Veikka – 14 av 14

SISU Finländaren Veikka Gustafsson avslutade i juli en bedrift som ingen annan skandinav är i närheten av. Som nionde person i världen står Veikka numera på klättervärldens allra mest prestigefyllda lista, den över personer som har klättrat samtliga 14 8000-meters toppar utan syrgas. Veikka befinner sig därmed i fint sällskap med storheter som Reinhold Messner. I Finland är han sedan länge nationens hjälte, det finns till och med en action-docka som föreställer Veikka, komplett med tält, isyxa, ryggsäck och rep.

Den sista toppen blev Gasherbrum I, 8 080 meter, där han senast förra året vände 50 meter under toppen. Stor försiktighet har varit lite av ett kännetecken för den 41-årige finländaren. Han har valt att vända om på ett flertal toppar för att sedan återkomma senare när förutsättningarna varit bättre.

Det tog sexton år att genomföra projektet, lika länge som för den amerikanska klätterkompisen Ed Viesturs, som för något år sedan kom med på samma förnäma lista.

— Många förstår inte ansträngningen och uppoffringen det innebär att hålla på så här i 16 år i med och motgångar. Att hålla sig på den säkra sidan och inte låta ambitionen överväga sunt förnuft är en ständig kamp, i synnerhet när det börjar närma sig de sista topparna på listan, berättar vännen Ed Viesturs för The Mountain Word.

Utemagasinet gratulerar Veikka till Skandinaviens främsta klätterbedrift genom tiderna!

Av: Kalle Grahn