7 tips: Lyxigt boende i naturen

Kombinationen nordisk natur och spektakulärt boende lockar allt fler, och inte bara tillresta ryssar och asiater. Utemagasinet tipsar om sju anläggningar som sticker ut i mängden.

Text: Anton Furuland

Foto: Nellim Wilderness Hotels & Safaris

1. WILDERNESS HOTEL NANGU IVALO, FINLAND

Njut av norrsken, riktig vargavinter och storslagen tillika vilsam natur i hjärtat av finska Lappland. Myslyxig inkvartering finner du på Wilderness Hotel Nangu; välj mellan allt från dubbelrum med guldkant till stugor med norrskensvänliga panoramafönster. Priset per natt ligger på 2 500–6 500 kronor för ett dubbelrum, beroende på vilket du väljer. Företaget Wilderness Hotels har också ytterligare tre boenden – Nellim, Muotka och Inari – i hyggligt närliggande trakter.

Turtips: Trots stillheten runt Nangu lär du inte bli uttråkad. Wilderness Hotel Nangu erbjuder flera olika typer av aktiviteter, där norrskensskådandet förstås är det stora dragplåstret. Du kan till exempel sajna upp dig på snöskovandring eller skotersafari, i jakt på det magiskt gröna ljuset. Dessutom anordnas isfiske och längdskidåkning med guide för hugade.

Hitta hit: Det går ju att ta sig hela vägen med bil genom Sverige, från Kiruna är det cirka sex timmar österut. Annars färja eller flyg till Helsingfors, därifrån tåg till Rovaniemi och vidare till Ivalo. Sista biten kan du fixa transfer via hotellet.

Mer info: nellim.fi

Foto: Deplar Farm

2. DEPLAR FARM TROLLHALVÖN, ISLAND

Drömma kan man ju alltid göra, eller hur? På Tröllaskagi, Trollhalvön, på norra Island har företaget Eleven Experience förverkligat helhetskonceptet Deplar Farm. I grunden en gammal fårfarm som byggts om till ett slags all inclusive-boende i äventyrlig variant, med riktig påkostad mat och allt av högsta klass. Läget i dalgången Fljót är avlägset deluxe och här går det att i lugn och ro njuta av storslagen isländsk natur. Smakar det så kostar det ju, som bekant. Ett dubbelrum går loss på omkring 30 000 kronor per natt, men då ska du varken behöva packa plånboken eller knappt resväskan – det mesta ingår. Till exempel all nödvändig äventyrsutrustning, guidade turer, transport till och från flygplatsen, snacks och fördrinkar. Vill man så går det att skräddarsy sin vistelse i samråd med personal och guider.

Turtips: Det går att snöskovandra eller åka längdskidor på egen hand förstås, men har du lagt hela semesterkassan på ett dygn här bör du kanske utnyttja utbudet som ingår. De guidade havskajakturerna lär vara en gästfavorit, ridning och hundspann två andra. När du tröttnat på det kan det kanske locka med kylslagen men vrålhäftig surf, valsafari eller fatbike?

Hitta hit: Flyg till Reykjavik och vidare med inrikesflyg till Akyreyri på norra Island. Därifrån löser Eleven Experience upphämtning.

Mer info: elevenexperience.com

Okej, hotellet är rätt häftigt. Men naturen. NATUREN. Du får kolla bilder på byggnaden på lyngennorth.com. Foto: Daphne F. Lippens

3. LYNGEN NORTH TROMS & FINNMARK, NORGE

Nordnorska fjordvyer och mäktiga berg, det är inget man tackar nej till. På halvön Lyngen, strax öster om Tromsø, har hotellet Lyngen North slagit ner bopålarna intill 85 kilometer långa Lyngsfjorden, mitt i sinnebilden av norsk atlantkustnatur. Här har du möjlighet att boka ett hus som rymmer upp till åtta personer, eller lyxa till det med övernattning i glasigloo. Middag serveras på restaurangen Solvind. Pris per natt från 2 500 kronor för två i dubbelrum, 5 500 i igloo.

Turtips: Via boendet kan du boka in dig på till exempel valsafari, hundspann och snöskovandring. Men något som verkligen sticker ut är de oändliga möjligheterna till toppturer – både för glada nybörjare och ärrade puderjägare. Väderförhållanden kan vara bitiga i bergskedjan, känd som Lyngenalperna, men vid bra förutsättningar väntar stora upplevelser. Guidade turer kan bokas in via exempelvis Visit Lyngenfjord och Lyngen Lodge.

Hitta hit: Den miljömedvetne tar tåget till Narvik och sedan vidare med buss i fyra timmar till Tromsø. Från Tromsø går bussen The Arctic Route hela vägen fram till Lyngen North – den resan tar tre timmar. Det finns också möjlighet att flyga till Tromsø, via Oslo, och ta hyrbil eller The Arctic Route sista biten.

Mer info: lyngen-north.com; thearcticroute.com.

Foto: Kirsti Ikonen/Basecamp Explorer

4. ISFJORD RADIO ADVENTURE HOTEL ISFJORDEN, SVALBARD

Slå ihop en riktigt karg men storslagen miljö med lite myskänsla och guldkant – då har du hittat till Isfjord Radio Adventure Hotel på Svalbard. På västsidan av Svalbard, längs med Isfjorden och drygt 90 kilometer från huvudorten Longyearbyen, har den tidigare radiostationen byggts om till ett fräscht boende som andas arktiska äventyr. Priset per natt är cirka 2 250 kronor per person och då ingår käk. Bäst är att kontakta hotellet vid ett besök då de gärna skräddarsyr vistelsen. Öppet februari till oktober.

Turtips: Det är trots allt Svalbard vi snackar om här, så det är inte helt optimalt att bara kliva utanför dörren och strosa planlöst. Det är ju den där lilla detaljen med isbjörnar, vilket gör det nödvändigt att ta med en beväpnad guide från boendet på varje utflykt – till exempel om du bokar in dig på hundspann, skotertur eller norrskensspaning. Erfarna fjällrävar som söker den ultimata polarutmaningen kan via boendet boka in sig på avancerade skidexpeditioner som lär ge minnen för flera livstider framöver. Nedvarvning avnjuts i det arktiska spat, som har en bastu med ändlös havsutsikt.

Hitta hit: Flyg till Longyearbyen, Norwegian har en direktlinje från Arlanda. På plats går det att boka in transport via Isfjord Radio Adventure Hotel.

Mer info: basecampexplorer.com

Foto: Arctic Skylight Lodge

5. ARCTIC SKYLIGHT LODGE ÄKÄSLOMPOLO, FINLAND

Med rejält taskig coronatajming öppnade Arctic Skylight Lodge upp sina portar i februari 2020. Men förhoppningsvis stundar bättre restider framöver, med gott om äventyrslystna gäster som söker ett lyxigt naturboende i finska Lappland, intill tätorten Äkäslompolo. Bor gör du i moderna stugor av trä och andra naturmaterial, som förstås bjuder på feta vyer genom stora glasväggar. Priset för ett dubbelrum är cirka 4500 kronor under högsäsong.

Turtips: Lodgen ligger i närheten av berget Ylläs som lägger grunden för Finlands största skidort. Den som gärna åker utför nyttjar någon av de 63 pisterna – eller går på topptur såklart – medan längdåkaren kan gå loss i 33 mil preparerade spår. Lugnare och mindre pulsiga aktiviteter finns även det – som hundspann, skogsvandringar och givetvis bastu och jacuzzi. Ett annat mäktigt sätt att suga in den finska vintern är på fatbike, som går att hyra på lodgen.

Hitta hit: Smidigast med bil för boende i norra Sverige. Den som bor söderöver kan med fördel ta tåget till Luleå eller Kiruna, och därifrån vidare cirka tre och en halv timme med hyrbil.

Mer info: arcticskylightlodge.com

Foto: Vipp

6. THE BOLDER BY LYSEFJORDEN ROGALAND, NORGE

Vad sägs om att vakna upp till en riktig håll käften-utsikt över Lysefjorden i sydvästra Norge? Det är vad du får om du checkar in på nätta men stilrena och snyggt designade boendet The Bolder, som erbjuder två stycken så kallade Sky Lodges med plats för fyra personer vardera. En natt för två kostar cirka 3 750 kronor (på helger måste man boka minst två nätter). Är ni tre eller fyra personer tillkommer ytterligare kostnad på 800 eller 1 600 kronor.

Turtips: 35 kilometer långa Lysefjorden är omgiven av branta och dramatiska fjällsidor, med flera spektakulära naturformationer i närområdet – eller vad sägs om världsberömda fjällplatåerna Kjerag och Preikestolen? Hit kan du även vandra vintertid och slippa den värsta trängseln, antingen med guide och/eller med stegjärn, pannlampa och all annan nödvändig utrustning. Guide går att lösa via turistorganisationen Visit Norway.

Hitta hit: The Bolder Skylodge liggger drygt fyra mil öster om Stavanger och från Oslo tar det runt åtta timmar att köra hit. Tåg tar du till Oslo och byter där till Stavanger (den som vill flyga kan ta motsvarande rutt i luften). På plats i Stavanger behöver du hyrbil för att ta dig till boendet samt kunna upptäcka området smidigt.

Mer info: thebolder.no, visitnorway.se

Foto: Juvet Landskapshotell

7. JUVET LANDSKAPSHOTELL MØRE & ROMSDAL, NORGE

I nordvästra Norge, närmare bestämt i Valldalen drygt tio mil öster om Ålesund, ligger Juvet Landskapshotell. Det kan beskrivas som en nästan för perfekt mix av lugn, elegant design och optimalt läge för friluftsliv. Det finns tre rum att checka in på, och en natt för två personer kostar 2 700, 3 900 eller 4 500 svenska kronor beroende på vilket rum du väljer. Då ingår frukost, fler måltider kan du köpa till i hotellets restaurang.

Turtips: Juvet Landskapshotell ligger längs den nationella turistvägen som går mellan Geirangerfjorden och omåttligt populära Trollstigen. Vintertid är den senare förvisso stängd, men då kan du ana vilka vyer som lurar runt hörnen här. Prova till exempel att topptura med snöskor upp på 1 100 meter höga Mefjellet, en tur som tar 5–7 timmar. Vill du gå med guide finns sådan att anlita via turistbyrån Valldal Naturupplevelser. Sedan är väl ingen Norgeresa komplett utan lite skidor. Fina möjligheter för såväl längd som topptur hittar du bland annat i Geiranger, Strandfjellet och Vaksvikfjellet. För att nämna några.

Hitta hit: Vintertid är det lite småbökigt att ta sig till Juvet, den som inte vill flyga väljer egen bil. Kommer du via Trondheim så är det sex timmar därifrån, alternativt åtta timmar från Oslo (inklusive en färjetransport, efter – som Trollstigen håller stängt under vintern). Flygrutten går via Oslo till Ålesund, därifrån tio mil med hyrbil.

Mer info: juvet.com; valldal.no.