Outdoor-Wilda tipsar: Prepping och beredskap för nybörjare

Beredskapsveckan är igång och syftar till att förbereda oss för kris och krig. Grundutrustningen för en fjällvandring räcker långt i händelse av kris. Men vad mer ska man göra för att förbereda sig, eller stilla sin oro? Yrkesofficer Wilda Nilsson ger här sina bästa tips.

Namn: Wilda Nilsson
Gör: Yrkesofficer i Försvarsmakten (och inspirerar inom friluftsliv via @outdoor_wilda och www.outdoorwilda.com)
Bor: Bålsta

Bör svenskarna förbereda sig för ev kris nu, tycker du?
– Definitivt. Den som inte redan sett över sin krisberedskap bör göra det nu. Strömavbrott, skogsbränder, stormar eller andra olyckor och naturkatastrofer är sådant varje person bör ha beredskap för. Säkerhetsläget i Europa aktualiserar behovet och gör att fler får upp ögonen för prepping och krisberedskap upplever jag. Däremot finns ingen anledning att panikhamstra något. Behåll lugnet och förbered dig rationellt.

Hur ska man förbereda sig?
– Börja med att läsa broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som skickas ut gratis av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Förbered en krislåda att ha hemma och se till att du och din familj kan klara dig en vecka utan tillgång till el, fjärrvärme och vatten i ledningarna. 

Finns det saker många friluftsmänniskor har hemma redan som kan komma väl till pass i en kris?
– Absolut, grundutrustningen för en fjällvandring räcker långt i händelse av kris. Stormkök, sovsäck, varma kläder, tält och en sjukvårdsväska har nog de flesta friluftsmänniskor redan. 

Vilka ytterligare prylar bör man införskaffa till sin krislåda?
– Fyll på med mat så att det räcker minst en vecka för hela hushållet. Kontrollera att passet är uppdaterat, att du har viktiga telefonnummer (och adresser) samt försäkringsnummer nedskrivna och att du har möjlighet att rena vatten. Ett vattenfilter och vattenreningstabletter är smart samt en FM-radio som kan drivas med batterier eller vev. Du måste kunna följa nyheterna och höra VMA-meddelanden. Komplettera också ditt hemma-apotek (i lagom mängder) och fundera över om barnen eller husdjuren behöver något särskilt för att klara en vecka utan samhällets stöd. Lite kontanter är inte fel heller. Det viktigaste är dock kunskap och mental förberedelse. Investera i en första hjälpen-kurs genom Röda Korset exempelvis. Extra bränsle, batterier och fyllda PowerBanks är också bra. Ta reda på var närmaste skyddsrum finns genom att använda MSB:s skyddsrumskarta.

Vilken mat bör man införskaffa?
– Välj mat som håller länge. Pasta, ris och konserver är uppenbart. Komplettera med goda kryddor, kokosmjölk och sådant som gör maten godare. I en kris är allt tillräckligt trist som det är utan att maten behöver vara äcklig också. Havregryn, kanel och havremjölk är inte fel heller, samt kaffe och te förstås. Lite vätskeersättning packar jag också i krislådan liksom godis. Jag har även ett antal påsar frystorkad mat och ett par burkar mat som håller i 10 år. I frysen håller viltkött bra eftersom det är magert. Frys även in PET-flaskor (fyll bara 3/4 del), då har du reservvatten samt att frysen håller temperaturen längre vid strömavbrott.

Hur ska man förbereda sig mentalt?
– Kunskap ger en känsla av kontroll och känner man kontroll kommer lugnet. Så tycker i alla fall jag att det är. Därför övar jag med min utrustning och ser till att jag kan hantera exempelvis stormköket även i mörkret. Sjukvårdskurser ger mig trygghet i att veta att jag vågar agera vid olyckor. Att prata igenom vad som kan hända och hur familjen i så fall ska agera är också bra. Hjärnan ”luras” då till att tro att du redan klarat av en viss grej och det blir lättare att göra det om det händer i verkligheten. Den som är ambitiös stänger av elen och vattnet en helg och övar med familjen på att hantera utmaningarna som uppstår.
Var källkritisk och sprid inte information som inte är verifierad. 

Inte minst – hur ska man göra för att behålla lugnet i dessa tider och inte gripas av panik?
– Försök våga lita på att svenska myndigheter har en god lägesbild och att du kommer få all information du behöver. Läs nyheter men du behöver kanske inte hetsscrolla dagarna i ända och kolla på alla klipp från kriget som sprids på sociala medier. Jag upplever att det är lättare att vara lugn medan jag löser en uppgift. Att förbereda en krislåda är en utmärkt uppgift att ägna sig åt för att mota bort paniken. Den som har möjlighet kan också bidra genom att ge pengar till exempelvis Röda Korset. 

Panik är inte konstruktivt, kanske kan du lägga energin på att hjälpa grannen att skapa sin krislåda när du redan är klar med din? Eller så passar du kompisens barn så att din vän kan gå en kurs i Hjärt- och lungräddning. Att fastna framför klipp på sociala medier hjälper inte är min erfarenhet. Försök istället att leva ditt vanliga liv. Träffa människor du tycker om och gör sådant du mår bra av. Personligen tycker jag det hjälper att vara i naturen eller att träna. Dessutom, du kan lita på att Försvarsmakten dygnet runt arbetar för att försvara Sverige, landets intressen, vår frihet och rätten att leva som vi själva väljer.

Mår du psykiskt dåligt finns hjälp att få. Du kan kontakta vården eller ringa Jourhavande medmänniska på 08-702 16 80. 

En FM-radio som kan drivas med batterier eller vev är praktiskt, eftersom du måste kunna följa nyheterna och höra VMA-meddelanden.