Eldfängda våfflor – 2 recept!

Har du fixat en dejt till våffeldagen? Packa smet, järn och lyxiga tillbehör – och överraska med en kulinarisk utefika i vårsolen. Utemagasinets kock Susanne Jonsson bjuder på en söt och en salt favorit: blåbärshjärtan och laxvåfflor.

Recept och foto: Susanne Jonsson

HANTERA VÅFFELJÄRNET
Förutom själva våffeljärnet behöver du tändstickor/eldstål, en gaffel, gärna en pensel till fettet och ett par handskar för att inte bränna dig. Vänta tills du har en fin glöd. Lägg på våffeljärnet – se till att det vilar jämnt på vedklabbar eller stenar ovanför glöden – och låt det bli varmt. Öppna järnet och pensla ytorna med olja/smör, häll på en klick smet och stäng locket. När våfflan är färdiggräddad fortsätter du med nästa. Gör rent järnet med enbart vatten eller snö när det svalnat, torka av. Väl hemma igen kan du torka det mer noggrant och fetta in ytorna. Vi tackar bagarenochkocken.se som sponsrade vår fotografering med det fina Skeppshult-våffeljärnet i gjutjärn.

Tips! Nej, det brukar inte bli våfflor över. Men OM det skulle bli rester, så funkar kalla våfflor utmärkt att fylla som wraps och ta med på nästa utflykt.

LAXVÅFFLOR
4 våfflor

Laxröra
200 g kallrökt lax, strimlad
200 g färskost naturell
1 dl crème fraiche
3 msk dill, hackad
Salt, vitpeppar
Garnering
4 msk sikrom
1 röd lök, hackad
Citron, dill, pepparrot

Blanda samtliga ingredienser till laxröran. Smaka av med salt och peppar. Lägg i en tät burk eller mattermos. Vid servering klickar du laxröra på våfflorna och garnerar med sikrom, lök, citron, dill och riven pepparrot.

Tips! Se till att våffeljärnet är väl ingräddat, annars kan de första våfflorna bli kladdiga eller brända. Pensla rikligt med olja eller flytande smör/olja mellan laggarna.

BLÅBÄRSHJÄRTAN
4 portioner

3 nygräddade våfflor, delade i hjärtan
2 dl vaniljkvarg
1 dl blåbär, frysta eller färska
2 msk hasselnötter, hackade
2 tsk blåbärssirap eller vanlig sirap

Ta med färdig våffelsmet i en termos, och de övriga ingredienserna var för sig.
Grädda våfflor över elden och skär dem i hjärtan. Blanda kvarg och blåbär slarvigt, det ska se marmorerat ut. Klicka röran på dina våffelhjärtan. Garnera med blåbär, nötter och sirap.