Gratis fiske upp till 13

För fjärde året i rad kan barn upp till 13 år prova på sportfiske kostnadsfritt under sommaren. Sveaskog är ett av de företag som satsar på att erbjuda gratis fiske till barn och ungdomar.

– Sveaskog vill att så många som möjligt ska få chansen att uppleva glädjen med fiske. Vi erbjuder även gratis fiske för ungdomar under 20 år på Sverigefiskekortets vatten och gratis gruppkort för skolklasser, säger Anna Åkerblom, koordinator för Sverigefiskekortet på Sveaskog.

Sedan år 2006 har 25 000 barn tagit chansen och lånat en fiskeutrustning i projektet ”Upp till 13”. I sommar finns ytterligare 9 000 utrustningar redo för utlåning i knappt 100 fiskebutiker över hela landet. Bakom satsningen på ”Upp till 13” står Abu Garcia, Sveaskog, Sportfiskarna, Unga Sportfiskare samt sportfiskebutiker i hela landet. I Sverige finns över 90 000 sjöar, många stora och små vattendrag, och en flera hundra mil lång kuststräcka.

– Nu är sommaren med solglittrande vattendrag i antågande, och vad kan då vara bättre för en ung tjej eller kille än att få låna en fiskeutrustning gratis hela sommaren? Fiske är en aktiv utomhusaktivitet som får utövarna att må bra, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.

Varje år fiskar 1,5 – 2 miljoner svenskar, vilket gör fiske till en av våra största fritidssysselsättningar. Av utövarna är en cirka en halv miljon barn.

Under hela sommaren, från maj till 15 augusti, erbjuds ungdomar upp till 13 år följande:

– Lån av ett haspelset eller en inkapslad spinnutrustning från Abu Garcia

– Gratis medlemskap i Sportfiskarnas ungdomsförbund: Unga Sportfiskare

– Olycksfallsförsäkring ingår efter registrerat medlemskap

– 32-sidig fiskehandbok

– Sverigefiskekortet från Sveaskog, giltigt 15 maj till 31 aug 2010 för ett barn och medföljande familj (2 vuxna och barn)

– Sportfiskarnas film ”Fiska! Fiska! Fiska!” om grunderna i sportfiske

– Man behöver bara betala 150 kr i deposition + underteckna ett låneavtal tillsammans med målsman.

Lista över butiker som lånar ut fiskeprylar