Så tar du hand om ditt friluftskök

Hur länge håller egentligen ett friluftskök? Mycket länge – om du frågar experterna på Primus. Men som med all utrustning gäller det att du tar god hand om det.
– Om du lär dig att rengöra och underhålla ditt kök så kan det faktiskt hålla i generationer, säger Karin Isaksson Zgraggen, marknadschef på Primus . 

Att låta friluftsköket leva länge är inte bara gott för din plånbok. Genom att förlänga livstiden på befintliga produkter uppnås en positiv inverkan på klimat och miljö. Det är bakgrunden till kampanjen ”Service for a reason” där Primus erbjuder råd och gratis reservdelar för reparation på egen hand om så behövs. På så sätt minskas risken för kassering på grund av något som är enkelt att åtgärda och köken kan istället bli livslånga ägodelar. Även om ett friluftskök mycket väl kan hålla i en livstid, kan vissa delar slitas eller gå förlorade med åren. En skruv slits i sina gängor, en slang kommer olyckligt nära en kniv. 

Det finns knep för att få köket att hålla extra länge. Karin Isaksson Zgraggen förklarar att gaskök normalt kräver lite underhåll, men att det är bra att exempelvis kontrollera att kökets gummipackningar är på plats och i bra skick.
– Smörj dem gärna med lite silikonfett för att förebygga uttorkning. Eventuell rost putsar du enkelt bort med exempelvis stålull. Om du råkat spilla på köket eller om det kokat över, se till att göra rent så mycket som det går.

Om köket börjar ge dålig effekt är det troligen munstycket som behöver rengöras.
– Det gör du enklast med spetsen på en nål eller en tunn metalltråd.

Friluftskök som däremot drivs med flytande bränsle, som bensin, fotogen eller diesel, kräver regelbunden service och rengöring.
– Även här är rengöring av munstycket oftast aktuellt. På multiverktyget som hör till Primus kök för flytande bränsle finns en rensnål. Alternativt kan man skala änden på en liten bit av en elkabel och använda till rengöring, tipsar Karin Isaksson Zgraggen.

Vissa friluftskök är försedda med piezotändning som startar köket med en knapptryckning. Avståndet mellan tändtrådens spets och brännaren ska vara 4-5 mm, om detta avstånd av olika skäl blir större eller mindre så kan köket vara svårt att tända. Många gånger räcker en enkel justering för att det ska fungera igen.
– Piezotändningen är inte någon vital del av kökets funktion, utan mer en bekvämlighetsdetalj. Ta gärna med en annan tändanordning för säkerhets skull. Eldstål, som är det enda som fungerar vid väta, skulle jag rekommendera.

Du ska gärna förvara köket på en mörk och torr plats, för att spara på gummipackningens livslängd. Om gummit utsätts för ljus under lång tid så torkar det snabbare.

Slutligen tipsar Karin Isaksson Zgraggen att du ska provtända köket före avfärd och alltid packa ned något mycket essentiellt:
– Med ett litet service-kit med verktyg och reservdelar i ryggsäckan kan du åtgärda eventuella fel direkt ute i naturen.

I och med Primus kampanj Service for a reason uppmuntras ägarna av välanvända Primuskök att testa sina produkter och få råd och reservdelar. Till och med 31 mars är denna service helt kostnadsfri.