Lyckad längdhelg i Storhogna

När Utemagasinets populära längdläger Skida med Ute återuppstod i Storhogna, Vemdalsfjällen, var det med tre OS-guldmedaljörer som coacher: Johan Olsson, Anna Olsson och Marcus Hellner. Och nog blev det en riktig guldhelg.

Text: Marie Kjellnäs Foto: Sofie Lantto

Vemdalsfjällen visade snyggsidan när Skida med Ute drog igång på Storhogna Högfjällshotell & Spa sista helgen i januari. Sol, blå himmel och precis lagom många minusgrader för det vi alla längtat efter: längdskidåkning med utsikt och superb coachning.

Den här gången hade vi på Utemagasinet med oss inte en, inte två utan hela TRE OS-guldmedaljörer som teknikcoacher och föreläsare. Marcus Hellner, som varit uppskattad coach på Skida med Ute tidigare, fick nu sällskap av sina forna landslagskollegor Anna och Johan Olsson. Paret har efter sina respektive karriärer startat företag ihop, där de coachar individer och grupper i längdskidåkning.

– Jag började räkna efter hur många landslagsår vi har tillsammans, det måste vara runt 50! konstaterade Johan Olsson på uppstartsmötet.

Deltagarna delades i tre grupper, efter nivå och ambition, och drillades i spåren med olika övningar. På eftermiddagarna var det fri åkning, klassiskt eller skejt, med individuell coachning för den som ville.

När vi vinkade adjö till fjällen, hotellet och varandra efter nästan tre dygn var vi en samling på 30 stycken uppgraderade – och väderbitna – längdskidåkare. Lördagen bjöd på ymnigt snöfall och söndagen på rejäla vindbyar, men alla kämpade vidare i spåren och njöt kanske lite extra av bastu, bubbelpool och god mat om kvällarna.

Anna-Lena Pettersson från Stockholm var en av de 30. Hon kom till Storhogna med sambon Rikard Jonasson.

– Jag hade inte åkt längd på flera år innan jag kom hit, så det var lite frustrerande i början. Men coacherna var helt fantastiska – särskilt Anna gav mig några nycklar som verkligen funkade. Nu vill jag köpa nya skidor!

Patrik Karlsson körde upp ensam till Vemdalsfjällen från hemmet i Kisa, och kunde efter helgen summera att allt blev precis som han trott och hoppats.

– Jag är prenumerant och har sett annonserna om det här längdlägret flera år i Utemagasinet. Försökte få med mig sambon och systern, men de var för långsamma med att bestämma sig. Det var inga som helst problem att komma dit ensam – alla var supertrevliga och det var bra stämning från början. Vi var en grupp med samma intressen som gjorde det här tillsammans.

Ett stort reportage från Skida med Ute kommer i Utemagasinet i oktober, då vi också öppnar bokningen till 2023 års läger. Vill du redan nu försäkra dig om en plats kan du göra en intresseanmälan till clara.dahlin@egmont.se.