3 turtips med kajak i Billdals skärgård
Foto: Johan Marklund. En som gärna paddlar i Billdals skärgård är friluftsentreprenören Oskar Knubbe, som du kan läsa om i senaste numret.

3 turtips med kajak i Billdals skärgård

Aprilsolen värmer fuktiga klippor och Billdals skärgård, strax söder om Göteborg, lockar till planlös dagspaddling. Eller kanske packa tältet och ta sikte på någon av de yttre öarna, för ett större äventyr? Från Billdal tar du dig snabbt ut bland obebodda öar och kobbar, i en skärgård där ganska få båtturister rör sig. I synnerhet så här års, innan säsongen drar igång.

#uteidag
Har du 3–4 timmar att lägga på paddling? Starta från Billdal, packa med dig lunch eller fika och cruisa planlöst mellan kobbarna i närskärgården. Här och där finns någon strandtunga som det går lätt att landstiga på, men än enklare är det att hitta en ledig klippa. Njut av lunchen och spana in det lokala djurlivet – mest häger, ejder och svan men även någon enstaka säl kan dyka upp. Cruisa vidare i gyttret av kobbar och gör fler strandhugg om andan faller på. Vik av mot Billdal när du känner dig färdig, här finns att göra hela dagen om du så vill.

#utehelgen
När kobbarna i närskärgården tunnas ut har du sju kilometer av i stort sett öppet vatten framför dig innan du når ytterskärgårdens större öar – Kungsö, Vrångö, Donsö, Stora Rävholmen och så vidare. En fin helgtur är att ta sikte på någon av öarna där ute och slå läger för övernattning. Stora Rävholmen är särskilt lämplig, där är det tillåtet att campa. Har du ett tält som kan sättas upp på en slät klippa har du större möjligheter att hitta fina platser. Notera att det inte är tillåtet att campa i Vrångöskärgårdens naturreservat. Paddla ut till Stora Rävholmen från Billdal via Fjordholmarna, Vrångö, Kungsö/Tornö.

#drömturen
En hel veckas paddling i Billdals skärgård, hur härligt låter inte det? Utgå från helgturen ovan och ta sikte på Stora Rävholmen. Efter en tältnatt paddlar du, om vädret tillåter, vidare söderut för att spana in sälkolonin vid Inre Tistlarna. Där är det inte tillåtet att campa, så paddla tillbaka till Stora Rävholmen efteråt. Nästa morgon paddlar du upp till Rivö, nära Brännö och Asperö, för ännu en tältnatt. Utanför Vargö finns också fina vatten med små kobbar att utforska om det är bleke. Riktigt drömmiga dagar går det fint att paddla väster om de yttersta öarna.

Mer info: Mikael Svalstrand, som driver Sea Kayak Billdal, har hjälpt oss med turtipsen. Han rekommenderar Calazo-titlarna Friluftsliv i södra Bohuslän och Paddla i Bohuslän för den som vill ha mer kött på benen. Behöver du hyra utrustning, gå en kurs eller boka en guidad tur i området kan du vända dig till kajakkurser.se. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!