3 utmaningar: Öka pulsen i mars

Två års pandemi har förstås påverkat både samhället och individen på många sätt. Och även om fler än någonsin sökt sig till
friluftslivet, så syns ett rejält tapp när det gäller pulshöjande aktiviteter. Detta enligt en studie som forskare vid Mälardalens
högskola har utfört tillsammans med Novus. I genomsnitt har svenskens veckodos av måttligt ansträngande aktivitet (när man blir andfådd) minskat med 100 minuter, och mycket ansträngande aktivitet (som löpning) med en halvtimme. Därtill sitter vi på rumpan 40 minuter mer varje dag jämfört med innan pandemin. Så, vad passar bättre än att möta mars i löparskor? Uteliv och flås, två flugor i en smäll.

Av: Anton Furuland

#UTEIDAG

Hör du till dem som har tappat flås den senaste tiden? Bestäm dig för att utmana hjärtat lite mer framöver, med start idag. Är du (ännu) ingen löpare börjar du med att öka tempot på dina promenader och välja mer kuperade stigar. Kommer du till en uppförsbacke? Gå fort uppför tre gånger, innan du fortsätter på din runda.

När du är redo att växla upp ytterligare kan du varva gång och löpning i naturliga intervaller, eller gå med allt tyngre ryggsäck. Är du redan en löpare, som kommit ur rutinerna? Ge dig ut och spring – en kvart räcker!

#UTEHELGEN

Det är jobbigt att bygga upp flåset. Att det på sikt gör underverk för både hälsan och förmågan till friluftsliv borde ju vara en tillräcklig morot, men ofta behöver vi ett mer konkret mål att sikta på för att få jobbet gjort.

Anmäl dig till ett traillopp några månader framåt i tiden, och sy ihop en weekendresa med boende i tält eller stuga.

Ett tips för den inte så tävlingsinriktade är Fjällmaraton Öppet Fjäll i Jämtland, som marknadsför sig som ”Sveriges mest avslappnade fjällmaraton”. Den 1 juli väntar 27 eller 43 kilometer lätt jogg eller rentav vandring, med jämtländska delikatesser i energidepåerna. Läs mer om Öppet Fjäll, och en rad varianter för mer utpräglade vinnarskallar, på fjallmaraton.se.

#UTEDRÖMMEN

En mer rejäl morot – och investering – är att snickra ihop en äventyrlig utlandsresa med ett traillopp i fokus. Det finns förstås gott om flotta bergsmaraton i Alperna och motsvarande, men söker du ett plattare alternativ i spännande miljö ska du kolla in trailloppet CTS Suffolk i södra England. Loppet går av stapeln den 15 oktober och du kan välja mellan distanserna 10K, halvmaraton, maraton och ultra.

Terrängen är som sagt ganska snäll och du springer genom skog-, strand- och hedlandskap. Mer info hittar du på endurancelife.com/suffolk.