Ute testar: frystorkad mat

En påse färdigmat väger som en apelsin i ryggsäcken och tillagas på några minuter. På minussidan har vi priset – och i vissa fall smaken. Utemagasinets testpatrull har ätit sig igenom 16 olika rätter, med blandad belåtenhet.

Av: Erika Enequist och Lena Hedman

(Detta test publicerades i Utemagasinet nr 7/8 2018, innehåll eller andra detaljer kan ha förändrats sedan dess.)

Vägen till en lyckad tur går genom magen, det kan nog de flesta skriva under på. Få faktorer kan återställa energinivå, humör och allmäntillstånd lika snabbt och effektivt som mat.

Du kan förstås äta det mesta även ute på tur, men den mat som mest anpassats till friluftslivets krav är den frystorkade på påse som väcks till liv av några deciliter kokhett vatten. Den har funnits i decennier och är fortfarande populär, särskilt
bland vandrare och turåkare.

Vi har också testat färdiglagade konserverade rätter för friluftsliv, som syns allt oftare. Dessa värms i ett utekök eller med en värmepåse för engångsbruk. Fördelen med värmepåsen är att varken kök eller hett vatten behövs – lite kallvatten bara, så är värmeprocessen igång. Nackdelen är att det blir mycket skräp, som dessutom väger en del.

NJUTNING OCH NÄRING
Utgångspunkten var att vi skulle testa såväl veganska som vegetariska rätter plus sådana med kött, fisk och fågel som huvudingrediens. Många av fisk- och kötträtterna valdes dock bort i den första gallringen, eftersom de var riktigt dåliga. De flesta rätterna i testet som inte är vegetariska har därför kyckling som bas.

Om vi tittar på varumärken utmärker sig norska Real turmat, som i stort sett har bra rätter både vad gäller smak och konsistens.
Det mest intressanta att testa är smak, konsistens och utseende – turmaten ska ju vara aptitlig!

I andra hand tittar vi närmare på näringsinnehållet. Ju större fysisk ansträngning, desto större anledning att öka andelen fett. Går du cirka en mil, eller paddlar lugnt, kanske det räcker med en normal sammansättning med ungefär lika delar kolhydrater, fett och protein. Bär du tungt eller är aktiv långa dagar kan det gärna vara en större andel fett i din mat.

Tillskott i form av exempelvis nötter och choklad kan hjälpa dig att balansera upp näringsinnehållet i huvudmålen. Jordnötter, kokosolja eller olivolja kan tillföra extra fett. Torkad frukt innehåller mycket fibrer och kolhydrater. Och du som vill äta mer protein kan tillsätta torkad tofu eller torkat kött; nötter med högt proteininnehåll eller torrmjölkspulver.

Något som varierar mycket mellan de olika rätterna är mängden socker och salt. Det kan vara tre gånger så mycket av både sött och salt i olika rätter. Den sötaste rätten skiljer ut sig smakmässigt och är alldeles för söt enligt vår testpanel. Visserligen krävs mer salt när man svettas mycket, men hellre mindre mängd i maten så kan man salta själv efter tycke och smak.

Vissa varumärken använder inte konserveringsmedel eller färgämnen. Ett exempel är färdigrätterna från Forestia, som dessutom är fria från transfetter och GMO-råvaror. Viktiga faktorer att ta hänsyn till, särskilt för den som ofta äter sådan här mat.

SMAKEN ÄR SOM BAKEN
Exakt hur just du ska tänka när du väljer färdigrätter för turen är svårt att säga, smaken är som baken och allt det där. Men först och främst måste du givetvis utgå från de rätter som innehåller ingredienser som du överhuvudtaget äter. Kanske bryr du dig sedan bara om smak, konsistens och utseende – gott så. Eller så går du vidare och jämför näringsvärden.

För att vara så trygg som möjligt med innehållet är det bra att läsa innehållsförteckningen och välja bort de rätter som innehåller flest konstgjorda ingredienser.

I stort sett alla frystorkade rätter ger en fadd eftersmak, även de som i grunden är jättegoda. Det får vägas mot vinsterna det medför att snabbt och smidigt kunna sno ihop en fullvärdig måltid mitt i naturen.

Foto: Erika Enequist

LAGA DIN PÅSMAT
Frystorkade påsar fylls på med hett vatten, oftast tre-fyra deciliter, eller till påsens nivåmärke. Rör omsorgsfullt ända ned i botten så alla bitar blöts upp. Förslut påsen och låt dra enligt angiven tid, vanligen 5–10 minuter. Provsmaka om maten är klar och späd ut för tunnare konsistens.

Den konserverade maten innehåller redan vatten och är därmed tyngre. Men då den värms med värmepåse slipper du
kånka på ett kök. Tillagningen är enkel: matförpackningen läggs i en plastpåse som innehåller den lilla värmepåsen, kallt vatten tillsätts till markerad nivå. Värmeprocessen startar då värmepåsen med bland annat saltlösning kommer i kontakt med vattnet. Viktigt att plastpåsen lutas så att värmen kommer åt hela matförpackningen. Rör om ordentligt innan du äter så att hett och svalt blandas.
Frystorkad och konserverad mat är smart att äta direkt ur påsen. Där håller den sig varm – och det blir mindre disk.

BLÅ BAND MEXIKANSK GRYTA MED LINSER & POTATIS
Typ: Färdig att värma
Vikt: 430 gram färdig rätt

Näringsinnehåll:
550 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 23 gram
(mättade fettsyror 1,7 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 50 gram
(varav 9,5 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 28 gram
Salt (per 100 gram) 4,5 gram

Omdöme
Trevlig färg med röda och gula toner. God doft av curry, tomat – och smakmässigt framträder morot och linser. Lätt pulversmak, men gott. Rätt stora bitar av potatis och morot ger tuggmotstånd. En favoriträtt som ger mycket mättnad och värme. Går att pigga upp ytterligare med parmesan och crème fraiche för den som orkar bära med. Gott med nachochips till.

FORESTIA VEGANSK GRÖN LINSCURRY
Typ: Färdig att värma
Vikt: 350 gram färdig rätt

Näringsinnehåll:
248 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 3,7 gram
(mättade fettsyror 0,5 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 8,4 gram
(varav 1,5 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 2,5 gram
Salt (per 100 gram) 0,8 gram

Omdöme
Utseendet är hemskt, ser ut som något onämnbart brunt. Rätten doftar dock bättre än den ser ut, bland annat morot och ingefära. Smaken är helt ok, liknar bruna bönor och man känner smak av morot. Rätten är balanserad och rätt rik på nyanser, men svårt
att identifiera kryddorna. Känns näringsriktigt och fiberrikt – men allt är överkokt och mjukt. En gryta som kräver en knäckebrödsmacka eller pasta för att få tuggmotstånd. Energivärdet på grytan är lågt, 248 kcal per portion, så det är bra att lägga till nötter.

REAL TURMAT COUSCOUS MED LINSER & SPENAT – BÄST I TEST!
Typ: Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt: Torrvikt 121 gram; tillagad 500 gram

Näringsinnehåll
507 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 16 gram
(mättade fettsyror 4,4 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 49 gram
(varav 5,7 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 17 gram
Salt (per 100 gram) 2,8 gram

Omdöme
En gulgrön sörja som inte ser så aptitlig ut. Inte mycket som framträder färgmässigt annat än morötterna. Men riktigt gott med bra
kryddning, där chilismaken framträder och även vitlök. Nästan lite hetta i eftersmaken. Härligt att man inte behöver tillsätta några
kryddor. Grädden gör att det blir krämigt. Dessutom bra tuggmotstånd med rätt rejäla bitar. Smakmässigt en klar favorit!

TREK’N EAT QUINOA PÅ MEXIKANSKT SÄTT
Typ: Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt: Torrvikt 140 gram; tillagad 470 gram

Näringsinnehåll
596 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 21 gram
(mättade fettsyror 13 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 45 gram
(varav 6,9 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 11 gram
Salt (per 100 gram) 4,6 gram

Omdöme
En rätt färgglad rätt, men den ser ut som gröt med grönsaker i. Doft av quinoa och lite majsvälling. Konsistensen är grötig, mer
som en linsgryta, och vi hade gärna haft mer kidneybönor. Smaken är ändå god, men inga mexikanska kryddor utan mer tomat och
paprika. En kryddig rätt som ger hetta, vilket gör att vi blir skönt varma av maten. Kanske är maten lite väl salt. Man blir sträv på tungan och i gommen under måltiden, kan vara av potatisstärkelsen eller palmfettet.

ADVENTURE FOOD VEGGIE COUSCOUS
Typ: Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt: Torrvikt 154 gram; tillagad 454 gram

Näringsinnehåll
600 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 10,3 gram
(mättade fettsyror 6,3 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 65,4 gram
(varav 11 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 10,8 gram
Salt (per 100 gram) 1,3 gram

Omdöme
Ser trevligt ut med stora gröna ärtor och röda paprikabitar. Doften påminner mest om kraftfoder, men det är godare än vad det
doftar. En mild och neutral smak, mest av paprikabitar som har bra konsistens. Rätten är dock i sötaste laget på grund av ärtor,
paprika och russin (de senare ger en känsla av frukostgröt). Maten behöver kryddas upp med till exempel vitlök, chili och curry. Rätten passar bra ihop med tonfisk eller makrill, och gärna egenfångad fisk.

BLÅ BAND COUSCOUS MED CHILIKRYDDADE GRÖNSAKER
Typ: Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt: Torrvikt 151 gram; tillagad 550 gram

Näringsinnehåll
650 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 16 gram
(mättade fettsyror 7,3 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 54 gram
(varav 13 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 11 gram
Salt (per 100 gram) 2,9 gram

Omdöme
En härlig blandning av olika färger där majsen lyser gult, morötterna orange och bitar av röd paprika piggar också upp. Doften ger
en konstgjord känsla och även smaken (lite glutamatvarning) – fast där ute på fjället äter man ändå med god aptit. Smaken är rätt söt
och rätten har ett av de högsta sockervärdena för påsmat. Mest framträdande är smaken av buljong och majs.

TREK’N EAT VEGETARISK JAMBALAYA
Typ: Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt: Torrvikt 180 gram; tillagad 660 gram

Näringsinnehåll
641 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 4,2 gram
(mättade fettsyror 2,5 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 68 gram
(varav 14 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 9,9 gram
Salt (per 100 gram) 4,9 gram

Omdöme
Trevligt utseende med olika färger som gröna ärtor, gul majs och brandgula morötter. Doft av örter, lök och grönsakssoppa – som
någon sorts cowboygryta. Mest framträdande smaker är tomat, selleri och purjolök. Helt okej konsistens och det blir matigt med riset.
En bra grönsaksrätt, rätt salt men inte så kryddstark. Som eftersmak känns selleri och vi blir lite konstigt feta i gommen, kanske på
grund av palmfettet.

REAL TURMAT LAX MED PASTA & GRÄDDSÅS
Typ: Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt: Torrvikt 129 gram; tillagad 500 gram

Näringsinnehåll
601 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 23 gram
(mättade fettsyror 5,8 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 47 gram
(varav 6 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 16 gram
Salt (per 100 gram) 3,5 gram

Omdöme
Mild doft och fin färg med gröna ärter och brandgula morötter. Rejäl storlek på fiskbitarna. Vi gillar att det verkligen smakar
mycket fisk och man känner också av ärter och morötter. Bra sälta och en mild smak – den som vill kan komplettera med peppar, vitlök, citron och kanske chili. Rejält tuggmotstånd och riktigt gott. En av favoriträtterna!

FORESTIA FUSILLI ALL’UOVO MED KYCKLINGBOLOGNESE
Typ: Färdig att värma
Vikt: 350 gram färdig rätt

Näringsinnehåll
445 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 4,1 gram
(mättade fettsyror 1,2 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 17,9 gram
(varav 2,1 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 5,9 gram
Salt (per 100 gram) 1,5 gram

Omdöme
Rätten doftar parmesan och tomat. Stora pastabitar som har lagom tuggmotstånd. Rätt mild och balanserad ost- och tomatsmak med en touche av vitlök. Känns som en rätt vanlig bolognese – på en backrestaurang i Alperna smakar det så här. Trots att rätten innehåller kyckling upplevs det som köttfärs, men saftigare med bra såsighet. Vi rekommenderar denna klassiska och mättande rätt.

BLÅ BAND INDISK KYCKLINGGRYTA
Typ: Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt: Torrvikt 146 gram; tillagad 550 gram

Näringsinnehåll
645 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 15 g
(mättade fettsyror 9,1)
Kolhydrater (per 100 gram) 58 gram
(varav 16 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 17 gram
Salt (per 100 gram) 2,7 gram

Omdöme
Doft av curry och aptitlig gul ton, med inslag av röd paprika och gröna bönor. Vi känner sötman av äppelbitarna och god smak
av ananas, vilket passar ihop med kryddigare curry. Rätten är väl söt, men helt klart en av de godare på grund av kryddorna och
grönsaksblandningen. Hyfsad konsistens där kycklingbitarna ger en del tuggmotstånd – fast något mosig jämfört med de allra bästa
rätterna. Totalt sett en rätt som vi kan rekommendera.

REAL TURMAT KYCKLING TIKKA MASALA
Typ: Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt: Torrvikt 133 gram; tillagad 500 gram

Näringsinnehåll
576 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 17 gram
(mättade fettsyror 6 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 56 gram
(varav 3 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 14 gram
Salt (per 100 gram) 2,8 gram

Omdöme
Trist färg åt det bruna hållet – och oväntad doft av pepparkaksdeg. Men smaken är spännande och välbalanserad. En het och
smakrik rätt med ingefära, som känns tydligt, och pepprig känsla. God kycklingsmak där rejäla bitar ger tuggmotstånd – och de
är inte för hårda. Utmärkt mat för frusna vandrare och skidåkare, som snabbt blir varma och glada av kryddorna. En av favoriterna!

ADVENTURE FOOD KYCKLINGGRYTA MED CURRY
Typ: Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt: Torrvikt 145; tillagad 515 gram

Näringsinnehåll
600 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 9,7 gram
(mättade fettsyror 6,7 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 66,2 gram
(varav 8,7 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 12,3 gram
Salt (per 100 gram) 2,6 gram

Omdöme
Doft av örter och rätten ser rätt trevlig ut med röd paprika, gröna bönor, gul ananas och lök. Inte så mycket kycklingsmak, mest
framträdande är örtbuljong. Känns mer som en vegetarisk rätt som kan kompletteras med nötter. En del bitar är något hårda, men
i stort sätt okej. Minus för att rätten är väl söt och inte så krämig. Det finns ingen sås som binder, rätten blir som en torrare risotto.

FORESTIA KYCKLING MADRAS MED RIS & VILDRIS – BÄST I TEST!
Typ: Färdig att värma
Vikt: 350 gram färdig rätt

Näringsinnehåll
469 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 5,3 gram
(mättade fettsyror 1,4 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 14,5 gram
(varav 4,2 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 8,2 gram
Salt (per 100 gram) 1,5 gram

Omdöme
God currysmak och imponerande stora kycklingbitar – de största köttbitar vi någonsin sett i en färdigrätt. Bitarna med kyckling
är möra och riktigt tilltalande. Bra konsistens på riset och gott med vildriset. Smaken är lagom salt och kryddig. Då såsen är lite skarp kan det vara gott att tillsätta bröd, banan, nötter eller lite mer torkad frukt. Annars fungerar den här rätten riktigt bra som den är, en riktig favorit!

REAL TURMAT OXGRYTA MED BROCCOLI
Typ: Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt: Torrvikt 120 gram; tillagad 500 gram

Näringsinnehåll
526 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 18 gram
(mättade fettsyror 2,7 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 53 gram
(varav 5 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 13 gram
Salt (per 100 gram) 4,3 gram

Omdöme
Doftar lite svamp, men också kraftfoder. Utseendet är mest brunt med lite röda prickar av paprika. Först inte överdrivet gott, men
efter hand smakar det något bättre. Tydligast känns smaken av svamp, lök och soja. Rejäla köttbitar och bra tuggmotstånd. En
riktigt matig rätt; en av de mest mättande. Kan vara okej när man är hungrig på långtur, fast lite väl mycket smak av soja och salt. Kan gärna kompletteras med peppar.

ADVENTURE FOOD SATE BABI
Typ: Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt: Torrvikt 148 gram; tillagad 468 gram

Näringsinnehåll
600 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 18 gram
(mättade fettsyror 2,7 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 53 gram
(varav 5 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 13 gram
Salt (per 100 gram) 4,3 gram

Omdöme
En lite söt doft och man känner också doft av riset. Ser rätt okej ut med lite gröna bitar och brandgul morot. Smakar först ganska
sött och sedan känner man av ingefära, lite citron och paprika. Totalt sett en god rätt som är smakrik och matig med allt ris. Men
det är också mest ris och kunde ha varit större bitar av grönsaker och skinka. Eftersmaken är salt och man blir törstig av rätten.

FORESTIA BIFFSTROGANOFF MED VILDRIS
Typ: Färdig med värmepåse
Vikt: 350 gram färdig rätt

Näringsinnehåll
416 kcal (per portion)
Fett (per 100 gram) 6,1 gram
(mättade fettsyror 3,3 gram)
Kolhydrater (per 100 gram) 9,1 gram
(varav 0,7 gram sockerarter)
Protein (per 100 gram) 7,7 gram
Salt (per 100 gram) 1,1 gram

Omdöme
Doftar svagt av svamp med lite trist utseende i toner av brun-vit-beige. Rätten innehåller stora köttbitar med lagom tuggmotstånd.
I stort är köttet mört och gott, ett par bitar är dock mer geléaktiga och seniga. Mättande och bra konsistens med köttet ihop med
riset, och en gräddig sås som binder ihop allt. Mest smak av svamp, lite salt och en lätt touche av dragon och muskot. Men den milda smaken vinner i längden.