UTE TESTAR: HELLNER MUSTAVAARA WINTER TIGHTS

De här vintertajtsen är framtagna med trailrunning i fokus, men vi testar dem även i längdspåret och anar att de fungerar lika bra under kylig fjällöpning sommartid.

Bakgrund
Marcus Hellner avslutade sin tävlingskarriär 2018, men har genom sin egen träningskollektion i samarbete med Outnorth hållit en fot kvar i längdåkningsvärlden. Många av plaggen är tänkta att fungera lika bra för löpning och annan barmarksträning som för längdskidor.

Snabba fakta
Mustavaara Winter Tights är funktionella träningsbyxor i tajt modell, avsedda för pulsiga aktiviteter i kyligt väder. De är hellånga, med korta blixtlås i bensluten. Huvudmaterialet är polyamid (87 procent, och 13 elastan) med vindtäta förstärkningar i polyester. Reflexer bak och vid knäna, liten förvaringsficka baktill. Tajtsen finns i herr- och damstorlekar och priset är 395 kronor. En tunnare variant finns för sommarsäsongen.

UTE-låtande
Dessa tajts är väldigt flexibla för att vara i vintermodell och följer kroppen fint utan att vecka sig. Mycket tack vare att den vindtäta och vattenavvisande förstärkningen bara finns på framsidan, från linningen och till strax under knät. Det ser ut som att tajtsen är sydda i ett och samma material, men hela baksidan och smalbenen fram är stretchigare med en mjukt flossad insida. Linningen består av ett mjukt, påsytt resårband – klart bättre än vikta kanaler där resåren korvar sig. Bra detaljer är också blixtlåsen i bensluten, där det finns luftigt nättyg, och de rejäla reflexerna. Vår mest kortbenta testare gladdes åt att benlängden inte är lika överdriven som på många andra hellånga tajts. Någon tyckte att midjan på dammodellen kunde varit ännu lite högre. Vi har sprungit i temperaturer kring nollan och ner till minus tolv, då det kändes skönt med en tunn ullkalsong som extra förstärkning. Vinter-Mustavaara kan nog fungera bra även för kyligare fjällöpning sommartid, kan vi ana. På längdskidor och skridskor är dessa tajts ett skönt alternativ till grövre byxor vid svag vind och få/inga minusgrader.

Testat av: Uteredaktionen