Prylguide: Ladda för stugmys

Varmt, ombonat och förstås gärna i gott sällskap. Här tipsar vi om prylarna som snäpper upp mysfaktorn efter en avklarad vintertur.

Text: Anton Furuland

1. SKÖN I FLANELL
Den klassiska flanellskjortan är en given kompis vid vintrigt stugmys. Framstående på området är Patagonia, och deras modell Organic Cotton Fjord Flannel Shirt lämnar ingen besviken. Finns i både dam och herr samt i lite olika fina färgkombinationer. 999 kronor, patagonia.com.

2. MÖSSA I LAMMULL
Årebaserade Elevenate släpper flera fina vinternyheter, som den här behagligt varma och sköna mössan. Ample Beanie, som den heter, är stickad i 80 procent lammull samt en sista femtedel polyamid för extra tålighet. 500 kronor, elevenate.com.

3. KOSELIG ULLTRÖJA
Svalbard Sweater High Neck från norska Devold är just väldigt norsk. Dels i den klassiska designen och dels för att norrmän ­ nen länge fattat poängen med 100 procent högkvalitativ ren, ny ull. Det här är en unisexmodell som finns i flera olika färger samt med zip. 1 699 kronor, devold.com.

4. SAREK FÖR SOFFAN
Yllefabriken Klippan tillverkar riktigt bra ullfiltar, och visst är den här med fjälltema lite extra stugtjusig? Modellen heter Sarek, har designats av Emelie Ek och är gjord i 100 procent ekologisk lammull. 1 215 kronor, nordicnest.se.

5. MAFFIGA BILDER
Inspirerad eller förskräckt? Fascinerad lär du hur som helst bli av äventyrsfotografen Jimmy Chins nya fotobok There and Back, där han samlat ett gäng av sina mäktigaste bilder. Chin tillhör eliten inom sitt skrå, syns ofta i National Geographic och regisserade Oscarsvinnande klätterfilmen Free Solo. Boken ges ut av Ten Speed Press och kostar 319 kronor via till exempel Bokus. 

6. VÄRMANDE SOCKTOFFLA
Frusen om fötterna? Med Cabin Toes från Kavu får du det bästa av två världar – en kombination av socka och toffla. Fleecematerialet är gjort av 100 procent polyester och har ett mjukt och skönt innertyg. 449 kronor, naturkompaniet.se. 

7. EKOLOGISKT UNDERST
Bästa stugbyxan är helt klart långkalsongerna. De här från danska Dilling borgar för en varm och bekväm upplevelse. Materialet är 100 procent ekologisk och svanenmärkt merinoull. Finns i både dam – och herrstorlekar. 499 kronor, dilling.se. 

8. NATURLIGT SÄLLSKAPSSPEL
Tänd en brasa eller några ljus, duka fram diverse läckerheter och utmana varandra i spelet Naturen från Nicotext. Totalt är det 400 frågor om den svenska naturen och spelet lämpar sig för både barn och vuxna. 159 kronor (+ frakt), nicotext.com. 

9. SKÖNA STUGSTRUMPOR
Cozy Cabin Crew är namnet på de här sköna stugstrumporna från Smartwool. Tåliga och varma tack vare en materialmix i 54 procent merinoull, 45 nylon och en procent elastan. Detta är en dammodell men Smartwool har ett brett utbud även för herrar. 249 kronor, smartwool.eu.