Keb Classic 2010

Den är unik i sitt slag då den genomförs i väglöst land i Sveriges mest högalpina område. Varje lag består av tre deltagare. När de når delmålet efter första tävlingsdagen gräver de bivack att sova i ute på fjället.

KebClassic, det skidalpina tvådagarsklassikern som startades upp av Erik Ahlström hade premiär för 18 år sedan. Tävlingen låg sedan i malpåse i 10 år och hade ifjol nypremiär. Historien gör gällande att tappra äventyrsbenägna män och kvinnor tampades lika bra på bana som på banketten. Och vilken bana sedan, Halspasset, kamvandringen mellan Nord- och Sydtoppen och som grädde på moset en firning nedför den legendariska Tuolparännan.

Hur gick det i år? Tävlingen bjöd på bästa tänkbara förhållanden, vindstilla och en klarblå himmel kryddat med överraskade mystiska dimslöjor. En del lag blev bokstavligen överraskade och tagna på sängen, inte av det strålande vädret utan av retsamma baciller som gick som en orkan in genom bivackerna. Den första dagens överlägsna ledare, Topptursbutiken kom aldrig till start, Lag Klättermusen kom endast med två deltagare. Enda lagen som körde komplett, tre i varje lag, var de två kvinnliga lagen Keblaget och Addnature.

I år fanns det en majoritet av ”motionslag” och med den växande trenden för toppturen räknar tävlingsorganisationen att inom kort vara uppe i deltagarantal som matchar tävlingens glansdagar under 90-talet. Förändringarnas vindar blåser som sagt över KebClassic som inte tvekar att ta nya grepp. Till nästa år pratar arrangörerna om att införa njutarturer, 2-mannaklass, lättare packning, boende och gourmetmiddagar på fjällstationen, (istället för bivack) och en Heavy Metal klass som verkar attrahera 90-talets profiler. Redan nu viskas det i vassen om att drygt 10 lag anmält sig, däribland följande ”Keb-veteraner”; multisportikonerna Mikael Lemmel, Mats Andersson, Strumpan och Robban från Riksgränsen, Fjällrävens Sverige chef Martin Axelhed, fd chefredaktören för Utemagasinet Jörgen Wikström, Houdinis grundare Lotta Giornofelice, Mårten Peterrson på Åka Skidor. Däremot har Ola Skinnarmo bestämt sig för att invänta 20-årsjubileet 2012.

I takt med fler och fler köper topptursutrustning ser framtiden väldigt ser ljus ut för ”äventyrstävlingarnas urfader”!

Text Erik Ahlström

Så här rapporteras det på STFs hemsida från den sjukdomsdrabbade tävlingen:

… åskådare, media, funktionärer och tävlande såg härligt solbrända ut! Två dagar ute i vårsolen bland Sveriges mäktigaste toppar och glaciärer. Men tyvärr, tävlingen fortsatte att skörda sina offer… En del låg nerbäddade, Vinterkräksjukan gick som en orkan in genom bivackerna, webbkommunikatören gick ner för räkning, Topptursbutiken kom aldrig till start, Klättermusen kom endast med två deltagare. Enda lagen som körde komplett var de två kvinnliga, Keb-laget och Addnature. Vilka slutsatser ska man dra av det?

KebClassic 2010 innehöll en ny tävlingsgren, Solosprint. En enskild tävling där varje deltagare tävlade i en kort och intensiv bana, först upp och ned för en fjällsluttning. Solosprinttävlingen ägde rum 8 april 2010 och vanns av André Jonsson på tiden 30.25.

Läs mer

Så här gick det i huvudtävlingen:

Resultat damklass 3-mannalag

1 Keblaget 13.07 h

2 Addnature 19.07 h

Resultat herrklass 3-mannalag

1 Arméns Jägarbataljon 11.08 h

2 Klättermusen

Av: Foto: Erik Ahlström, Johan Noldal, Magnus Westerberg STF