppbyggd innersula ger extra dämpning. Trubbig fram och smalare tådel, prova noga. 

Lundhags Bjerg Mid

Pris 2 365 kronor
Vikt per par 1 050 gram (dam 38).
Material Spaltläder
Fuktspärr Nej
Skafthöjd (högst/lägst) 18/14 cm. Övrigt Unisex
Köpinfo lundhags.se
Användning Stabil och klassisk vadderad läderkänga för allt från dagsturer till flerdagarsturer med upp till medeltung packning. Förstärkt nog för svårare terräng. 
Beskrivning Ovandel i italiensk Corradi-spaltläder med högt uppdragen sulkant, extra förstärkt över tå och häl. Runda snören genom hål i nederdelen, sedan en låsögla och två hakar. -Plösen börjar långt fram. Medelhård löstagbar innersula, rejält uppbyggd mellansula och grovmönstrad Vibram yttersula. In-vändig vaddering för passform och hälgrepp, dragögla i hälen. 
Kommentar Skön från första steget är denna testfavorit- i den tyngre klassen. Passar på dagsturer liksom långturer i lätt till medelsvår terräng.- Plus för rejält läder, gott hantverk och väluppbyggd sula. Generösa förstärkningar skyddar lädret och håller väta utanför. Då fuktspärr saknas andas skon bättre. Lädret behöver behandlas med sprej eller vax för att stå emot fukt. 

Lowa Lady Light

Pris 2 800 kronor
Vikt per par 1 188 gram (dam 41).
Material Nubuck
Fuktspärr Ja
Skafthöjd (högst/lägst) 20,5/13,5 cm.
Övrigt Dammodell
Köpinfo lowa.co.uk
Användning
Stabil och väldämpad sko som klarar mer krävande vandringar i skog och fjäll med tyngre packning. Damläst som är smalare vid tårna. 
Beskrivning Känga med ovandel i nubuck. Kraftiga förstärkningar finns vid tå och häl. Ett av de -högre skaften bland testmodellerna och skon har membran av Gore-tex. Snörningen löper genom platta tygöglor nertill och hakar upptill samt låshake. Även metallspänne högt på plösen. Mellansulan är extra uppbyggd. Rätt grovt mönstrad sula av Vibram. Urtagbar -innersula.
Kommentar Vridstyv och dämpad sko som är pålitlig även på tuffare turer. Klart gedigen med fint nubuckläder. Foten är skönt inbäddad och lägre skaft baktill ger smidighet. Få sömmar invändigt minskar risken för skav och innersulan är extra uppbyggd. Skyddande hög plös som dock är lägre sydd. Damlästen smalnar av framtill, prova noga. Herrar kan välja modellen Santiago.

Hanwag Waxenstein Bio

Pris 2 400 kronor
Vikt per par 1 284 gram (dam 41,5).
Material Läder
Fuktspärr Nej
Skafthöjd (högst/lägst) 19/13 cm. 
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo hanwag.com
Användning Bekväm lädersko för skog och fjäll, med lätt till medeltung packning – dock inte de mest oländiga turerna. Snygg även till vardags och passar något bredare fötter. 
Beskrivning Sko av kromfritt och ekologiskt nubuckläder, miljövänligt garvat. Sulan är biologiskt nedbrytbar. Något uppdragen sulkant framtill och dubbelt läder för skydd vid hälen. Rak läst och rymlig vid tårna. Högre plös som är ¾-sydd. Snörning nertill med öglor, låshake och hakar upptill. Varierat och medelgrovt mönster i yttersulan av märket Vibram.
Kommentar Vi gillar den här snygga och stabila läderkängan med vilsam fotbädd. Den är dämpad och har god plats för tårna. Plus för miljö-tänk och skönt med läderfoder som ger passform och fukttransport. Luftig utan membran, och se till att smörja in skon -regelbundet för att den ska stå emot väta. Plösen kunde varit högre sydd, och låg skyddskant ger risk för slitage. Men bra med få sömmar. 

Crispi Nevada Legend GTX 

Pris 3 200 kronor 
Vikt per par 1 440 gram (unisex 38).
Material Nubuck
Fuktspärr Ja
Skafthöjd (högst/lägst) 19/15,5 cm.
Övrigt Unisex
Köpinfo backcountry.se
Användning Stabil och rejäl känga som ger full dämpning och stöd på turer med tung packning, även i svår terräng. Tålig och hållbar. Riktigt bred läst.
Beskrivning Ovandel i kraftig nubuck med högt upp-dragen sulkant. Styv innersula, vridstyv och dämpad sulkonstruktion med grovmönstrad- Vibram-yttersula. Bred läst och snörning med metallhakar; låsöglan gör det möjligt att snöra neder- och ovandel olika hårt. Hake på plösen håller snöret på plats. Få sömmar ut- och invändigt, vadderad insida med Gore-tex-membran.
Kommentar Klassiker för dig som ska bära tungt, till exempel en rejäl tältpackning, som själv är tung eller har breda fötter. Här får du massor av vidd och rymd i den lyxigt svinnappa-fodrade skon. Plösen, snörningen plus vadderingen ger god passform och hälgrepp. Konstruktionen ger extra stöd för fotleden. Onödigt tung känga för dig som är, eller bär, lättare.

VÅRDA DINA KÄNGOR

Om kängorna får lite regelbunden kärlek så håller de längre. I fjällstugan ska du inte torka dem för nära kaminen. Tvätta leriga skor med ljummet vatten och en mjuk borste. Smörj in kängorna med jämna mellan-rum och extra noggrant vid sömmarna. Skofett går in på djupet, vilket mättar -lädret och gör det mjukt. Vax lägger sig på ytan och bibehåller styvheten. Textilskor ska impregneras med sprej, liksom nubuck om du vill behålla mockakänslan. Kängor med membran, som Gore–tex, ska inte smörjas med för mycket fett för då kan membranets porer -täppas till. Membranskor kan sköljas med mild tvållösning.