Vera – årets kvinnliga äventyrare

För ett år sedan var Vera Simonsson på väg längs arktiska Baffin Island i nordöstra Kanada. I sitt sällskap hade hon systern Emma och norskorna Ingebjörg Tollefsen och Kristin F. Olsen. Kvartetten skidade 1 200 kilometer på 80 dagar under vilka de fick tampas med svårgenomtränglig packis, djupa glaciärsprickor, nära isbjörnsmöten och temperaturer på under -43 grader.

Veras hemsida

Vera Simonsson är utbildad vildmarksguide på folkhögskola i Norge. Därefter har hon jobbat som guide på Svalbard i två år. Inför turen har hon fått förbereda sig genom att dra bildäck efter sig, äta upp sig med sju kilo, att umgås med skjutvapen fick hon lära sig under tiden på Svalbard, en nödvändighet i isbjörnarnas rike.

Vera - årets kvinnliga äventyrare

I en intervju i TV4 säger hon att hon älskar frihetskänslan som hon upplever i vildmarken med allt hon behöver i pulkan. 120 kilo pulka. Dessutom uppskattar hon den fysiska och mentala utmaningen att pressa sig själv till det yttersta. Även den sociala kompetensen sätts på prov i ett gäng på fyra under en dylik påfrestning. Men de fyra tjejerna är närmare vänner än någonsin efter turen, berättar Vera.

Nästa äventyr kommer att gå av stapeln år 2012. Men vart det bär är än så länge hemligt.

Se inslaget på TV4

Vera - årets kvinnliga äventyrare Vera - årets kvinnliga äventyrare