FISKEN HÄMTAR SIG

En stor internationell studie av världens fiskebestånd har publicerats i tidskriften Science. Överfiske är ett problem världen över, men med rätt åtgärder är det möjligt att få fisken att återhämta sig, skriver forskarna.

Sture Hansson, professor i systemekologi och havsforskare vid Stockholms universitet, säger att den här nya studien har mer heltäckande data än en alarmrapport som publicerades 2006 och därför är de här slutsatserna mer pålitliga.

– Den här studien klarlägger och sansar diskussionen. Den visar att vi har problem men visar också att problemen inte är olösliga, säger Sture Hansson.

Hur orolig ska man vara för att fisken i haven ska ta slut? Den frågan har till viss del splittrat forskarsamhället, men nu har de värsta meningsmotståndarna hittat bedömningar de kan enas om.

Forskarna Ray Hilborn och Boris Worm, var tidigare oense om riskerna men bestämde sig för att reda ut varför de såg så olika på saker och ting och tillsammans gjorde de en omfattande studie för att förena sina olika perspektiv. I över 60 procent av de undersökta fiskevattnen måste fångsterna minska för att inte känsliga arter ska försvinna.

Men på många håll har man redan minskat fångsterna och det har resulterat i återuppbyggda fiskbestånd. Nya Zeeland lyfts fram som ett lyckat exempel. Där har man använt individuella fångstkvoter istället för som i Europa, där det är först till kvarn som gäller och det därför blir en kapplöpning om fisken.

Det hoppfulla budskapet i rapporten är alltså att även om läget är allvarligt så är det inte kört. Det är meningsfullt att göra åtgärder för att minska fångsterna, för det har visat sig göra att fisken kan återhämta sig.

Av: Ingalill Forslund